Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

TEVEZ a co ty myślisz że z chorobami grzybowymi jest jak z gorączką - podasz mixture i wszystko znika :D Te uszkodzone liście raczej już nie nagiorą wigoru tylko uschną, powinieneś patrzeć czy nowe liście nie zostają zarażone.

Opublikowano

witam! mam pytanie. ze względu na brak funduszy planuję tylko 1 zabieg na grzyba! waham się pomiędzy arteą 05l/ha lub falconem 0,6l/ha?? co byście polecali i co wg waszej wiedzy będzie skuteczniejsze i lepsze?

Opublikowano

witam! mam pytanie. ze względu na brak funduszy planuję tylko 1 zabieg na grzyba! waham się pomiędzy arteą 05l/ha lub falconem 0,6l/ha?? co byście polecali i co wg waszej wiedzy będzie skuteczniejsze i lepsze?

! zabieg czyli zbyt intensywna uprawa to nie jest. Artea da sobie radę ale daj 1l/ha, 0,5l/ha to się daje menary a ona ma większą koncentrację składników.

Opublikowano (edytowane)

ale cos ciagle pada, wiec myslalem ze zaczalbym od saletry

a saletre na mokre rosliny mozna dawac? bo oprysk nie

wiec saletra najpierw a potem oprysk odpada?

czyli menara lepsza niz artea?

Edytowane przez masa24
Opublikowano

W jęczmieniu jarym mam dużo przytuli i rumianu w pierwszym zabiegu stosowalem chwastox turbo. Chciałbym się poradzić jaki środek teraz uzyc myślałem nad aminopielikiem lub secatorem może polecilibyscie coś lepszego bo na 15 ha jest tego w miarę dużo :)

Opublikowano

Saletrę można dać na mokre rośliny jeżeli wkrótce po tym spadnie deszcz, w innym przypadku może lekko przypalić.

Artea i menara różnią się koncentracją substancji aktywnych. Menara podobno z tego względu wykazuje lepsze działanie ale o tym jeszcze się przekonam bo sam ją stosowałem.

Opublikowano

witam, panowie ile po opryski powinno nie padac ,bo chce prysnac na chwast ya caly czas sie chmurzy

pryskam mustangiem forte

ile gdzies mus byc bez deszczu?

2h

Opublikowano

W jakiej fazie jęczmienia jarego najlepiej prysnąć Cerone? Na etykiecie podają od 2 kolanka do pierwszych ości, ale kiedy jest najlepszy efekt?

Pytam, bo muszę go skrócić Cerone oraz opryskać Axialem a jęczmień jak patrzyłem ze 3 dni temu miał już 2 kolanko, jutro może uda się wjechać i tak się zastanawiam czym opryskać? Bo łączyć Axiala i Cerone chyba nie wolno.

Opublikowano

Absolutnie nie łącz axialu z cerone. Zresztą axialu nie można z niczym mieszać, ani z odzywkami, ani z innymi herbicydami. Jedyny dodatek to adigor czyli adiuwant. Cerone można stosować od fazy I kolanka do fazy liścia flagowego czyli czas dość długi ale ograniczeniem jest temp minimum 15 stopni. Biorąc pod uwagę niskie temp lepszy będzie moddus który działa dobrze już od ok 10 stopni.

Do jakiej fazy można pryskać Cerone bo podobno zastosowany za póżno skraca kłos a tu pada i pada :(

Każdy antywylegacz zastosowany za późno skraca kłos. Najpóźniej możesz stosować do fazy liścia flagowego, i nie próbowałbym zbytnio opóźniać tego zabiegu.

Opublikowano

Wczoraj oglądałem jęczmień i miał 3 kolanko jakieś 2cm nad drugim. Mam optimusa na skrócenie i tam jest żeby pryskać do 3kolanka a w moddusie że do 2kolanka a substancja aktywna ta sama. Jak to rozumieć? Czy nie jest już za późno? Dopiero dziś może będzie odpowiednia pogoda na wjazd w pole. Czy lepiej teraz dać cerone?