Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

z tego co wyczytałem to czasami się on po prostu psuje i trzeba wymienić. Zamówiłem we wtorek i dziś mi przyszedł jutro będę zakładał cena 45 zł + przesyłka i na fakturkę. Co mnie jednak zdenerwowało przysłany przycisk jest bez tej zielonej szybki z rysunkiem świateł i będzie trzeba przełożyć od starego włącznika. :)

Opublikowano

1. zaopatrz się w schemat instalacji lub choćby opis skrzynki bezpieczników

2. zaopatrz się lub wykonaj samodzielnie jakiś wskaźnik napięcia - wystarczy oprawka na żarówkę 4W z kablami o długości ok 0.5 m żarówka 4W do oprawki i sprawdzasz tak:

2.1 jeden kabelek "próbówki" do masy, drugi do bezpiecznika świateł drogowych lub mijania.

2.1.1. Jeśli próbówka zaświeci się gdy włączyś światła, to instalacja do bezpiecznika jest w porządku i szukasz dalej w instalacji (w kierunku świateł).

2,1.2 Jeśli nie zaświeci, to upewnij się, że ta próbówka jest sprawna (kabel do masy i do plusa akumulatora lub kabla rozruchowego przykręconego do rozrusznika).

Żarówka sprawna - szukasz ustaerek w okolicy stacyjki/włącznika świateł.

2.2 Rozkręcasz reflektory i sprawdzasz czy tam próbówka zaświeci gdy włączasz światła drogowe/mijania Oczywiście kable próbówki podączasz między masę a kable doprowadzone do żarówek.

3 W ciągnikach dość często przerywany jest obwód masy między relektorami a resztą ciągnika. Sprawdzić to można tak:

3.1 próbówka między masę (jest tam taki kabelek masowy do obudowy reflektora, chyba że masę ktoś poprowadził osobnym kablem do silnika) a masę gdzieś na silniku/algernatorze i tym podobnym gołym żelastwie. Jeśli po włączeniu świateł drogowych/mijania próbówka świeci, to oznaczać będzie brak połączenia elektrycznego między reflektorem a resztą ciągnika.

3.2 Drugi sposób sprawdzenia połączenia masowego, to odkręczenie reflektora i oczyszczenie elementów metalowych z brudu i rdzy. Jeśli te zanieczyszczenia były przyczyną przerwy w obwodzie lektrycznym świateł, to po skręceniu owe światła powinny się zaświecić.

4. obwód elektryvczny sygnału sprawdzasz tak, jak obwód świateł - próbówkę podłączasz pod zaciski sygnału i sprawdzasz czy ona zaświeci się.

4.1 jeśli nie świeci, to podłącz gdzieś w pewne miejsce kabel masowy próbówki i sprawdź czy teraz zaświeci

Gość forterraturbo
Opublikowano

Nie tylko w waszych zetorach psują się włączniki , u mnie jak dłużej poświecą to zaczyna śmierdzieć przypalony palstik i po chwili przestają swiecić wszystkie światła oprócz tych ba słupkach kabiny . Serwis poradził nam montaż dodatkowej puszki z bezpiecznikami i od tego czasu wszystko jest w porządku .

Gość forterraturbo
Opublikowano

Moim zdaniem przyczyny szukaj we włączniku świateł , przerabiałem to samo i to nie jeden raz . <_<

Opublikowano (edytowane)

Czyżby w tych modelach jest tak samo jak w serii 52-7211, czyli bez przekaźników. Jeśli tak to załozyć przekaźniki do każdego rodzaju swiatła, pomijając pozycje i przestanie śmierdzieć plastikiem z palącego sie przełącznika.

Edytowane przez zorzyk2
Opublikowano (edytowane)

do alternatora dochodza da kabelki zlaczone razem, mi one nie laczyly, a jak je ruszylem, to mi sie rodzielily, wiec zrobilem je odnowa i przykrecilem je spowrotem w to samo miejsce i swiatla sie znalazly, a mialem dokladnie to co ty, sygnalu nie bylo, swiecila kontrolka od swiatel dlugich. a jak nie bedziesz mogl znalesc to ja zrobie zdjecie, i ci zaznacze ktore to kable. poprostu brakuje masy i tak sie dzieje, ( u mnie te kabelki mialy kolor brazowy). a znalazlem to przypadkowo, bo tez nie mialem tych swiatel, i sie zdenerwowalem i szukalem ich, i tak po kabelkach po kabelkach i cos poruszylem i mi mrogly, i juz wiedzialem co jest. poruszaj tam przy alternatorze kabelkami i napewno znajdziesz :P

Edytowane przez seba1438
Opublikowano

Pragne podziękować za pomoc seba 1438 był przetarty kabel przy alternatorze a ja go nie widziałem i tyle czasu się głowiłem i denerwowałem co jest grane, dzięki i pozdrawiam

Opublikowano

Witam koledzy ,może ktoś z was wie czy czujnik zabrudzenia filtra powietrza (zetor Proxima 8441) jest podłączony do instalacji elektrycznej? Bo w instrukcji jest napisane że jest kontrolka na tablicy ale u mnie ten czujnik nie jest podłączony,są tylko koło niego dwa przewody.Czy są dwa rodzaje tych czujników bo ja mam taki zwykły co się naciska ,może ktoś z was ma inny.Proszę o pomoc bo muszę go wymienić, bo się nie wciska jak chcę skasować czerrwone pole.

