Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Gość Profil usunięty
Opublikowano

interwencyjnie zastosuj nawóz dolistny albo jak kolega wcześniej pisał można siarczanem z mocznikiem. A po zbiorach jak masz kasę to wapnować i uzupełnić makroelementy.

Opublikowano

Trzeba było wybrać preparat ktory można mieszac z Pumą np. Granstar i w jednym zabiegu załatwić problem.Ale w tym przypadku ja bym z 10 dni odczekał.

Opublikowano

vitasem ja sie troche boje takich mieszanek z pumą. 2 lata temu kolega opryskał jeczmien chwastoxem turbo ktory niby mozna mieszac z puma a za 4 dni pojechał puma i mowil ze mu jeczmien spaliło i 2 ha miał w plecy. dlatego sie pytałem jaki bedzie odpowiedni odstep od tych zabiegów zeby sie nic nie stało

Opublikowano
vitasem ja sie troche boje takich mieszanek z pumą. 2 lata temu kolega opryskał jeczmien chwastoxem turbo ktory niby mozna mieszac z puma a za 4 dni pojechał puma i mowil ze mu jeczmien spaliło i 2 ha miał w plecy. dlatego sie pytałem jaki bedzie odpowiedni odstep od tych zabiegów zeby sie nic nie stało

Ja tam mieszam Pumę z Granstarem i nic sie nie dzieje.

Wcześniej też się bawiłem Mustang potem Puma. Mozesz pryskac nawet tego samego dnia nie bój się.

Poprostu nie wolno mieszać tychg dwóch preparatów ze sobą w jednym zabiegu.

Pozdrawiam

PS. Jak bedziesz pryskał Pumą to mogą wystąpić przebarwienia na jęczmieniu.

Pisze nawet na opakowaniu.

Podobno bez uszczerbku na plonie.

Pozdrawiam

Opublikowano
Mam takiego czarnego robaka ok. 0.5mm do 1mm zjada liście czym go opryskac i co to jest? :P

99 że to skrzypionka

próg szkodliwości to 0,5-1 larwa na 1 źdźbło

środki: Bi, Cyperkil, Decis, Enduro, Fastac, Karate Zeo, Nurelle, Patriot, Pyrinex, Sumi-alfa, talstar i jeszcze sporo innych, przy okazji zniszczysz mszyce

perytroidy są najtańsze tylko stosować je można do 15'C

Jak mam pryskać sprawdzam magazynek a jak nie mam środka to kupuje z reguły to co poleci mi sprzedawca

Opublikowano
A ile to kosztuje na 1ha i czy działa?

20-30zł/ha teraz nie jestem pewien ale to są jedne z najtańszych środków

A czym jeszcze powinnem opryskac jęczmien? Może na jakąś chorobe? Albo czymś żeby plon był wyższy? I tak jade i tak więc moge coś domieszac :P

JA za niedługo będę stosował środek grzybobójczy Tilt Plus 1l/ha a na mszyce i skrzypionki już pryskałem bo miałem dużo tego i nie mogłem czekać

Opublikowano
A jak w niektórych miejscach ma 10cm (place) a w niektórych 50cm i aż się kręci to znaczy że mi siewka nierówno sieje czy taka gleba?

trudno wyczuć, a jak jest to rozmieszczone?

Opublikowano

Sory że post pod postem no ale mam bardzo ważne pytanie... :D Będe siał jęczmień ozimy na ok. 5ha na których jest teraz pszenżyto. Co zrobic aby ono nie wyszło? Bo jak się zmiesza pszenżyto z jęczmieniem to będzie bardzo źle :D Macie może jakiś sposób aby pszenżyto z poprzedniego roku nie wyszło w następnym w jęczmieniu?

Opublikowano

Polecam odmianę ozimego Lomerit. Naprawdę robi wrażenie.

Dobra jest także odmiana Traminer.

Z tym terminem siewu - osobiście sieje jęczmień 18-20 września. Raz zasiałem wcześniej i już tego nie praktykuje. Jesienią za mocno wyrósł, śniegu nawaliło że nie zdążył stopnieć i jęczmień uległ wyprzeniu. Przy siewie 18-20 mam problem z głowy.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Czy zaobserwował ktoś mszyce w jęczmieniu oz? Może przy takiej pogodzie jest szansa na plantacje wolne od żółtej karłowatości.

Opublikowano

Obserwując rozwój plantacji jak dotąd nie zauważyłem nic niepokojącego zarówno na pszenicy jak i jęczmieniu.

Xemit jakie odmiany bądź odmianę masz posiane?