Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam taki ręczny ale zęby powybijane i całę ziemniaki przelatują. Ręcznym siekam. Moje krowy troche przyzwyczajone do dużych gabarytów bo wybieg mają w sadzie gdzie jest sporo dużych jabłek i jak narazie odpukać przez pare lat żadna się nie zadławiła a jedzą tego naprawdę dużo.

Opublikowano

A jeszcze kolego podpytam jaką dawkę dziennie na jedną krowe przypada? narazie przyzwyczajam na 6 sztuk daję 20 litrowe wiadro siekanych ziemników i do tego takie same wiadro śruty 2 razy dziennie. Wcinają tylko uszy sie trzęsą. Dodam tylko że to krowy mięsne które mają właśnie cielaki które piją od nich mleko..

Opublikowano

i ja tak samo jako sezonówka a teraz zostało po zimie i dodaje do tego buraki i marchew po pare sztuk bo po co wywalać później do rowu. ale zastanawiam się nad przejściem w takie żywienie ponieważ zaraz po wykopkach ceny będa naprawdę niskie i nie wiem czy to nie będzie bardziej opłacalne.

Opublikowano

Witam

Nie chcę już zakładać nowego tematu. Mam pytanie odnośnie żywienia bydłą mięsnego (krów byków oraz cieląt) żytem. Czy można mielić samo żyto bez żadnych dodatków? Jak narazie robię śrutę z : mieszanki,peluszki,pszenicy oraz żyta. Jednak niedługo mi się kończą wszystkie zboża oprócz żyta którego mam jeszcze ze 3 tony. I moje pytanie właśnie jak skarmić to żyto? samo czy lepiej coś jeszcze dodać (w miarę taniego) aby nie zaszkodziło krowom. Proszę o poradę ponieważ dopiero zaczynam się uczyć w tych dziedzinach.

z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano

Sama śruta żytnia to nie bardzo, lepiej jakbyś dorzucił innego zboża, owsa na przykład (tani jest i dobry dla bydła) tylko licz się z tym, że przy zwiększonym udziale żyta w paszy treściwej powinieneś podciągnać białko na przykład śruta rzepakową czy sojową bo inaczej przepuścisz kilogramy śruty przez zwierzę bez większego sukcesu w przyroście. Kiedyś parowano żyto i dawano bydłu, ale o technologie, dawki i tak dalej przy parowanym życie to mnie nie pytaj, bo nigdy nie stosowałem tej metody. Tyle co słyszałem, że fajne efekty są po tej paszy, ale i pracochłonność nie mała.

Opublikowano

Czy używa ktoś takiej ręcznej "brukwiarki", "buraczarki" do rozdrabniania surowych ziemniaków dla opasów?

jak idzie robota tym sprzętem?

trzeba "popychać" ziemniaki od góry?

dużo drobnych przelatuje?

Może ma ktoś jakiś filmik z pracy urządzenia-jak to wychodzi, na jakie kawałki zostaje pocięty ziemniak?

bardzo proszę o pomoc

 

2.jpg

Opublikowano

a ja mam lepsze pytanie jakby tak zasiać burak ćwikłowy i wybrać go  holmerem/ropa   plon daje bardzo duży  i to wozem paszowym pociac i karmić opasy?   jaką ma to wartość .... hmm czystosc  paszy  i kosztahmm

Opublikowano

ja jak coś to rozdrabniam recznym "bartoszem" i ziemniaków nie trzeba popychać, co najwyżej jakbyś duże buraki chciał rozdrobnić, to nie da się do pełna nasypać bo się zawieszają, ale ta z linka powinna nie mieć tej wady, drobne mogą przelatywać, ale bardzo drobne

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez davy
      Witam po wielu przeczytanych postach na agrofoto czytam ze masło jest maślane a krowy to sie tak żywi a cielaki to tak. Wiele osób chyba nie zdaje sobie sprawy jak bardzo krzywdzi swoje bydło. Nie jestem z wykształcenia żadnym żywieniowcem(a i jak życie pokazuje czasami inżynierowie żywienia wiedza mniej niż ja ) a z rolnictwem mam jedynie odczynienia w domu czyli pomoc dla ojca w prowadzeniu gospodarstwa.
       
