Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

ja siałem w tydzień temu w środę odmiany jakubus i quadriga wschody na poziomie 85% ale jeszcze ze 2 dni i powychodzi.

Norma wysiewu 150-160kg/ha

Opublikowano

Panowie, pomożecie w temacie  odchwaszczania jęczmienia ozimego? Expert met + Legato+glean zastosowanie w pełnych dawkach zrobi robotę?  Dla spokoju zrobić poprawke jesienią na Dwuliscienne? Jak tak to jakim środkiem? 

Opublikowano
Dnia 24.09.2020 o 19:59, Bartek1214 napisał:

A nie lepiej zainwestować na jesień w dobrą chemie i mieć spokój na wiosne a nie patrzeć jak ziele ciągnie azot, a to za mokro a to za zimno. 

• Like 1
Opublikowano

Panowie mam taki problem z działkami na których wiosną ma być zasiany jęczmień jary. Pierwsza po żniwach została opryskana 6 tyg temu na perz. potem rozsiałem na to 4t wapna Morawica. Pytanie czy robić orkę zimową czy wjechać w to talerzówka i później orka? Druga działka to nowa dzierżawa. Poprzedni właściciel stalerzował pole a teraz wyszedł perz. 4 tyg temu roziałem też tam wapno. Jak to ruszyć żeby wapno nie poszło ma spód przy oraniu i jak zwalczyć perz?

Opublikowano

Jak myślicie na mszyce i inne latające można zastosować mospilan działa a kontaktowo i wgłębnie tak więc ochrona na trochę dłużej nic cyper kill max? 

Jęczmień ma 2 tygodnie a już gdzie niegdzie trzeci liść wychodzi jakoś tak szybko. 

Opublikowano

Pewnie że można. Sam tak zrobię bo z dursbanu raczej zrezygnuję. Zostawię sobie do podlewania drzewek.

Opublikowano (edytowane)
Przed chwilą, Agrest napisał:

Pewnie że można. Sam tak zrobię bo z dursbanu raczej zrezygnuję. Zostawię sobie do podlewania drzewek.

Nie pisz że masz dursban. Zakazany. A ile myślisz dawać mospilan? Można mieszać z herbicydem lub micro z grene

Edytowane przez WOJTUNIO
Opublikowano

Niby na mszyce jest 125g lub 125ml zamienników w płynie. Ale raczej dam 200ml bo to już dawka i na inne owady.

Na wiosnę z herbicydem dawałem cyperkil i było ok. 

Ogólnie to nie dawałbym nawozu z herbicydem, ale nawóz z insektycydem już tak. 

Opublikowano

Niby na mszyce jest 125g lub 125ml zamienników w płynie. Ale raczej dam 200ml bo to już dawka i na inne owady.

Na wiosnę z herbicydem dawałem cyperkil i było ok. 

Ogólnie to nie dawałbym nawozu z herbicydem, ale nawóz z insektycydem już tak. 

Herbicyd z insektydem albo micro z insektydem tak planuje. 200 gram lub 200 ml to będzie jedyny zabieg insektydowy? 

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem, pisali że jak ciepła jesień to i 3 zabiegi.

3 zabiegi ale to może środkami kontaktowymi. Mospilan powinien dłużej trzymac

Edytowane przez WOJTUNIO
Opublikowano (edytowane)

A doprawka działa na to co na liściu czy tylko na to co w korzeniu? Nie stosowałem. Czym doprawione? Prestige?

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

Nie wiem, pierwszy raz siałem j.ozimy, ale Astep "działał" głównie na mszyce, więc nalistnie.. "Doprawiłem" we własnym zakresie kwalifikat, tylko nie była to typowa zaprawa, a insektycyd oparty na imidachloprydzie z dodatkiem "przylepiacza" 😉

Opublikowano
12 godzin temu, yacenty napisał:

a jesienny kompletny za 95-100 ;)

podpowiesz jakie środki skuteczne na jesien bez wiosennej poprawki? zawsze pryskałem na wiosne ale brak zimy i chłodna wiosna przekonuje mnie zeby spróbować jesiennego odchwaszczania.

Opublikowano
dexter1908 napisał:

Czyli po Roundup nie musze orać na razówe tylko moge mieszac talerzem i orka? Glifo jeszcze na jesieni i w jakiej dawce?

to już zależy od tego czy perz odbije czy nie ale jak zaperzona działka to napewno odbije wtedy 4L i po sprawie do wiosny nie będzie po nim śladu