Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

panowie c byscie radzili,u mnie spadł dopiero deszcz,jeczmień sie już wykłosił,i rozsiać saletre -jesli tak to ile kgha czy jakąmś odżywke ewentualnie zastosować, wczesniej nie siałem nawozu bo straszna susza była

Opublikowano

U nie w pszenicy tydzien po oprysku Bi58 i skrzypionka nadal siedzi od dołu na lisciach a były ulewy.

Właśnie coś z tym bi jest nie halo bo u mnie skrzypionki dość sporo mimo zabiegu... 

Opublikowano

panowie c byscie radzili,u mnie spadł dopiero deszcz,jeczmień sie już wykłosił,i rozsiać saletre -jesli tak to ile kgha czy jakąmś odżywke ewentualnie zastosować, wczesniej nie siałem nawozu bo straszna susza była

Troche pozno na nawoz ale widzialem ze jeden rolnik sial 3 dni temu. Mozesz miec pozniej problem bo jeczmien moze sie "odmlodzic" i trzeba bedzie desykowac. Jezeli jeczmien bedziesz uzywal do skarmiania mozesz zaryzykowac.
Opublikowano

Troche pozno na nawoz ale widzialem ze jeden rolnik sial 3 dni temu. Mozesz miec pozniej problem bo jeczmien moze sie "odmlodzic" i trzeba bedzie desykowac. Jezeli jeczmien bedziesz uzywal do skarmiania mozesz zaryzykowac.

to może jakas odzywka byłaby lepsza niż sianie saletry

Opublikowano

W jęczmieniu do zapylenia dochodzi już w pochwie liściowej, można śmiało dodać odżywkę. 

Ale jeżeli kłosy wychodzą i jęczmień kwitnie na całego to ryzykować i dawać odżywki ?

Opublikowano

Witam

Mam jęczmień jary w fazie 2 kolanka prawie 3 kolanka. Dostał na krzewieniu i przedsiewnie azot i dzisiaj został skrócony. Ogólnie roślinki są w dobrej kondycji kolor mają też nie najgorszy. Teraz moje pytanie brzmi czy dać w poniedziałek saletrę czy może dać mocznik dolistnie, jeżeli tak to w jakiej ilości dorzucił bym jeszcze do tego  jakieś makro i siarczan, czy może lepiej poczekać około tygodnia  (myślę że już wtedy kłuseczek  będzie wychodził powoli) i dać saletrę na tzw zgrubieniu na kłos). Teraz jest w jakiejś fazie około BBCH37-39.

Po anty lecieć z azotem, ale teraz w jakiej formie dolistnie czy granulek standardowo, boję się żeby go nie zatrzymać.

Łącznie dostał jak na razie jakieś 125 kg w czystym N.  

Opublikowano

W jeczmieniu jarym nawozenie azotem powinno juz dawno byc zakonczone! To nie pszenica. Najefektywniejsze jest podanie N przedsiewnie i druga dawka najpozniej w poczatku strzelania w zdzblo..

Opublikowano

Właśnie z tym wcześniejszym nawożeniem był u mnie problem, ponieważ było sucho a teraz popadało i chce go jeszcze jakoś odżywić. Jeszcze jedno pytanko ile robicie zabiegów fungi na jary?

Opublikowano

Przesiewałem jęczmień ozimy jęczmieniem jarym (nie było stosowanych herbicydów jesienią). Siew był późny tzn. po 20 kwietnia - inaczej się nie dało. Przedsiewnie dostał 200kg saletry na ha, w tym tyg 150kg/ha. Niby obsada jest, zdrowy jak na razie jest ale rośnie jakby w zwolnionym tempie. Czym to może być spowodowane?  Dodam tylko, że na innej działce była zasiana ta sama odmiana (Rubaszek, kwalifikat), w tym samym dniu i wygląda znacznie lepiej, jest większy (przedplon buraki cukrowe).

Opublikowano

ja tylko koledze  Piotrek1986 powiem że Yamato jest nie warte swojej ceny bo ma skuteczność jak 1l tebu za 50 zł i proponował bym następnym razem choćby 1l tebu plus 0.5 l epoksykonazolu i za połowę zeny Yamato mamy dwa razy skuteczniejszą mieszaninę pozdrawiam