Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Rolnik200598 napisał:

Co rozumiesz pod pojęciem mocny zabieg? Twoim zdaniem, jeśli by się stosowało jeden zabieg to jaka kombinacja najlepsza? Bo mam 4 środki- Tilt Turbo, Mirage, Artea i Tarcza Łan. Pierwotnie chciałem dwa zabiegi zrobić, jeden Tiltem i Mirage a drugi Arteą i Tarczą Łan, tak  samo jak w pszenicy ozimej zrobiłem.

Mocny, czyli taki który oprócz działania interwencyjnego, zabezpieczy rośliny na dłuższy czas.. ( dodatek strobiluryny, jakiś karboksyamid) Ale skoro masz do dyspozycji w.w. preparaty, to lepiej rozdzielić to na 2 zabiegi (jeśli będzie taka potrzeba). Ja bym pojechał pierwszy zabieg Tiltem, niekoniecznie z dodatkiem prochlorazu, a drugi raz Arteą (pod warunkiem pełnych dawek). Dodatek tebu do Artei wnosi kolejny (trzeci) już triazol, a to mija się z celem. Lepiej dołożyć np. azoksystrobiny 0,5-0,6 l/ha do zabiegu na liść flagowy, a nawet wcześniej na podflagowy..

Opublikowano
Rolnik200598 napisał:

Co rozumiesz pod pojęciem mocny zabieg? Twoim zdaniem, jeśli by się stosowało jeden zabieg to jaka kombinacja najlepsza? Bo mam 4 środki- Tilt Turbo, Mirage, Artea i Tarcza Łan. Pierwotnie chciałem dwa zabiegi zrobić, jeden Tiltem i Mirage a drugi Arteą i Tarczą Łan, tak  samo jak w pszenicy ozimej zrobiłem.

zrób t1 a t2 bedziesz widzial czy potrzeba. ja sie wycwanilem i mam zaorawiony systiva i jest naprawdę ok

zaprawiony

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, ukaszProcho napisał:

Witam. Jutro zapowiadają fajną pogodę i chciałbym chwastoxem turbo jechać ale w nocy ma być 2 stopnie. Czekać lepiej czy weźmie? 

Czekaj ja tez bede pryskal turbo i czekam bo on potrzebuje min 5 stopni i raz sie przekonalem o tym albo popali zboze a w najlepszym przypadku nie wezmie chwastow a te pare dni nic nie zmieni jak popryskasz po weekend

Edytowane przez damianos95
Opublikowano
5 godzin temu, robi57362 napisał:

zrób t1 a t2 bedziesz widzial czy potrzeba. ja sie wycwanilem i mam zaorawiony systiva i jest naprawdę ok

zaprawiony

Systiva warta swej ceny kolego? 

Niby jest jakiś tańszy generyk

Opublikowano

po jeczmieniu widać że warta .zawsze mialem problem z chorobami w jeczmieniu a teraz spokój. do tego w jeczmieniu zwykle robie wsiewke koniczyny czy lucerny i zawsze jest obawa że grzybowka zniszczy motylkowe. pierwszy raz stosuję tego typu srodek i chciałem cos pewnego . cena wcale nie taka wysoka porownywalna z średniej polki t1

Opublikowano

Dlaczego grzybówka miała by zniszczyć wsiewkę np. koniczynke?  robi57362

Opublikowano

U mnie przez te nierówne wschody muszę czekać z odchwaszczaniem,gdzie wcześnie powschodził jest w pełni krzewienia a miejscami dopiero 3 listek.Mustang forte będzie stosowany 

Opublikowano
1 godzinę temu, robi57362 napisał:

po jeczmieniu widać że warta .zawsze mialem problem z chorobami w jeczmieniu a teraz spokój. do tego w jeczmieniu zwykle robie wsiewke koniczyny czy lucerny i zawsze jest obawa że grzybowka zniszczy motylkowe. pierwszy raz stosuję tego typu srodek i chciałem cos pewnego . cena wcale nie taka wysoka porownywalna z średniej polki t1

A powiedz mi jeszcze jak to odchwaszczasz?

Opublikowano
Zapracowany napisał:

Dlaczego grzybówka miała by zniszczyć wsiewkę np. koniczynke?  robi57362

a czemu ludzie opryskiwacz plucza po t1 w zbożu żeby wjechac w rzepak ?

Zapracowany napisał:

A powiedz mi jeszcze jak to odchwaszczasz?

chwastox extra plus puma lub jakies zamienniki niby chwastox koniczyne poskreca ale odbija.w lucerna zwykle niczym nie opryskalem

Opublikowano
Daniel101al napisał:

Kiedy zastosować skracanie w jęczmieniu jarym jest w fazie strzelanie w źdźbło??

na pędzie głównym pierwsze kolanko musi być minimum 1cm ponad węzłem krzewienia. Ja w jęczmieniu nawet stosuje trochę później tak aby nawet boczne pędy były w fazie 1 kolanka ( wtedy na głównym kolanko oderwie się na około 2-3cm )

Opublikowano
51 minut temu, robi57362 napisał:

a czemu ludzie opryskiwacz plucza po t1 w zbożu żeby wjechac w rzepak ?

chwastox extra plus puma lub jakies zamienniki niby chwastox koniczyne poskreca ale odbija.w lucerna zwykle niczym nie opryskalem

Dzięki, ja nie płucze po t1. A tu myślałem że koniczyna jakaś super wrażliwa na fungi.

Opublikowano
10 godzin temu, damianos95 napisał:

Nie wiem jak z mustangiem ale w tamtym roku pryskalem jeczmien jary chwastoxem turbo bylo jak mowisz 2 listki i takie rosliny po 2rozkrzewienia nie zaszkodzilo tym malym

A niby czemu miałoby zaszkodzić? Prędzej zbyt duży uszkodziszniż mały

Opublikowano
7 godzin temu, robi57362 napisał:

Puma koniczyny nie rusza?

Opublikowano
Grzegorz86 napisał:

Raptus902 napisał:

Można pryskac jeczmien ozimy fungi jeśli zaczyna kwitnienie ?

Można, żyta i pszenżyta nie można.

No bo chcialem opryskac Orius Extra ( tebu ) na kłosa i zaczął kwitnąć a różnie pisze w internecie. Na etykiecie jest napisane ze do końca fazy kwitnienia

Opublikowano
Zapracowany napisał:

7 godzin temu, robi57362 napisał:

Puma koniczyny nie rusza?

nie żadnych objawów nie było testowo opryskalem jedno pole chwastoxem drugie puma i chwastox pokrecil koniczyne a puma nic

Opublikowano

Dzięki, dobrze wiedzieć. Ja na próbę jedną działkę z wsiewką poleciałem axialem bo owsa głuchego  w tytę

Opublikowano

nie żadnych objawów nie było testowo opryskalem jedno pole chwastoxem drugie puma i chwastox pokrecil koniczyne a puma nic

Ameryki tym nie odkryłeś nie trzeba było pryskać by to stwierdzić