Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 14.06.2022 o 21:27, gustaww napisał:

Nie siej Jęczmienia jarego, to się nie opłaca, już lepiej pszenicę jarą. Najlepiej to cokolwiek ale ozime.

Zrezygnowałem w tym roku z pszenicy jarej na rzecz jęczmienia i jak na razie to byl świetny wybór. Po zeszłorocznych obserwacjach obydwu roślin   obok siebie pszenica potrzebuje dużo  więcej wody , aby wydać przyzwoity plon. Jara bedzie u mnie siana tylko wtedy , gdy będę miał warunki , aby zasiać ją w grudniu.

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, yacenty napisał:

Żniwa coraz bliżej, trzeba smarować kombajn

DJI_0743.jpg

DJI_0747.jpg

DJI_0748.jpg

20220616_120810.jpg

20220616_120816.jpg

zostało mi trochę soligor z t3 w pszenicy mogę  tym opryskać jęczmień jary jak już jest w pełni wykłoszony

Opublikowano

Ja myślę o żniwach jeczmiennych, a kumpel do mnie pisze ze jutro jedzie z tebukonazolem na jęczmień ozimy. Fakt faktem ma on najlepsze zboża w okolicy ale jest jakiś sens 3 tygodnie przed żniwami jechać z grzybówka 🙄 jeśli prognozy z upałami na weekend się sprawdza to w mgnieniu oka jęczmień będzie się złocił. 

• Root Admin
Opublikowano
5 minut temu, krilan06 napisał:

Ile mm deszczu w czerwcu?

dziś 9 i łącznie 20

18 minut temu, Dawid727 napisał:

Ja myślę o żniwach jeczmiennych, a kumpel do mnie pisze ze jutro jedzie z tebukonazolem na jęczmień ozimy. Fakt faktem ma on najlepsze zboża w okolicy ale jest jakiś sens 3 tygodnie przed żniwami jechać z grzybówka 🙄 jeśli prognozy z upałami na weekend się sprawdza to w mgnieniu oka jęczmień będzie się złocił. 

a karencja?  kogoś chyba posrało zeby 16 czerwca dawac triazol w jęczmieniu który zwykle jest koszony 7-15 lipca

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

dziś 9 i łącznie 20

a karencja?  kogoś chyba posrało zeby 16 czerwca dawac triazol w jęczmieniu który zwykle jest koszony 7-15 lipca

Pryskacie tym i nie wiecie ile ma ten środek karencji? pszenica i jęczmień - nie dotyczy

• Root Admin
Opublikowano

ja wiem czym pryskam i uwierz mi wiem jakie ma karencję. gdybym miał jeść mięso ze swini która wpieprza jęczmień pryskany 2 tygodnie przed zbiorem triazolem to jednak wolałbym jeść tylko pomidory z własnego ogródka

Opublikowano

No nie bardzo skoro nie wiedziałeś jaka karencja, a często mówisz o Tebu, nie wiem czy nawalenie azotu, bo ma być 10 ton nie bardziej szkodliwe dla wieprza, zresztą i tak nie wiesz co ten wieprz jadł na zachodzie.

• Like 2
Opublikowano
5 minut temu, yacenty napisał:

ja wiem czym pryskam i uwierz mi wiem jakie ma karencję. gdybym miał jeść mięso ze swini która wpieprza jęczmień pryskany 2 tygodnie przed zbiorem triazolem to jednak wolałbym jeść tylko pomidory z własnego ogródka

Jeżeli kupujesz mięso to może lepiej trzymaj się tych pomidorów. ;)  

• Like 2
  • Root Admin
Opublikowano

kurczak je w 1/3 kupiona pasze w 2/3 pasze z własnego ogródka, nie jest perfekcyjnie ale na pewno lepiej niż nie wiadomo co z byle marketu, gdzie tylko cena ma znaczenie

• Like 1
Opublikowano

Czym oprócz randpau bo nie bardzo chciałbyn go stosować mogę spalić trochę pszenicy i od między wyszła mi przytulia w zimowym? Ktoś palił saletrą? Jak coś jaka dawka do opryskiwacza?

Opublikowano

Znacie odmianę dwurzędową o takich kłosach?

Trafiają się w Sandrze. Wydaje się ciekawa odmiana

Ma wyraźne antocyjanowe przebarwienia i dwa rzędy plewek przy ziarniakach

20220617_180018.jpg

20220617_180050.jpg

Opublikowano
12 godzin temu, gomez181 napisał:

Czym oprócz randpau bo nie bardzo chciałbyn go stosować mogę spalić trochę pszenicy i od między wyszła mi przytulia w zimowym? Ktoś palił saletrą? Jak coś jaka dawka do opryskiwacza?

Agil-s, Zetrola, sprawdzone bo obok ziemniaków mi  zawiało  i wygląda jak po glifosacie

a na przytulie to fluroksypyr

Opublikowano
3 godziny temu, Agrest napisał:

Znacie odmianę dwurzędową o takich kłosach?

Trafiają się w Sandrze. Wydaje się ciekawa odmiana

Ma wyraźne antocyjanowe przebarwienia i dwa rzędy plewek przy ziarniakach

20220617_180018.jpg

20220617_180050.jpg

Concordia ma takie antocyjanowe przebarwienia, miałem ją kiedyś i nawet dzwoniłem w tej sprawie do przedstawiciela bo bałem się że to może być choroba

Opublikowano
GABBER85 napisał:

12 godzin temu, gomez181 napisał:

Agil-s, Zetrola, sprawdzone bo obok ziemniaków mi  zawiało  i wygląda jak po glifosacie

a na przytulie to fluroksypyr

Dzięki za info, ktoś się wypowie jak saletra działa? Bo też parzy mega

Opublikowano
11 godzin temu, krilan06 napisał:

Concordia ma takie antocyjanowe przebarwienia, miałem ją kiedyś i nawet dzwoniłem w tej sprawie do przedstawiciela bo bałem się że to może być choroba

Jeżeli jest niższa od Sandry to powinna to być właśnie Concordia.

Opublikowano

Właśnie górują i to 15cm.

A Sandra przy pochylonym kłosie jest do pasa.