Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Solek01@ zwykle jęczmień browarny plonuje gorzej jak pastewny, ponieważ w uprawie jęczmienia browarnego nie wolno przekroczyć dawki 60 kg N na ha w celu uzyskania jak najlepszej celności ziarna do produkcji słodu, co przekłada się również na jego plon.

Opublikowano

około 10 lat sieje jęczmień browarny ozimy jak i jary. Tak jak napisał kolega 2 posty wyżej, nie można przekroczyć odpowiedniej dawki azotu, ponieważ białko musi być na odpowiednim poziomie. Jak jest bardzo dobry rok to da około 7 ton, a jak kiepski to 4-6 ton, no i oczywiście jak nie porośnie od deszczu w czasie żniw... Raz tak miałem około 5 lat temu że posiałem 30 ha i porosło i trzeba było sprzedać po 250zł, dzieki bogu dobrze że jeszcze taki porośnięty Soufflet brał. Ale to nie tylko mi porosło, bo zakontraktowane u nas było około 4000tys ton, więc jakieś 600-700ha. Ale taki jest ten biznes i chyba każdy o tym wie...

Opublikowano

około 10 lat sieje jęczmień browarny ozimy jak i jary. Tak jak napisał kolega 2 posty wyżej, nie można przekroczyć odpowiedniej dawki azotu, ponieważ białko musi być na odpowiednim poziomie. Jak jest bardzo dobry rok to da około 7 ton, a jak kiepski to 4-6 ton, no i oczywiście jak nie porośnie od deszczu w czasie żniw... Raz tak miałem około 5 lat temu że posiałem 30 ha i porosło i trzeba było sprzedać po 250zł, dzieki bogu dobrze że jeszcze taki porośnięty Soufflet brał. Ale to nie tylko mi porosło, bo zakontraktowane u nas było około 4000tys ton, więc jakieś 600-700ha. Ale taki jest ten biznes i chyba każdy o tym wie...

Witam Kolegę również współpracuje z Soufflet Polska. Z jakiego rejonu jesteś ? Pozdrawiam :)

Opublikowano

Przy moich 2-3 ha to myślę że żadna słodownia niechciała by ze mną rozmawiać. A tak z ciekawości to ile minimum trzeba zakontraktować ton lub ha aby słodownia była zainteresowana współpracą? I jest jakaś słodownia na podkarpaciu?

Opublikowano

Witam.Teraz wiosną chcę posiać jęczmień,jeszcze go nie mam dlatego pytam się wcześniej,mianowicie mam 1ha uprawianego pola wapnowanego jesienią,a obok na granicy wydzierżawiłem drugi 1ha który leżał nie uprawiany przez 3 lata i nie wapnowany,i czy warto zasiać tam jęczmień na nieużytku bedzie w miare dobry plon?

Opublikowano

Zależy jaki odczyn gleby i jak z zawartościa P i K, bo jęczmień najbardziej z wszystkich zboż reaguje na braki i szybko je obnaży. Nie znasz ph to proponuje albo badanie gleby albo pszenica/pszenżyto.

Opublikowano

No właśnie nie znam odczynu tej gleby,to lepiej nie startować z jęczmieniem bo bedzie do niczego plon,kupiłem polifoski pod korzeń na jęczmień wlaśnie to ją wykorzystam na pszenice,chyba bedzie tak lepiej.Ok dzięki.Pozdrawiam

Opublikowano

witam, planuje siac jeczmien jary, pisalem jakis czas temu, zrobilem badanie gleby.

Ph 5-8do 6,3 na 4 cwiartkach ( lekko kwasne wszedzie)

Fosfor 12-32 ( czyli na jednej cwiartce srednia, na 2 bardzo wysoka)

POtas 17-28-2 cwiartki sednia 2 wysoka)

Magnez 10,2-12,4 - 3 cwiarki bardzo wysoka, jedna wysoka

Da sie na tym jeczmien zasiac? Jakie nawozenie proponujecie? dawac npk skoro takie wysokie wartosci?

Kiedy robi sie wapnoiwanie bo mam wskazane. pozdrawiam

Opublikowano

siej ja na takim ph siałem ja mam inny problem dobrałem dzierżawy teraz i muszę zasiać jęczmień jary ph trochę niskie ale ogólnie pole w dobrej kulturze tylko to ph 5.3 ale muszę ryzykować

Opublikowano (edytowane)

i jeszcze jedno, zalozmy ze daje przedsiewnie polifoske 6 i 40 N na h. TO jak to się fizycznie robi. Najpierw rozsiewam polifoske , a potem laduje azot i znowu się objezdza z samym azotem , w ten sam dzień?

planuje dac 100kg polifoski 6 na ha i 100 kg mocznika na ha przedsiewnie a potem poglownie 100 kg saletry na ha. Starczy zeby kolo 5 t ukosic? ziemia 4 klasa a

Nie piszemy posta pod postem

i jeszcze jedno pytanie, warto zrobic badanie na zawartosc azotu w glebie?przepraszam, nie zauwazylem ze mozna edytowac

Edytowane przez milanreal1
Opublikowano

bo dopiero teraz widze ze mozna edytowac

Lacznie chclabym dac z 80 N na ha. Wiec dac 60 przedsiewnie a 20 poglownie?

Moze dac inny rodzaj polifoski niz 6 , z wieksza zawartoscia azotu?

Opublikowano

Niewiem popatrz co wyjdzie tobie taniej, może być wogole bez N, sam PK a reszte samym azotowym nawozem dostarczysz bo i tak bedziesz musiał dawać jeszcze nawet jak nawóz NPK albo jakąś Yara Mila z tego co widziałem maja sporo N.

Opublikowano

masa24 myśle że 100kg/ha polifoski to stanowczo za mało na 5t/ha to tylko 20kg P i 30 K więc nie bardzo zobacz tabele pobrania składniaka na tonę plonu. Myśle że jeśli decydujesz sie na polifoskę 6 to ok 250kg/ha plus azot ok 80kg/ha

Opublikowano

czyli moze tak byc jak pisalem? czy jak dam 70-80 N to potrzebny bedzie antywylegacz?

i jeszcze jedno, zalozmy ze daje przedsiewnie polifoske 6 i 40 N na h. TO jak to się fizycznie robi. Najpierw rozsiewam polifoske , a potem laduje azot i znowu się objezdza z samym azotem , w ten sam dzień?