Skocz do zawartości

Claas Arion 610 Cis , John Deere 6115r , Massey Ferguson 6465

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam chcę poznać wasze opinie na temat tych ciągników gdyż przymierzam się do zakupu i nie wiem na którego się zdecydować. Może wie ktoś z was jaka jest cena tego Masseya?

Ciągnik ten ma być głównym ciągnikiem w moim gospodarstwie a pracować ma na ok 60ha. Ciągnik będzie wyposażony w ładowacz czołowy. Interesują mnie tylko te trzy firmy więc nie piszcie mi tu o fendt-ach. Puki co jestem za Claasem.

Edytowane przez sonak
Opublikowano

Wszystkie trzy ładnie się prezentują, ale to nie oto chodzi.. Głownie chodzi mi o spalanie, komfort i awaryjność. Niech wypowie się ktoś kto posiada taki model lub podobny

Opublikowano

dokładnie co ten ciągnik bedzie robił czy większość ładowacz czy uprawa, bo jak do ładowacza to chyba JD ze wzgledu na filtr cząstek stałych kiepsko sie nadaje bo filt nie lubi lekkiej pracy a taka jest w ładowaczu, z drugiej strony do uprawy też nie bardzo jest bo to tylko 4 cyl ( chyba że jestem w błedzie)

MF w jakiej normie spalin jest? jak w tier3 to chyba z tych ciagników bym go wybrał

Opublikowano (edytowane)

Raczej nie. Ma ktoś tego MF jak sie spisuje i jaka cena. A propo claasa jak oceniacie ten ciągnik, ciągnik bardzo wygodny i ciężki, co o nim myślicie?

Edytowane przez sonak
Opublikowano

Mi za mf 6465 w lipcu powiedzieli 265 netto standard+szersze opony,z tym ze euro wtedy było po 4,26 była to cena ostateczna. Teraz powinien byc troche tańszy bo euro staniało, jak nie podnieśli ceny w euro :D.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Ja posiadam JD 6105R.

Skrzynia AutoPowr + command arm.

Trudno jeszcze pisać o awaryjności bo to nowy model. Wierzę, że poddtrzyma dobrą opinię o JD. Na razie bez żadnych awarii. 70 h pracy.

Spalanie:

Głębosz (ok. 40 cm) szer. robocza 3m, prędkość ok. 6 km/h - ok. 14 l. /ha

Talerzówka/agregat uprawowy szer. robocza 3 m, prędkość ok. 12 km/h - ok. 7-8 l. / ha

Opryskiwacz szer. 15m - ok. 2 l. / ha

Wszystko chodzi na automacie.

Bardzo komfortowa kabina i pryjemna praca, dobra widoczność we wszystkich kierunkach. Rewerser w odpowiednim miejscu i działa bardzo miękko (pamiętam szarpnięcia z Claasa).

Amortyzowana przednia oś i dobry fotel w zupełności wystarcza.

JD to mój wybór po analizie i jazdach próbnych Claasem, Fendtem, MF. Innych nie brałem pod uwagę.

Pozdrawiam i życzę udanego wyboru.

Często dochodzą inne uwarunkowania, które przemawiają za daną marką, np. kolor :-)

U mnie teraz wszystko jest zielono-żółte :-))

Opublikowano (edytowane)

Dzięki Pawel73 za odpowiedz. A claasem jakim jeździłeś bo w tym co ja pisze można agresywność rewersu ustawiać. Dużo wyszedł ci ten JD z autopower?

Pozdrawiam. Wrzuć jakieś fotki z tym Jd

Edytowane przez sonak
Opublikowano (edytowane)

Jak dla mnie tylko John, class nie ma do niego startu ... jestem przekonany do tego ciągnika ponieważ jest mało awaryjny, mój znajomy kupił 6920 S i sprzedał masseya 150 km z podobnych lat co on i John wykazał się większym uciągiem niż MF, a kabina ma bardzo dużo miejsca. Jeżeli z tych trzech to JD. Fendt byłby jeszcze lepszy ale jest za drogi ! oszaleli z tymi cenami ...

sam posiadam Fendta i JD i jestem zadowolony z jednego jak i drugiego.

nie mam nic do tego ale co pan tak za tym classem ?

Edytowane przez andrzej2257
Opublikowano (edytowane)

Za clsssem bo nie ma jeszcze tego filtra i w tej cenie co JD ma lepszą skrzynie według mnie. Nie mam jeszcze podjętej decyzji ale pewnie będzie to claas albo JD

Edytowane przez sonak
Opublikowano

no nie wiem 500 vario tyle, że teraz tylko bogacze mogą sobie na niego pozwolić ja kupiłem 412 vario w dobrej cenie 67 850 ojro i nie żałuje w lekkich pracach pali na prawdę mało z czego jestem zadowolony, w podorywkowym 3 m to mi ręce opadały tak chlał ..

Dużo osób chwali JD ja również, a jak bierzesz ciągnik z ładowaczem to wg. mnie tylko JD ponieważ jest na pełnej ramie to duży plus w ciągniku, claas ma duży promień skrętu. dlaczego uważasz. że claas ma lepszą skrzynie ?

Opublikowano

Ja mam Ariona 610 Cis: rusza delikatnie, widoczność do tyłu jest bardzo dobra, oś proactiv - bajka, prosty w obsłudze i co najważniejsze nie chla dużo (w prasie variant 360rc spala ok 12l/h, bez noży), zbyt zwrotny nie jest więc do ładowacza bym go raczej nie polecał

Opublikowano

Pełna rama na pewno może lepiej do tura, ale mi nie jest az tak konieczna bo robię gdzie ok 1000 bel rocznie a poza tym mam już na jednym tura. W claasie skrzynia wydaje mi się lepsza bo ma różne tryby pracy, a w JD przeraża mnie ta wajcha, jak by siedział w ursusie. A z autopower za dużo będzie kosztował. Podoba mi się ogólnie ten Jd ale te 4 cylindry i ten filter najgorzej że w nim jest

Opublikowano (edytowane)

hehe nie wiem czego ci się nie podobają te dźwignie zmiany przełożeń w JD dla mnie właśnie lepiej bo nie ma tych elektronicznych pierdółek . a widoczność jest też bardzo dobra do tego kabina jest obszerna jedyna wada jaka teraz jest w tym JD to ten cały filtr... a nie da się przypadkiem zamówić jeszcze JD 6330 ? bo on byłby najlepszy słyszałem że jest jeszcze dostępny do końca roku więc ...

jak jesteś tak napalony na tego claasa to go bierz i koniec :) dla mnie po prostu lepszy jest JD .

Edytowane przez andrzej2257
Gość Profil usunięty
Opublikowano

ja mam dylemat miedzy 6125m a 6115r cena podobna a w r troche mniej koni i podnośnik słabszy 5300 a w mce 6300kg. troche mnie to martwi ale ogolnie za rka jestem bo lepsza kabina. ciagnik ma pracować z pługiem 4skiby obr, agr aktywny z siewnikiem 3m i gruber 3m oraz transport. co sądzicie??

Gość Profil usunięty
Opublikowano

MF 6465 KOSZTOWAŁ Ok 350 netto. Mój znajomy ma. Jest z niego zadowolony i tłucze nim średnio 11 h dziennie. Bardzo wygodna i fajna maszyna ;') ale do ładowacza brałbym może 6115r