Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po świętach posiałem jęczmień, jest już na wierzchu. Pod korzeń z azotowych dostał 200kg yara bella czyli 54 kg  czystego N. Dziś mam okienko czasowe i pogoda  do innych prac nie bardzo, zastanawiam się czy nie rozlać rsm-u. Jak myślicie - już podać czy czekać na   co najmniej 3 liść?

Opublikowano
1 godzinę temu, KULAWA_KOZA napisał:

Jaki polecacie dobry środek na perz w jęczmieniu jarym?

Temat już był wałkowany a efekt taki,że nie ma takiego środka.Jedynie glifosat przed  żniwami,żeby kombajn miał łatwiej.

Opublikowano

Ile dajecie N w jęczmieniu jarym? Dałem 50N przedsiewnie i 50N na "szpilkę". 

Opublikowano
58 minut temu, Yankess napisał:

Ile dajecie N w jęczmieniu jarym? Dałem 50N przedsiewnie i 50N na "szpilkę". 

to niewielka była przerwa pomiędzy tymi dawkami.
Tak zwani specjaliści radzą pierwszą dawkę dać przed siewem (60% całego przewidzianego azotu), a drugą czyli 40% dawki całkowitej pod koniec fazy krzewienia.
ŻE NIBY TAKIE nawożenie daje najlepsze efekty.
Podobno :14_relaxed:

Opublikowano
7 godzin temu, Mariusz245555 napisał:

Tak zwani specjaliści radzą pierwszą dawkę dać przed siewem (60% całego przewidzianego azotu), a drugą czyli 40% dawki całkowitej pod koniec fazy krzewienia.

W jęczmieniu pod koniec fazy krzewienia to często jest już za późno, bo jęczmień ma bardzo krótki okres wegetacji co w połączeniu z suszą jaka może się trafić da kiepski efekt. Od siewu do szpilki w tym roku 2 tygodnie, ale rok temu to z 3-4tygodnie i miało to sens głęboki.

W tym roku mam również taki plan, ale ze względu na panującą suszę, czekam na jakikolwiek opad. Więc pewnie dostanie azot na 2-3 liść. Ładnie się po tym krzewi.

Opublikowano

Jeśli jęczmień mam słabszy, to znaczy liście żółte, zapewne przez mrozy, a pole było przykryte cieńką warstwą śniegu, i ogólnie susze to da się jakoś go podbić?

Opublikowano
9 godzin temu, Mariusz245555 napisał:

2 godziny temu, oregano napisał:

W jęczmieniu pod koniec fazy krzewienia to często jest już za późno, bo jęczmień ma bardzo krótki okres wegetacji co w połączeniu z suszą jaka może się trafić da kiepski efekt. Od siewu do szpilki w tym roku 2 tygodnie, ale rok temu to z 3-4tygodnie i miało to sens głęboki.

W tym roku mam również taki plan, ale ze względu na panującą suszę, czekam na jakikolwiek opad. Więc pewnie dostanie azot na 2-3 liść. Ładnie się po tym krzewi.

No właśnie ze względu na nieco późniejszy termin siewu i szybie ładne pojechałem już teraz, w zasadzie to już nawet nie szpilka a wykształcony 1 liść. 

Kwestia czy 100N jest wystarczające. Z jęczmieniem dużego doświadczenia nie miałem nigdy.

Opublikowano
45 minut temu, Yankess napisał:

No właśnie ze względu na nieco późniejszy termin siewu i szybie ładne pojechałem już teraz, w zasadzie to już nawet nie szpilka a wykształcony 1 liść. 

Kwestia czy 100N jest wystarczające. Z jęczmieniem dużego doświadczenia nie miałem nigdy.

100N to jest dużo na jęczmień jary, jak nie chcesz skrobać w żniwa kombajnem po samej ziemi to więcej nie dawaj.  Jeszcze kwestia jaka gleba, ale jeśli w miarę dobra to  azotu wystarczy na 7 ton.

No i skracanie raczej konieczne, polecam Medax Max 0,7kg/ha, w zeszłym roku bardzo fajne efekty były, lepsze jak po Moddusie

Opublikowano
1 godzinę temu, oregano napisał:

100N to jest dużo na jęczmień jary, jak nie chcesz skrobać w żniwa kombajnem po samej ziemi to więcej nie dawaj.  Jeszcze kwestia jaka gleba, ale jeśli w miarę dobra to  azotu wystarczy na 7 ton.

No i skracanie raczej konieczne, polecam Medax Max 0,7kg/ha, w zeszłym roku bardzo fajne efekty były, lepsze jak po Moddusie

W jakiej fazie stosowałeś Medax? Sam czy w połączeniu z ccc?

Opublikowano

Taka trochę spóźniona faza pierwszego kolanka, trochę nam uciekło. Sam Medax bez CCC, zresztą CCC na jęczmieniu nie robi efektów.

Chwasty to jeden zabieg, skracanie to drugi. Herbicydy same w sobie hamują wzrost, więc potęgowanie tego dodatkowo regulatorami wzrostu może się źle skończyć.

Zresztą tak jak ktoś wyżej pisał, herbicydów z niczym nie powinno się mieszać.

Opublikowano

Ja nigdy nie mieszam herbicydu z regulatorem, źle się to konczy. Ja stosowałem Medax Max w jeczmienu jarym i efekt był widoczny gołym okiem. Skrócenie źdzbla o jakieś 10 cm przy dawce 0.5kg na hektar. Zostawiłem specjalnie kawałek aby mieć kontrole.

Opublikowano
Dnia 17.04.2018 o 22:14, albert1991 napisał:

modusa 0.4 na ha mozna jechać? na etykiecie jest niby 0.6 nawet

Na jęczmień są zalecane wyzsze dawki i ja sam się trzymam tego 0,6l jednak.