Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To faktycznie musi być lichy, skoro ma potencjał na "tylko" 8t.

Opublikowano
8 minut temu, john_deere7430 napisał:

Podła decyzja na priaxior 0,8l + 125g tebukonazolu , jęczmień nie wyglada zbyt dobrze jak zaskoczy to maksymalnie 7-8 ton odda także myśle ze takie budżetowe rozważanie powinno dać radę.

Strach pomyśleć jakby dobrze wyglądał ile by sypał.     :P   Macie wyobraźnię.    xD

Opublikowano
4 minuty temu, mraukot napisał:

To faktycznie musi być lichy, skoro ma potencjał na "tylko" 8t.

Z tymi 8 to byłoby duże zaskoczenie ,realnie na pewno bliżej 7 a nawet się nie zdziwię jak będzie 6,5 ... Odmiana hybrydowa Galileo widziałem jak potrafi wyglądać ten jęczmień i jak sypać a jak wyglada w tym roku to nie zanosi się rekordy na pewno 

• Root Admin
Opublikowano
1 minutę temu, deSilva napisał:

Strach pomyśleć jakby dobrze wyglądał ile by sypał.     :P   Macie wyobraźnię.    xD

serio - zdziwienie ze jeczmien daje 10 ton?

Przed chwilą, michal_19 napisał:

U was też jęczmień ozimy teraz ostro w górę idzie? U mnie dostał 0,6 moddusa i Sandra ma około 65cm , wychodzą pierwsze ości. 

we wtorek jęczmień miał schowana flagę w pochwie, w piątek ojciec dzwoni ze miejscami pokazuje ości - błyskawiczna akcja z T2 i R2.

Sam się zdziwiłem, ale 30 stopni przez 3 dni i dużo wody zrobiło swoje, w tym czasie rzepak podskoczył ok 40-50cm

Opublikowano
3 minuty temu, yacenty napisał:

no właśnie nie wiem ludzie myślą ze to nie realne przy hybrydzie posianej w dobrym terminie , jak się odpowiednio pokrzywi na jesieni i jest dobrze ochroniona plantacja tak jak u mnie na 3/4 klasie ziemi o dobrych zasobnościach i jak wody nie zabraknie 9-10 ton jest , tak jak w tym roku słabo mi się pokrzewil i widzę ze to nie jest to co powinno być to liczę na te 6-7 ton a te 8 napisałem ze jakby dobrze zaskoczył i z takiego wyglądu da taki plon ... Jak ktoś ma 5/6 klasę ziemi i piachu to się nie dziwie ze 8 ton nie widza ...

• Root Admin
Opublikowano

ja nie mam reki do hybryd, raz mi w maju stanęła woda i zgniła - ledwo 5 ton oddała, drugi raz nie ogarnąłem dobrze nawożenia z regulacją, w czerwcu się przewróciła i ledwo 8.5t było, gdzie klasyczne odmiany liniowe sypnęły dużo więcej.

Opublikowano
Przed chwilą, yacenty napisał:

ja nie mam reki do hybryd, raz mi w maju stanęła woda i zgniła - ledwo 5 ton oddała, drugi raz nie ogarnąłem dobrze nawożenia z regulacją, w czerwcu się przewróciła i ledwo 8.5t było, gdzie klasyczne odmiany liniowe sypnęły dużo więcej.

U mnie takie sytuacje ze woda stanie to nie realne raczej . Liniowe jakie odmiany miałeś ?

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, yacenty napisał:

Raczej że ten który nie wygląda zbyt dobrze a da jeszcze 7-8 ton   :P  Nie oszukujmy się w większości kraju i w przeciętnym roku daje 5-6 ton, realnie, zeszły rok i raz na kilka lat jest te 7-8 ton, a są rejony cieplejsze i mokrzejsze jak Śląskie, że może i dać te 10 ton i też nie wierzę że rok w rok.

14 minut temu, john_deere7430 napisał:

no właśnie nie wiem ludzie myślą ze to nie realne przy hybrydzie posianej w dobrym terminie , jak się odpowiednio pokrzywi na jesieni i jest dobrze ochroniona plantacja tak jak u mnie na 3/4 klasie ziemi o dobrych zasobnościach i jak wody nie zabraknie 9-10 ton jest , tak jak w tym roku słabo mi się pokrzewil i widzę ze to nie jest to co powinno być to liczę na te 6-7 ton a te 8 napisałem ze jakby dobrze zaskoczył i z takiego wyglądu da taki plon ... Jak ktoś ma 5/6 klasę ziemi i piachu to się nie dziwie ze 8 ton nie widza ...

