Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam po dzisiejszej burzy mój jęczmień nie wytrzymał miejscami i się położył połamało zdzbła jak sądzicie czy to nie będzie miało negatywnego wpływu na plon z ha

Kłosie ciężkie i dorodne i podstawa nie wytrzyamała a miałem dzisiaj go skosić ale burza nadeszła :rolleyes:

Opublikowano

Witam

Dzisiejsza burza położyła miejscami mój jęczmień ozimy przełamały sie zdzbła jak sądzicie czy to będzie miało negatywny wpływ na plon z ha.

Kłosie cieżkie i długie i podstawa nie wytrzymała miałem go dzisiaj kosić ale jak na złość jak się oczekuję deszczu to go nie było przez ostatnij cały tydzień:blink: a teraz jak nie oczekuje przed koszeniem i nie mogło popadac na wieczór to przyszła burza i dolało krótko padało ale intensywnie :(

Opublikowano

Straty będą jedynie jak kłosek spadł na ziemie i nie podniesiesz go kombajnem a tak to raczej niewiele stracisz, poczekaj aż uschnie i nie oglądaj się tylko koś.

Opublikowano

Panowie jak tylko będzie w miarę suchy to bez zastanowienia kosić zawsze można go trochę dosuszyć a z pola nikt juz nie pozbiera, takie moje zdanie.

Opublikowano

mysle ze jezeli nie obtrąciło kłosków nie bedzie zle i nie powinno byc mniejszego plonu

mysle ze jezeli nie obtrąciło kłosków nie bedzie zle i nie powinno byc mniejszego plonu

Opublikowano

A moje zdanie jest takie, że szczególnie jęczmień musi dobrze dojrzeć i najlepiej aby już uschnięty został ze dwa razy zmoczony deszczykiem. Ość skruszeje i ładnie się młóci. Przedwcześnie koszony to tylko strata ziarna które z ościami i słomą ucieka za kombajnem.

Największa głupotą jest jednak kosić mokry jęczmień z niedojrzałym kłosem. Lepiej nich połowę kłosów opadnie niż wszystko ziarno ma spleśnieć w pryzmie.

Opublikowano

jesli mowisz o pryzmie to przypomnialo mi sie jak kiedys kosilem takiemu facetowi zboze i sypałem mu w mogiełe jak ziemniaki :D oczom nie wierzylem ale tak było potem widzialem ze ladnie okrył folia i swinki to przerobiły ;)

Opublikowano

u mnie wczoraj i dziś leje szczerze to się ciesze :rolleyes: 1ha ukosiłem to rewelacji nie było bo się trochu grzał a skosiłem z potrzeby , a tyle co teraz napadało to 2 tygodnie dobrego grzania żeby wyschło pole żeby tam kombajnem wjechać ;[ .DEVID żadnych strat nie powinno być jak bd dobry kombajnista a i ci to zboże podniesie :D

Opublikowano

u mnie większość jęczmienia i owsa polożyło po ostatnich ulewach w całej okolicy podobnie nawet ten który był pryskany antywylegaczem nie ustał a do żniw jeszcze z trzy cztery tygodnie więc pewnie przerośnie zpowiadało się z 5 ton z hektara a jak zostanie 3 to będe zadowolony i to jeszcze kiepskiej jakości

Opublikowano

Z jęczmiieniem zimowym to miałem kiedyś kłopot, zatkał mi się zbiornik przez oście. Więc tak jak koledzy mówią, lepiej jak oście przemoczy i skruszeją. Bo inaczej to kupa potem roboty ;)

Opublikowano

generalnie tak jest ze lepiej zasiac pszenice ozima po pszenicy jarej a nie jara po ozimej tak jak mowisz. ja np sialem 3 lata pod rzad pszenice ozima i plony w graniach 5,5-6 t/ha.klasa 3b,4a w tam tym roku były buraki cukrowe , wydajnosc niecałe 60t/ha i w tym roku poszla znowu pszenica ozima i jest bdb a jak bedzie sypac to sie okaze. jeczmien jest mocno wrazliwy na pH gleby a siac go dodatkowo po sobie to raczej odradzam z pszenica jest inaczej chodz ma duze wymagania glebowe.

Opublikowano (edytowane)

Rośliny pozostawiają w glebie szereg czynników niekorzystnych dla swego gatunku, które wpływają między innymi na pogorszenie ich odżywienia i zdrowotności.

Dlatego im lepsze jest zmianowanie tym w mniejszym stopniu występują czynniki, które z tego powodu ograniczają rozwój roślin i ich plonowanie.

Edytowane przez BOGDAN01
Opublikowano (edytowane)

koledzy mam pytanko. ja jakiej fazie najlepiej prysnac jeczmin jary glifosatem bo mam dziłke gdzie przy miedzach jest troche perzu a w ubiegłym sezonie nie mogłem go zlikwidowac bo maiałem poplon wpisany gorczyce. w tej chwili jeczmin jest jescze troszke zilonkawy tz liscie oscie i ziarno jest miekkie czy nie za wczesnie na desykacje ?w ziarnie nie ma juz płynu czy to jest faza dojrzałosci woskowej?

Edytowane przez bialy2005