Opublikowano

Forterra 11441 2007r Powie mi ktoś co włącza włącznik po lewej stronie kierownicy 3 od gory ??? w instrukcji jest napisane ze są to światła przeciwmgielne ale jak go włączam to nic nigdzie się nie zapala chociaż sam włącznik się świeci w pozycji włączonej kable też są do niego podłączone

Opublikowano

kolego w moim Zetorku Proxima Plus też 3 włączam świeci się sam przełącznik ale żadne światła się nie zapalają podejrzewam że jest on zostawiony aby można było kiedyś jakieś lampy podpiąć przynakmniej u mnie tak jest są pociągnięte przewody i mogę zamontować dodatkowe lampy robocze. Ja mam pociągnięta oddzielną instalację do lamp roboczych a włączniki mam na słupku kabiny po lewej stronie stąd ten 3 włącznik został wolny

Opublikowano

o jak wolny to sie dobrze składa bo mam ochotę założyć mu 2 pampy na przód a jeszcze mam pytanie podłączał ktoś coś do tego małego gniazda zapalniczki co jest na błotniku po prawej stronie??? bo mam plan podłączyć tam lampe na magnesie z żarówka H3 55W wytrzyma to ta zaplniczka??

Opublikowano

Panowie mam problem ze światłami w 9540. Na początku nie świeciła prawa strona co się okazało bezpiecznik był spalony,wymieniłem i było ok. Nie świecił tylko halogen/szperacz z tylu na kabinie (myślałem że spalona żarówka) wymieniłem i dalej nic. Prawe światło z przodu świeciło dobrze ale wypaliło dwa styki w żarówce i było tylko światło mijania,to wymieniłem żarówkę i nagle światło zaczęło słabo żarzyć a o długich nie wspomnę. Lewe świeci normalnie. Co może być problemem?dodam że kontrolka od ładowania gaśnie dopiero jak się przygazuje po odpaleniu a nie po przekręceniu kluczyka razem z lampką oleju. Co robić?czy wina leży po stronie alternatora?

Opublikowano

Witam . Mam problem z proxą. Cały czas świeci stop z tylu. Czasem się wyłączają a czasem nie chcą się wyłączyć wogole. Czujniki na pedałach ok. Sprawdziłem i prądu nie podają. Jak wcisne pedał to prądu jest. Ale lampy stopu świecą non stop. Wyjalem bezpiecznik nr 1 i zgasly. Niestety jak wyjme bezpiecznik to nie mam kierunków. Kierunki ważne na drodze. Kto podpowie co mogło się stać. 

Opublikowano
Dnia 19.11.2013 o 22:04, Gość a1fe26c2 napisał:

1. zaopatrz się w schemat instalacji lub choćby opis skrzynki bezpieczników

2. zaopatrz się lub wykonaj samodzielnie jakiś wskaźnik napięcia - wystarczy oprawka na żarówkę 4W z kablami o długości ok 0.5 m żarówka 4W do oprawki i sprawdzasz tak:

2.1 jeden kabelek "próbówki" do masy, drugi do bezpiecznika świateł drogowych lub mijania.

2.1.1. Jeśli próbówka zaświeci się gdy włączyś światła, to instalacja do bezpiecznika jest w porządku i szukasz dalej w instalacji (w kierunku świateł).

2,1.2 Jeśli nie zaświeci, to upewnij się, że ta próbówka jest sprawna (kabel do masy i do plusa akumulatora lub kabla rozruchowego przykręconego do rozrusznika).

Żarówka sprawna - szukasz ustaerek w okolicy stacyjki/włącznika świateł.

2.2 Rozkręcasz reflektory i sprawdzasz czy tam próbówka zaświeci gdy włączasz światła drogowe/mijania Oczywiście kable próbówki podączasz między masę a kable doprowadzone do żarówek.

3 W ciągnikach dość często przerywany jest obwód masy między relektorami a resztą ciągnika. Sprawdzić to można tak:

3.1 próbówka między masę (jest tam taki kabelek masowy do obudowy reflektora, chyba że masę ktoś poprowadził osobnym kablem do silnika) a masę gdzieś na silniku/algernatorze i tym podobnym gołym żelastwie. Jeśli po włączeniu świateł drogowych/mijania próbówka świeci, to oznaczać będzie brak połączenia elektrycznego między reflektorem a resztą ciągnika.

3.2 Drugi sposób sprawdzenia połączenia masowego, to odkręczenie reflektora i oczyszczenie elementów metalowych z brudu i rdzy. Jeśli te zanieczyszczenia były przyczyną przerwy w obwodzie lektrycznym świateł, to po skręceniu owe światła powinny się zaświecić.

4. obwód elektryvczny sygnału sprawdzasz tak, jak obwód świateł - próbówkę podłączasz pod zaciski sygnału i sprawdzasz czy ona zaświeci się.

4.1 jeśli nie świeci, to podłącz gdzieś w pewne miejsce kabel masowy próbówki i sprawdź czy teraz zaświeci

Dnia 7.11.2013 o 20:33, robertrolnik27 napisał:

z tego co wyczytałem to czasami się on po prostu psuje i trzeba wymienić. Zamówiłem we wtorek i dziś mi przyszedł jutro będę zakładał cena 45 zł + przesyłka i na fakturkę. Co mnie jednak zdenerwowało przysłany przycisk jest bez tej zielonej szybki z rysunkiem świateł i będzie trzeba przełożyć od starego włącznika. :)

Opublikowano (edytowane)

Koledzy mam taki problem w zetorze forterra jak włączę postojuwki albo kierunki wskaźnik od temperatury zaczyna wariować ,miał ktoś taki problem ?

Edytowane przez Mar1983