Skocz do zawartości

Hodowla gołębii

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam Was

W Galerii jest tak mało fotek gołębi :( Czy to hobby które przetrwało już tyle czasu nie jest kontynuowane na wsiach??

Ja osobiście posiadam gołębie rasy: pocztowe, pawiki i inne.. Ale mam zamiar przestawić profil hodowli na gołębie lotne ras: Budapeszty, Orliki polskie itp..

A wy jakie prowadzicie hodowle i na jaką skale(ile sztuk?)

Czy u was na wsiach ludzie zajmują się takową hodowlą?

Pozdrawiam Karol12!!

Opublikowano
Witam Was

W Galerii jest tak mało fotek gołębi :( Czy to hobby które przetrwało już tyle czasu nie jest kontynuowane na wsiach??

Ja osobiście posiadam gołębie rasy: pocztowe, pawiki i inne.. Ale mam zamiar przestawić profil chodowli na gołębie lotne ras: Budapeszty, Orliki polskie itp..

A wy jakie prowadzicie chodowle i na jaką skale(ile sztuk?)

Czy u was na wsiach ludzie zajmują się takową chodowlą?

Pozdrawiam Karol12!!

Prawie u każdego na gosp. są gołębie ale nie wklejają bo nie ma po co. Jak pojade do wujka w pon. to moge porobić pare fotek wujek ma koło 20sztuk, dwa pięknie pawiczki które tera mają młode ;]

My mamy pocztowe.pawiki i jeszcze jakieśale dziwną nazwe mają ;]

Kiedyś mój dzidek [*] miał dużo pocztowych i rasowych chyba z 300sztuk

Opublikowano

Witam. Ładnych pare lat temu mialem golabki pocztowe ktore wysylalem na loty i nalezalem do PZHGP. Bylo to stadko nie wielkie w granicach 50 sztuk, ale ja zawsze wychodze z zalozenia ze lepiej mniej a bardzej konkretne i do dzisiaj tak jest tylko juz w innej dziedzinie. Teraz zycie tak pokazalo ze mam tylko dyplomy i nagrody po tak fascynujacym sporcie jak galebie. Moze jeszcze kiedys bedzie inaczej bo jak narazie zostaly tylko wspomnienia. Pozdrawiam wszystkich hodowcow. Zycze szerokich lotow w nowym 2008 roku.

Opublikowano

Dziadek ma około 25sztuk, miał wiecej około 40 ale na zime pozbijał :( , no a są to pocztowe, kiedys tam miał sztaiwy(te z czubkiem na głowie), pawiki tez, te gołębie są fajną ozdobą tylko ze latają choćby wcale, krogulec chwyta je lajtowo :(, noa u mnie we ws i w okolicach jest trochę gołebi, i takich co lotują, tak mają srednio po 50.70, 100, 150 ale to już żeżre :)

Opublikowano

U mnie dziadek też ma tego ptaszyska dużo ( może za dużo?) jak sie sypnie troche ziarna na podwórku to czuje się jak bym był w Krakowie na rynku :( Ale niech tylko któryś siądzie na ciągniku to wiadomo co bedzie na drugi dzień na obiad :(

Opublikowano

No widze że temat się rozkręcił :(

No to jednak widze że macie gołębie tylko to ukrywacie :(

Nie no żarcik....

Pocztowe ładne ptaki....i jeszcze ile pociechy z nich jest jak wrócą z dalekich okolic :)

Naprawe hobby warte hodowli :)

Polecam młodszym i starszym...

Opublikowano

Najgorsze jak siedzą nad wejścię od obory już pare razy zostałem zbombardowany one to specjalnie robą ;/ Na to trzeba uważać ;] albo jak lecą nad demną to nie raz widze jak gów** spada przede mnie albo zahacza o koszulkę ;/

Opublikowano

Siemka wszystkim mam o was pytanie a szczegulnie do hodowców gołębi ciekawi mnie hodowla gołębi ale nie wiem od czego zacząć od jakiej rasy gdzie je trzymać

Opublikowano

u nas na gospodarstwie mamy równiesz gołębie pocztowe niestety bez zadnych wyników sportowych bo niestety niebyło czasu wokresie maj-sierpień aby dopilnować zawdów należałem kiedyś do związku okręg 077 obecnie mamy ok120 sztuk

Opublikowano

ja namawiam tate na budowe golebnika i hodowle golebi.tata tez chce zaczac hodowac golebie ale jakas nie ma narazie do tego czasu.chodowal je jeszcze jak byl kawalerem i mial cos ok 100 sztuk wszystkie ozdobne takie jak KRYMKI,WINERKI,BOCIANY,PAWIKI itp. moj brat cioteczny wraz t wojkiem hodyja golebie. w rodzinie mego taty to rodzinne. a u mnie we wsi to pate osob choduje. jeden sasiad kolega mego taty hoduje tylko pocztowe i je lotuje ma ok 120-150 szt. co tydzien jak sa loty to chodzimy z tata do niego, a jak sasiad jest za granica to z ja z tata, zona i synem sasiada tez lotujemy je.

Gość Profil usunięty
Opublikowano
moj tato tez ma pocztowe i je lotuje czasem jakas nagroda wpadnie czy tam jakis pucharek ;)

Kolega się znajmuje gołębiarstwem. Ma wszystkie dobre rasy pocztowe itp...

Opublikowano

Mój stryj zajmuje sie tym zawodowo ma on same gołebie pocztowe i dokładnie niewiem ile ich ma ale coś koło 800 jak sie nie myle.

A z kolej mój sąsiad terz ma tego durzo ale jakch to niewiem wie że ma durzo takich normalnych a ni pocztowych i pozatym rurzne kury ozdobne typy Czybaki lub Kochiny jak bedy u niego to porobie zdjecia i wstawie

Opublikowano

800 <wow> to już masowa hodowla :P

U mnie we wsi na przykład w okresie letni to jedna wieś rywalizuje z drugą...polega to na tym że jednego weekendu jedna wieś puszcze u innej a w następnym tygodniu role się zmieniają :) Ale zaznaczę puszczają oni gołębie białe(krymki, widyny itp..) a nie pocztowe :)

Opublikowano

Moj Tato ma w polsce oko 120 golembi pocztowych takie ma hobby maja co jesc to je trzyma od czasu do czasy wywozi je gdzies na loty za granice nie wiem nawet gdzie bo nigdy sie tym nie interesowalem ale pozytku z tego nie ma inno humus za darmo przed domem...

Opublikowano

W naszej okolicy gołembie są warte nawet 1000 zł za sztuke sąsiad ma pecha bo poszły mu gołembie warte ponad 20tyś zł ogólnie jest bardo dużo gołębiarzy niektórzy mają ponad 1000 sztuk mój ojciec ma ok 40 sztuk