Skocz do zawartości

Polecane posty

markoz83    0

Po wciśnięciu sprzęgła i próbie włączenia biegu wchodzi on bardzo opornie z zgrzytem, natomiast gdy przyczymam pedał 2-3s to już wszystko idzie płynie. Przy dużym mrozie po odpaleniu i włączeniu biegu mimo ze Ciągnik jest trzymany na sprzęgle delikatnie się porusza. Po rozgrzaniu problem mija.

Dodam ze df agrotron miał wymieniane tarczki sprzęgłowe i mechanik twierdzi że wszystko się musi ułożyć i dotrzeć.

Ja na jesień zaorałem 30ha i poprawy nie widze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bogo118    0

Moze masz gesty olej i może za dużo i jak jest mruz to własnie takie sa objawy jak by nie wysprzeglało

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rolnik554    8

jak masz mróz musisz go najpierw rozgrzać bo szkoda sprzęgła a biegu wchodzą opornie bo może masz nie wyregulowane sprzęgło

Edytowano przez rolnik554

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

markoz83    0

Też jestem zdania że kalibracja mogła by zażegnać mój problem, tylko chciałem posłuchać waszych opinii. Z tego co mi wiadomo to odbywa się to za pomocą komputera, nie znam nikogo kto robi takie usługi może ktoś zna kogoś takiego z Wlkp. Proszę o kontakt lub jakieś namiary.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
yudin    7

a olejem jakim zalałes?

po naprawie sprzęgła centralnego kalibracja jest niezbęda - co dokłanie naprawiałes?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
markoz83    0

Traktor kupiłem już po naprawie, niby wymienione tarczki sprzęgłowe. Olej w skrzyni wygląda na czysty i klarowny choć i tak mam zmiar go wymienić tylko najpierw sie musze uporać z sprzęgłem. Szukam mechanika który sie podejmnie kalibracji.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
podcepiomy    34

Jest czysty ale najprawdopodobniej jest za gęsty i kalibracja wiele tu nie da bo dobrze go nie ustawisz :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
yudin    7

jesli tarczki sprzęgłowe powershiftu - półbiegów - to nic nie da, tego sie nie kalibruje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Olej w zbiorniczku od pompki pedału sprzęgła masz?

Jeszcze jedna opcja. Pod pedałem sprzęgła masz śrubę ograniczającą jak daleko wciskasz pedał. Weź ją trochę wkręć, jakieś pół obrotu, cały obrót i sprawdź.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
markoz83    0

agrotron 106

Jeżeli chodzi o półbiegi to jest bardzo dobrze, wchodzą mięciutko i bez szarpnięc

Problem dotyczy 6 biegów głównych. Oleju w zbiorniczku nie sprawdzałem ale śrubę wkrencałem bez efektu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
yudin    7

Olej w zbiorniczku od pompki pedału sprzęgła masz?

 

a wysprzęglanie nie odbywa sie za pomocą elektrozaworu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Nie. Jest pompka sprzęgła przy pedale i ona podaje płyn na wzmacniacz sprzęgła i jest normalnie wysprzęglanie. Przy pompce są dwa czujniki. Zbiorniczek płynu jest w ścianie grodziowej od strony silnika.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

.

Edytowano przez Profil usunięty

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Arek    113

Autor nie napisał o jaki ciągnik i z którego roku sprawa dotyczy.

Przed 2000r były sprzęgła sterowane hydraulicznie, po 2000r sterowanie jest tylko elektryczne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez Zuro95
      Witam. Posiadam Agrofarma 420 z rewersem mechanicznym, skrzynia 20x20 bez półbiegów, od dłuższego już czasu przy wciskaniu sprzęgła słychać głośne skrzypienie najprawdopodobniej łożyska oporowego/ślizgowego, sprzęgło stawia przy tym dość mocny opór, moje pytanie brzmi czy ktoś spotkał się już z takim problemem i czy ktokolwiek zna jego rozwiązanie, bo przy dłuższej pracy można sobie faktycznie nogę zerwać.
×