Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Ming

Nioski czy Brojlery?

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Nioski
Ming    3

Jak w temacie. Jak myślicie co jest bardziej opłacalne? Chodzi o hodowlę na większą skalę. Osobiście bardziej podobają mi się nioski, ale nie wiem w co bardziej opłaca się inwestować :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dentka17    3

Masz budynki przystosowane do chowu fermowego tych zwierząt albo troche kasy?

Nioski ci się podobają bo teraz dobra cena jest. Z niosek kase masz co tydzień ze sprzedazy jajek a z brojlerów co 6-7 tygodni.

Ile masz ha. napisz wszystko sprzęt itd.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ming    3

Tzn wiem sporo o brojlerach, bo u nas pełno ferm nastawionych w tym kierunku. Mamy 15 ha i 20 sztuk bydła mlecznego, ale przy tym areale prowadzenie tej hodowli jest mało opłacalne i bardzo czasochłonne niestety. Trzeba szukać alternatywy. Sprzęt kompletyny, wszystko co potrzebne do hodowli bydła, zeby być niezależnym. Budynków raczej przystosowanych nie mam, a gotóki by się trochę znalazło. Owszem, jak ide do sklepu i patrzę na cenę jajek to wnioskuję, że to może się opłacić

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

kamil255    82

Ja bym ci proponował brojlery.sam mam obecnie 100 sztuk a w przyszłości myślę o powiększeniu stada ponieważ jest to opłacalne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ming    3

Wiem, że coś w tym musi być opłacalnego skoro u nas powstaje ferma za fermą. Ale nakłady początkowe są naprawde duże. Mówie tu o hodowlach rzędu kilkunastu tysięcy sztuk, bo tylko takie u nas są. kamil 255 a gdzie masz zbyt na to?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dentka17    3

Właśnie gdzie kamil sprzedajesz te brojlery? Zawsze 15 ha to 15ha zawsze troche zboża swojego by było a reszte dokupić. Nieopłacają się teraz krówki mleczne? Też chciałbym gdzieś sprzedawać ale niebardzo jest gdzie. Wujas jest prezesem chyba w sklepach społem znajomy czy jakoś tak i się spytam czy tam by się dało. Gdzie brojlery można sprzedać? Do restauracji czy gdzie? tak 200-300 sztuk na 1,5-2 miesiace? Kamil dajesz swoją pasze czy kupujesz? Jak swoja to z czego robisz ile dajesz itd.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kamil255    82

Właśnie gdzie kamil sprzedajesz te brojlery? Zawsze 15 ha to 15ha zawsze troche zboża swojego by było a reszte dokupić. Nieopłacają się teraz krówki mleczne? Też chciałbym gdzieś sprzedawać ale niebardzo jest gdzie. Wujas jest prezesem chyba w sklepach społem znajomy czy jakoś tak i się spytam czy tam by się dało. Gdzie brojlery można sprzedać? Do restauracji czy gdzie? tak 200-300 sztuk na 1,5-2 miesiace? Kamil dajesz swoją pasze czy kupujesz? Jak swoja to z czego robisz ile dajesz itd.

 

Na razie kupują ode mnie znajomi,a w niedługim czasie będziemy szukać klientów gdzie indziej np.w restauracjach albo jeszcze indziej.Paszę daję im ze swojego zboża tzn.mielę w śrutowniku pszenice,owies i kukurydzę a kupuję tylko dodatki w postaci witamin.

Co do krów mlecznych to prawdą jest,że się teraz opłacaj i myślę o ich hodowli.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ming    3

Opłacaja się jak narazie ale mleko już zaczyna lecieć w dół :( i to takie sympatyczne zwierzęta. Tytlko o prawdziwej opłacalności można mówić przy większym stadzie, a u nas jest za mały areał żeby je jakoś znacząco powiększyć... Ale narazie nie będziemy rezygnować z hodowli, a może i ziemi się gdzieś dokupi. Kurki to taka alternatywa na przyszłość

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dentka17    3

A co do tej restauracji to bedziesz pytał klientów czy kucharza czy jak? Trzeba mieć jakieś badania na takie mięso do sprzedaży czy jak? Jak już się zapytasz ich to napisz na PW to podpowiesz co i jak.

