Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hej co robicie z ostatnai warstwa kiszonki w prazmie czyms posypujecie albo polewacie a moze wystarczy dobrze ujezdzic bo jak widze takie otwarte pryzwy z trwa na af to sa eleganckie a ja robilem w silos i ost warstwa tak z 5 cm jest strasznie przypazona taka goraca i nie wiem dlaczego dodam ze ost warstwe posypalem sola a moze za malo ujezdzilem nie wiem podajcie jakies cenne rady ;d jak zrobic zeby bylo elegancko wiec czekam na odp aha dodam ze nie stosuje zakiszacza

Opublikowano

ja to robię tak na spód daję folię [ może być stara z tamtego roku z góry ] a potem co kilka kursów porządnie ugniatam na koniec to samo aż będzie w miarę twardo na to folia na folię daję opony od samochodów osobowych jedna przy drugiej na sam koniec daje piach oczywiście na około pryzmy aby odciąć dopływ powietrza . I tym sposobem mam mało odpadów prawie wcale :)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Dominikfm3
      robie kiszonke z 7 ha. górne 10cm (pryzmy) jest dobre a następne 10 się psuje! co robie żle?
    • Przez Krystian6830
      Jestem tu z pytaniem jak przykrywa się kiszonkę w silosie???
      rozwija sie po prostu folie i rozkłada ?
      Bo ja słyszałem że najpierw jeszcze jak nie nie kukurydzy ma to folie daje sie na sciany i na koniec zagina do środka 
      Wiecie jak to się robi ?????
    • Przez marko0809
      Witam.Miałem dwie pryzmy kukurydzy ,jedną właśnie kończę skarmiać.Mam też bele ,których do tej pory poszło niewiele.Mam taki dylemat czy zaczynać drugą pryzmę i skarmić ją do wiosny a bele zostawić na następny rok czy też lepiej zrobić odwrotnie,bele skarmić a kiszonkę z kukurydzy zostawić na następny rok?Chodzi mi o to która z tych paszy lepiej się przechowa aby się nie zmarnowała.Bydło na wiosnę wypędzane jest na pastwisko i wtedy nie potrzebują tych pasz aż do póznej jesieni.Proszę o wasze doświadczenia i opinie.
    • Przez das21
      Witam. Jakie jest wasze zdanie na odkrywanie kiszonki(pryzma) z I pokosu i dosypanie II pokosu do tej pryzmy? bo chcemy tak zrobic tylko czy nie bedzie zadnych strat? a widzialem juz jak tak robia i nie bylo problemu. aczkolwiek wole sie upewnic ;)
    • Gość
      Przez Gość
      Dzień Dobry wszystkim. Chcę posiać 8 hektarow żyta na kiszonkę ale nigdy tego nie robiłem. Mam kilka pytań . Ile kg żyta na hektar dajecie na kiszonkę ??? Czy tak samo jak na ziarno ???  Czytałem że jedni daja 150 kg ale widzialem tez że nawet 300 kg/ha . Jak ma się to w praktyce ??? Macie porownanie siejąc 150 a 300 kg/ha ??? I czy wałujecie pole po siewie czy może po zimie pole samo się ułoży i nie będzie problemów z kamieniami i koszeniem ??? Dzięki za odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...
v