U mnie są ziemie 3-4 klasa i lepsze, ale w większości lat się nie udaje choćby się zesr*ł, bo sucho i braki wody i tak jest w większości kraju, chwalą się wydajnością na YT a gołym okiem widać że skąd tam ma być taka wydajność jak wygląda taki sobie.

Edytowane przez deSilva
Opublikowano
12 minut temu, john_deere7430 napisał:

Kto na 6kl sieje jęczmień 🤔 bo raczej nie rolnik

• Root Admin
Opublikowano
3 minuty temu, deSilva napisał:

Raczej że ten który nie wygląda zbyt dobrze a da jeszcze 7-8 ton   :P  Nie oszukujmy się w większości kraju i w przeciętnym roku daje 5-6 ton, realnie, zeszły rok i raz na kilka lat jest te 7-8 ton, a są rejony cieplejsze i mokrzejsze jak Śląskie, że może i dać te 10 ton i też nie wierzę że rok w rok.

U mnie są ziemie 3-4 klasa i lepsze, ale w większości lat się nie udaje choćby się zesr*ł, bo sucho i braki wody i tak jest w większości kraju, chwalą się wydajnością na YT a gołym okiem widać że skąd tam ma być taka wydajność jak wygląda taki sobie.

to patrz na to

takie gówno jak na zdjęciu - wyprute przez myszy, na polu 3-4 sypnęło w 2020 roku 8.1 średnio na skupie, gdzie z woda było tak se. To samo pole już wydało plon 105dt.

IMG_1533.jpg

IMG_1569.jpg

IMG_1537.jpg

IMG_1521.jpg

Opublikowano

W 2020 wszystkie zboża i prawie wszędzie rekordowo sypały mimo wiosennej suszy, ale taki rok się trafia raz na kilka lat.

• Root Admin
Opublikowano

U nas myszy sprawiły ze był rekord ale wkur&^*^
Szczyt to kosiłem jęczmień jary - 6.5ha i wydał całe 18.5 ton plonu, tam gdzie był to był piękny, a były takie fragmenty pola ze można było jechać kombajnem 10km/h

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, deSilva napisał:

W 2020 wszystkie zboża i prawie wszędzie rekordowo sypały mimo wiosennej suszy, ale taki rok się trafia raz na kilka lat.

U nas 15 i 19 rok pomimo suszy w okresie kwiecień maj to były rekordowe lata , w tamtym roku wyglądało lepiej a sypało gorzej 

Edytowane przez john_deere7430
Opublikowano

Nie wiecie chłopaki co to jest susza i suche ziemie chyba tak naprawdę, u nas praktycznie do chwili zbioru nie można być pewnym plonu, zapowiadające się rekordowo zboże potrafi "osiwieć " w dwa trzy dni po wykłoszeniu przy silnym wietrze i wysokiej temp. i jest pozamiatane.

Opublikowano

A ja nie mam optymizmu co do wysokości plonu. Niby ładnie ale wydaje mi się że zdecydowanie za krótkie kłosy. Obsada wysawaĺa się gęsta, a teraz wydaje mi się że i te 20% mogłoby być więcej.

10-12 pięterka dla dwurzedowego to chyba nie ciekawie

20210518_113329.jpg

Opublikowano
47 minut temu, krilan06 napisał:

Dobre sobie - nie wygląda dobrze, tak na 7-8ton 😀 Musiałbym zrobić zdjęcie jak niektórzy w mojej okolicy uprawiają jęczmień ozimy, to byś się nogą za głowę złapał 

Aż tak złe ? Ja ze swoim miałem na myśli to ze nie pokrzewil się dobrze jesienią i trochę brakuje mu obasady i jeszcze j**ana stoklosa się pokazała której nie da rady zwalczyć w jęczmieniu ...

Opublikowano
8 minut temu, krilan06 napisał:

Zero ochrony fungicydowej, jedna dawka azotu, odchwaszczanie późną wiosną itp, itd

To już eksperci nieźli są ale pewnie znajda się tacy co powiedzą ze im sypie lepiej niż komuś ktoś ma pięknie utrzymane uprawy 😂

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

A ja nie mam optymizmu co do wysokości plonu. Niby ładnie ale wydaje mi się że zdecydowanie za krótkie kłosy. Obsada wysawaĺa się gęsta, a teraz wydaje mi się że i te 20% mogłoby być więcej.

10-12 pięterka dla dwurzedowego to chyba nie ciekawie

20210518_113329.jpg

Mam Sandre z kwalifikatu , miała MTZ 55g ,a widziałem że i ponad 60g  może mieć.

Opublikowano

Właśnie na mtn liczę. Bo rozbieżność pomiędzy 45 a 55g to mieć zysk lub nie.