Może do ubojni by sprzedawał? Wzieli by mniejsze ilości? Pewnie trzeba by było im zawozić niewiadomo gdzie. co o tym sądzicie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ming    3

Ubojnia potrzebuje raczej większych dostaw, ale to tylko moje zdanie i mogę się mylic. A ty dentka brojlery masz, tak? Jak na tym wychodzisz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
janczar810    245

no dobra ale po jakiej cenie wychodzi wam kg. drobiu z brojlerów u klientów inwidualnych typu. znajomi sasiedzi itd. a po jakiej ubojnie restauracje i wieksi odbiorcy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dentka17    3

Aktualnie jeszcze nie mam bo w lecznicy dla zwierzat dawno nie byłem zeby pisklęta zamówić ( brak czasu). Ale od czerwca tamtego roku miałem do października brojlery. Najpierw wziełem 15 sztuk z fermy a potem 25 pisklat. Hodowałem na własne potrzeby więc jakoś nie liczyłem kosztów produkcji ale w tym roku policze. Teraz sasiad juz zamówił chyba 4 sztuki jak narazie. Ja sprzedawałem takie 4-5 kilowe po ok. 10zł/kg tylko że kurczak był bez flaków i piór.

janczar po sąsiadach zawsze więcej się kasuje ale sąsiedzi dużo nie biorą kurczaków. Ubojnie biorą wage żywa ok. 4zł/kg. Ja mam chyba do najbliższej ok. 70km. Do restauracji to nie wiem kolega wyżej będzie szedł się pytać to zobaczymy może napisze. Ubojnie potrzebujesz większych ale jak dowiozą np. 15 tyś sztuk to następne np. 300sztuk nie zrobi różnicy tylko pewnie trzeba by było samemu wieźć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ming    3

Pamiętam jak kiedyś u mnie też mieliśmy brojlery, nioski w sumie też i to wszystko szło na własny użytek, dla rodziny, a reszta po sąsiadach. Ale nastały czasy, że trzeba było się w jednej hodowli ukiierunkować i padło na bydło mleczne. A jak jest z tymi jajkami ekologicznymi? One są droższe? Jakies specjalne wymogi są? Co takie kury muszą jeść?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dentka17    3

OOoo kolego wymogi sa bardzo ostre: niezapowiedziane kotrole na których badają czy na wybiegu w glebie nie ma metali cieżkich musisz mieć pasze certyfikowaną itd. Wiadomo że droższe cena zaczyna się od chyba 90gr/szt. Musza jeść jak najbardziej naturalne pasze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ming    3

A budynki? Bo chyba teraz już nie będą mogły siedzieć w klatkach tylko ciągle luźno biegać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dentka17    3

Kury ekologiczne trzymane w klatkach? zapomnij kolego o takim czymś. Takie kurki to chodzą po wybiegu porośniętym trawą. Tylko nie taki że zagrodzisz wybieg siatką 10x10m i koniec. W ekologicznych kurach takiego czegoś nie ma i kury chodzą po okolicy a nie tylko 10 na 10 wybiegu. W kurniku i na wybiegu masz ilość niosek przypadająca na metr kwadratowy i musisz się tego trzymać.

 

Panowie u mnie w okolocy stoi budynek po dawnym PGR pusty gdzie kiedyś stało 120krów z przychówkiem. I teraz moje pytanie czy jak się sprzedaje do ubojni brojlery to trzeba mieć nr. gosp. czy nr. stada?

 

 

Nie piszemy posta pod postem , korzystamy z opcji "edytuj"

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ming    3

Nie, nie :) to tylko plany na najbliższą przyszłość. A na czym jest lepszy pieniądz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dentka17    3

na nioskach masz kase co kilka dni a na brojlerach co 7 tygodni lub dłużej więc pogadaj z tymi co się tym zajmują, ale jak wiadomo w zyciu jest różne ( raz kwadratowo raz podłóżnie) więc raz zarobisz drugi raz dołozysz i tak to się kręci :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ming    3

No dokładnie :P zobaczymy co bedzie później, narazie to tylko plany

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować  

×