Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 9.05.2021 o 08:13, czesio200 napisał:

Lekko słabsze jeczmienie ozime też się u nas trafiają... To nie mój. To Żytko obok moje. To zielone to miotełka.

IMG_20210508_173439.jpg

U sąsiada też coraz bliżej takiego widoku, ale w zeszłym roku mówił, że nie opłaca się wynająć rozsiewacza do wapna , lepiej granulowane kupić.

Opublikowano

Ja tam sypię granulowane i nie narzekam. Tylko dawka 4x większa niż to co zalecają.

Opublikowano

To jest to samo. O koszt zakupu chodzi. Dać 2 tony granuli i dac 2 tony takiego samego wapna tylko że sypkiego  będzie taki sam efekt 

Opublikowano

Wiem, że o to się rozchodzi. Ale dla mnie prościej pożyczyć Kosa, wrzucić do niego parę więcej worków i zapłacić trochę więcej niż kombinować żeby mi przywieźli pareset kg sypkiego wapna, lub brać z kimś, wrzucać je łopatą i zrzucać łopatą z wozu albo mieć kogoś do pomocy na Kosie.

Opublikowano

To wiadomo że jak masz mało to takie wybór jest lepszy. 

Opublikowano

Znajomy ma place posypał granulatu aż grubo i uja to dało. A widok z bizona nie kłamie. Nie wiem co za wapno. Ten gość co roku takie ma.. mówię żyto zasiać to coś urośnie.. to nie. Ja obok mam to pole 3 lata przez ten czas 2x wapno magnezowe i 2x obornik i jeszcze jęczmienia boję się posiać. Kuku była fest teraz żyto.

Opublikowano
37 minut temu, danielursus3p napisał:

To wiadomo że jak masz mało to takie wybór jest lepszy. 

To jedyny rozsądny wybór przy małych kawałkach i małym areale, zwłaszcza, że RCW w okolicy nie ma.

Opublikowano
12 minut temu, czesio200 napisał:

Znajomy ma place posypał granulatu aż grubo i uja to dało. A widok z bizona nie kłamie. Nie wiem co za wapno. Ten gość co roku takie ma.. mówię żyto zasiać to coś urośnie.. to nie. Ja obok mam to pole 3 lata przez ten czas 2x wapno magnezowe i 2x obornik i jeszcze jęczmienia boję się posiać. Kuku była fest teraz żyto.

Może nie chodzi o niskie pH tylko czegoś innego brakuje  

Opublikowano
33 minuty temu, czesio200 napisał:

Może warto kupić/pożyczyć choćby tani pHmetr i sprawdzić odczyn. Jak dobre wapno i ziemia lekka to już po roku jest edekt, szczególnie, że było dużo wilgoci.

Opublikowano

Azot to nie wszystko tak samo jak pH to nie wszystko trzeba wszystkie skladniki rownowazyc co z tego ze pH 6.5 magnezu 1.2 bardzo nisko i pole zolte ? I też kazdy ze pH a tu zonk trzeba kizeryt sypac a nie w wapno inwestowac 

Jak juz kupowac granule to krede bardziej oplacalne i szybszy efekt

Opublikowano
3 godziny temu, czesio200 napisał:

żyto też nie do końca idealnie rośnie, ja zasiałem i są żółte place, w tym roku planuję robić badania i wapnować na poważnie i zobaczymy czy będzie ok.

Opublikowano

Fazy są uniwersalne dla wszystkich zbóż, będę się starał zabieg T2 wykonać na w pełni rozwinięty liść flagowy. 

Tu  z kolei ja mam pytanie, czy jest sens robić T3 w jęczmieniu? Zakładając tak jak @yacenty pisał około 3-4 tygodni  ochrony między kolejnymi zabiegami to T3 u mnie wypadałoby między 12 a 19 czerwca, z kolei żniwa jęczmienia w mojej okolicy to zazwyczaj 1-10 lipca.

Opublikowano
1 minutę temu, misio3p napisał:

Fazy są uniwersalne dla wszystkich zbóż, będę się starał zabieg T2 wykonać na w pełni rozwinięty liść flagowy. 

Tu  z kolei ja mam pytanie, czy jest sens robić T3 w jęczmieniu? Zakładając tak jak @yacenty pisał około 3-4 tygodni  ochrony między kolejnymi zabiegami to T3 u mnie wypadałoby między 12 a 19 czerwca, z kolei żniwa jęczmienia w mojej okolicy to zazwyczaj 1-10 lipca.

Nie ma sensu, pamiętaj o okresie karencji. Zrób dobre t2 i wystarczy.

• Root Admin
Opublikowano
1 godzinę temu, sybiuszek24 napisał:

Witam t2 w zimowym w jakiej fazie pryskacie?

Idealnie na pełną flagę, ale rozważam, czy nie przyśpieszyć. ze względu na podoge. Jutro po południu lustracja i jak bedzie flaga choć trochę wysunięta to robie

image.png

Opublikowano
3 godziny temu, czesio200 napisał:

Nie mój problem u mnie rośnie. Daje dolomit z magnezem 4 do 6 ton i w pierwszym roku już efekt jest duży. Jak ktoś nie rozumie że azot to nie wszystko to nie mój problem.

Wapno dolomitowe działa najwolniej, wiec marne szanse że widać efekt w pierwszym roku.

Opublikowano

Każdy tak mówi a widać efekty i to bardzo. Może magnez z dolomitu daje takie efekty. Skoro było goło a rośnie jęczmień jak trzeba to efekt jest. Wolę dać dolomitu niż osobno wapna i kizerytu.

• Like 1
Opublikowano

Ale kizeryt ma nahszybsze przyswajanie 

Chyba najlepiej to kizeryt i kreda albo dac wapno magnezowe radkowit preminum

Moj dawny znajomy kiedys sypal dolomit tt na hektar i efekty byly slabe tym bardzije po wynikach a stosowal na glebe 4 klasy z pH 5.5 po 2latach 5.7 -5.8 wiec niezbyt duzo wzrosło 

Moze to zalezy tez skad wapno itd nwm

Opublikowano

Zależy od stopnia zmielenia. Każde wapno podniesie pH tylko to frakcja pyłu, reszta za 30 lat.

Jak ktoś chce doprawić glebę to pierwszy strzał wapno węglanowe lub tlenek, potem dolomit. Podtrzymuje pH i uzupełnia magnez, bez którego plonu nie uzyskamy.

Kizeryt oprócz magnezu dostarcza siarkę która poprawia pobieranie azotu. Jak wszystkie pierwiastki współgrają to mamy bezcennie wkurwioną minę sąsiada, bo efekt zieloności łanu bije po oczach. Jednak on też trochę kosztuje.

Możne z niego zrezygnować ten kto stosuję dolomit, a siarkę dostarczy w saletrosanie lub rsm 26+S