      Kreci mnie żywienie bydła i uzyskanie jak najlepszych wyników. Dlatego chce sie podzielić swoja wiedza jaka uzyskałem podczas żywienia zwierząt.
       
      1. Krowy mleczne: stosujemy u siebie kiszonke z traw oraz kukurydzy(moim zdaniem kiszonka z kuku nadaje sie do ...) dlatego tez przeanalizowalem wiele badań i wychodzi na to ze Nutri Honey MIESZANIEC SORGO Z TRAWĄ SUDAŃSKĄ maja taka sama zawartość energii jak kuku a większa zawartość białka(w fazie wegetywnej) młóto browarniane 10kg(wzrost mleka ok 2l dziennie)pasze z dossche Krowa 15 ok 4kg(4x0,5kg dzinnie), lecz od jutra zmiana na wysoko energetyczną Lactomax(zbyt duża ilość białka wychodząca z mocznika u krów) tez dossche(moim zdaniem najtańsze pasze) wysłodki buraczane melasowane suche z glinojecka ok 2Kg witaminy z Josery lacto plus keragen czy jakos tak .
       
      Nigdy wiecej krowom nie podam OTRĘBÓW, ZIEMNIAKÓW, a dlaczego? moim zdaniem strata pieniędzy ;/
       
      Mam nadzieje ze na przyszly rok zawita system TMR
       
      2. Cielaczki: siara w ciągu 2 godzin od wycielenia i od początku Włókno surowe VITACEL(rozwój żwacza ogólny) do pojła do końca odpajania, pierwsze 2tyg mleko matki okres zmiany mleka u mnie trwa tydzień od 3 tyg daje rożnie Josere, Shills, Polmass oraz dostęp do świeżej wody oraz siana i od 2 tyg dostają śrutę z ziarnem kukurydzy oraz płatkami owsianymi(rozwój żwacza "miesniwki") do 3misiaca potem nie trawią ziarna, po 2 miesiącach przestaje odpajać mlekiem ponieważ to jest po pierwsze nie ekonomiczne a po drugie żwacz im sie nie rozwija tak jak trzeba jak jada tylko na mleku. Potem do 11 miesiąca dostają śrutę kiszonek z kuku młóto i kiszonek z trawy oraz siano od czasy do czasu. Odchów cieląt jest najważniejszy i bardzo drogi ok 2,5tys zł i czasami doprowadzaja rolnika do szału hehe ale myślę ze sie opłaca
       
      Wszystkie krowy zapładniane sa sztucznie te co zostawiamy dla siebie cieliczki sa kryte HF a krowy słabsze są kryte mięsnymi w celu szybszej sprzedaży. Nie opisałęm jesazcze jak przebywa okres zasuszenia ale to może sie rozwinie temat to wspomnimy o tym.
       
      Moim zdaniem"Produkcja mleka to czysta działalność gospodarcza a krowy są to pracownice o które trzeba dbać żeby były produktywne" uważam to za czyste odzwierciedlanie pracy człowieka tylko tu pracują zwierzęta.
    • Przez Fugeo
      Cześć 
      Co polecicie jako bufor dla opasów? Kwaśny węglan sodu czy tlenek magnezu? 
    • Przez krystek44
      Witam, przychodzę z zapytaniem odnośnie zawartości białka ogólnego w paszy treściwej która przygotowuje z komponentów takich jak 
      1000 kg śruty zbożowej składającej się pół na pół z pszenżyta oraz owsa 
      175 kg poekstrakcyjnej śruty sojowej 
      175 kg suchej kukurydzy mielonej 
    • Przez Buba1995
      Witam serdecznie. Z jakich zbóż i w jakich proporcjach przygotowujecie w swoich gospodarstwach pasze treściwe dla opasów? Wzrost hodowli i kosztów produkcji skłania mnie do zaprzestania kupna gotowej paszy i rozpoczęcia produkcji własnej. Potrzebuję porady jakie zboża i dodatki stosujecie przy swoich paszach i w jakich proporcjach
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v