Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A jaki byście doradzali do 7211? 2.5 metra może być? Wiem że 7211 ma lżejszy przód od 7245 ale jakbym zrobił sobie sam jakiś lekki agregat z hydropackiem to chyba nie powinno przewarzyć zetorka?

Opublikowano

A o co Ci dokładnie chodzi...nie wiesz jaki model wybrać czy szerokość roboczą...?? B)

Tutaj masz wszystko opisane...ile co waży...jakie zapotrzebowanie mocy...itd...

Agregaty... B)

http://www.uniagroup.com/pl/uprawa-siew.htm

Siewniki... :lol:

http://www.uniagroup.com/pl/siewniki-tradycyjne.htm

Moim zdaniem to agregat uprawowy o szerokości 2.5 m, podnośnik tak nie będzie cierpiał...z 2.7 to pewnie też by sobie poradził...tylko oczywiście trzeba porządnie przód dociążyć...

POZDRAWIAM... B)

Opublikowano

tez sie nad 2.5 m zastanawialem bo do 2.7 to juz cos by trzeba na przod tura na przyklad

a nie orientuje sie ktos ile taki agregacik z siewnikiem famarola moze kosztowac? czy w 2 dychach bym sie wyrobil??????????? :lol:

Opublikowano

Ja się dołącze do tematu żeby nie zakładać nowego. Jaki proponujecie sprzęt ogólnie do 7245? Chodzi mi o agregat uprawowy, pług, może talerzówka siewnik czy co tam jeszcze. Dodam iż posiadam 16-17 ha ziemia to głównie 4 klasa ale zdaża sie tez 2 i prowadze tylko produkcje roślinną. Co polecacie? Jaki sprzet bedzie najlepiej spasowany? pozdrawiam

Opublikowano
Ja się dołącze do tematu żeby nie zakładać nowego. Jaki proponujecie sprzęt ogólnie do 7245? Chodzi mi o agregat uprawowy, pług, może talerzówka siewnik czy co tam jeszcze. Dodam iż posiadam 16-17 ha ziemia to głównie 4 klasa ale zdaża sie tez 2 i prowadze tylko produkcje roślinną. Co polecacie? Jaki sprzet bedzie najlepiej spasowany? pozdrawiam

agregat to bym proponował taki ok - 2,70

pług to 4 skibowy, lub 3 obrotowy

siewnik to cos kolo 3m

Opublikowano

Witam ponownie... :P

Panowie, ciągle mam dylemat jaki agregat kupic.... mozna powiedziec ze zdecydowalem sie na uprawowo-siewny ale nie wiem jaka szerokosc bedzie dobra do 7245 ( z ładowaczem jako obciążenie) oglądałem nowy agregat uprawowo-siewny za 7 tysiecy zlotych wyglądający mniej wiecej tak http://www.agrofoto.pl/forum/gallery-image11784.html (wał strunowy z przodu 2 rzedy łap kultywatora i znowu wał) szerokość 2,75 metra produkcji firmy z mojego regionu, przedstawiciel zapewniał że będe z nim perfect śmigał. I tu moje pytanie czy poczciwy byczek 7245 da rade? Agregat waży podobno ok 1200 kg plus do tego jeszcze waga POZNANIAKA... dopiero zakupiłem zetorka i jeszcze nie znam jego mozliwosci a wole nie wtopic kasy....;/ prosze o pomoc

Opublikowano

Ten agregat co podałeś link jest uprawowy, czyli przed siewem nim pole zrobisz i potem dopiero możesz siać... :P

A ten agregat, co masz zamiar kupić na pewno waży 1200kg...??? :)

Coś mi się nie chce wierzyć... :)

Wydaje mi się, że Zetor jednak nie da rady...

Ares L/Z (2,70) waży 750 lub 775...

Tutaj jest zdjęcie tego agregatu...poszukaj sobie Ares L/Z...

http://www.uniagroup.com/pl/uprawa-siew.htm

Opublikowano

z tym linkiem to chodzilo mi tylko o zasade dzialania... :P ze mniej wiecej taki wyglad ma.... wiadomo ze ten z linku to uprawowy :) A czy on wazy te 1200 to nie dam sobie reki uciac.... tak usłyszałem z tego co pamietam.... mozliwe ze to pymylka. skoro ares ma 750. W takim razie jaki zestaw mógłbyś mi doradzić? a moze zwykly uprawowy a dopiero potem siew samym poznaniakiem? tylko strasznie paliwa szkoda.... nie wiem jakie roziwazanie byloby najlepsze. Ogladalem dzis uprawowy uzywany za 2,5 tysiaca o szorokosci 2,8 na gesiostópkach i teraz nie wiem co robic. czy kupic go i pozniej samym poznaniakiem smigac. czy co. Moze jeszcze by sie tuż po żniwach talerzówka przydała? jak myślisz?

A jaka cena jest tego z unii z linku?

Opublikowano

Bież uprawowo siewny. Zetor to mocna maszyna, tylko nie taki co sam waży 1200kg. Szukaj takiego żeby z siewnikiem i ziarnem ważył ok 1t i będzie wszystko O.k. Jak nie znajdziedz to zrób sobie sam. A talrzówke to taką 2,8 metra może da rade.

Opublikowano

W galerii jest ursus 5314 który nie jest cięższy do zetora i ciąga nim agregat 2,7 metra i dobrze sobie radzi to dlaczego 7245 ma nie pociągnąc 2,5metra???

Ja nie mówie o ciężkim agregacie z trzena rzędami zębów i ciązkim wałem tylko o lekkim dość krótkim agregacie.

Opublikowano

to zalerzy na jakich ziemiach.u mnie na ile to jade 3 razy uprawowym potem sieje a na koncu jeszcze ze dwa razy bronami.wie pisalem o agregacie czynnym bo biernym to niema szans zeby uprawic.mam tez kawalki piasku a tam trzeba go trzymac na podnosniku bo sie topi.a jak by bylo mokro to klapa samym agregatem a co dopiero siewnym.a poza tym zobaczcie na strony producentow maszyn i tam zobaczcie ile trzeba mocy do roznych maszyn

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Na aktywny 2.5m jest zapotrzebowanie mocy co najmniej 80km... :P

Opublikowano

2,5m ok ale tutaj chcecie cały zestaw kupic, a ja mam siewnik 2,5 m i czy musi to byc uprawowy 2,5 m bo chyba tylko na zamówienie może ktoś zrobi, a co by się stało jak bym 2,7 m dał i 2 zęby odkręcił przecież wałki i tak szerzej mogą iśc, a 2,5 plus 10 cm na odległosc od scieżki to 2,6 czyli prawie prawie co myślicie o odkręceniu 2 zębów?