Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jęczmień ma płytko umieszczony węzeł krzewienia i można zrobić sobie bidy, bronowanie jest złem koniecznym w jęczmieniu ale czasami się go stosuje do wymieszania dawki regeneracyjnej azotu i ściągnięcia martwych liście

Opublikowano

Panowie próbował ktoś z was siać jęczmień jary po zastosowanym oprysku command 480EC jesienią w rzepaku?? Pisze na ulotce że można wszystko siać jak się zlikwiduje rzepak oprócz jęczmienia czy on na prawdę uschnie. 

Opublikowano

A co się stało z rzepakiem?

Niestety musi iść do likwidacji słabo powschodził przez deszcze do tego słabo jakoś przezimował bo był mały i muszę go przesiać i pasował by mi zasiać jęczmień ale niby nie można dlatego pytam czy jednak ktoś próbował, może głębsza orka by pomogła w takim przypadku??

Opublikowano (edytowane)

Witam jedyne zboże jare które nie znisi tego herbicydu to właśnie jęczmień , może być tak że zacznie wschodzić rosnąć a póżniej stop  ale decyzja nalez do ciebie może jeszcz ktoś się wypowie

Edytowane przez milanreal1
cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano

ale prosto z centrali miales to maly plon to w tamtym roku mialem jeczmien taki od znajomego juz ktorys odsiew to tez wydal mi 5,5 tony z ha wiec jak tu prosto z centrali to powinien lepiej oddac a od grzyba ile razy pryskac bo tylko od grzyba i chwasty i wiecej juz nie ma opryskow ?

Opublikowano

Wiesz ja duzo nawozów nie stosowałem pod niego wiec taki plon  A ty duzo nawozu dawałes ??. Od Grzyba pryskałem PROPICOFLASH EC jeden raz , raz na chwasty na wyleganie nie pryskałem  . Tak z Centrali .

Opublikowano

Też mam taki zamiar jak Ty ale spróbuję 0.5ha zasiać na próbę jęczmienia i sam będę miał doświadczenie czy go spali czy jednak nie. 

Kolego ja w tamtym roku miałem ten sam problem. Zaorałem głęboko :D prawie 4ha rzepaku. na 2.30zasiałem owies który był ładny tylko strasznie lekki. Na 1.5ha jęczmień... Który nieźle zszedł i wyginął <_< nakosiłem z tego może 3t takiego g... niby owsa. A na jakiś 30arach zostawiłem rzepak tak żeby być w temacie i z ciekawości co z niego będzie. No i stwierdzam że więcej nie zaorze rzepaku. No chyba że gołe pole będzie. Był rzadki a później rozrósł się jak wściekły. I dodam kto 2razy sieję to ch... zbiera :D Dlatego polecam zostawić rzepaku ile się tylko da.

Opublikowano

Filipo nie tylko ty masz taką sytuacje z jeczmieniem ozimym,u mnie odmiana Souleyka tez zółty, ale ogólnie w mojej miejscowosci ci co maja to wszystkie takie są,dzis dostał azot saletra 200kg/ha musi mu pomóc

Opublikowano (edytowane)

Jęczmienia nie było w ogóle. To co ukosiłem domieszałem do owsa i poszło jako owies. Teraz na pewno bym nie zaorał. No ale swoje błędy najlepiej się zapamiętuje ;) Nawet gdybym ukosił 3t rzepaku z tego 1.5ha to więcej by zostało niż z tego owsa. A dochodzi przecież orka, sianie....Z tych 30arów rzepaku miałem 1150kg z 1ha było by około 3.5t. I dodam że przez te 30arów był jeszcze przejazd w tym rzepaku.

Chyba w mojej galerii są zdjęcia tych "byków" tzn rzepaku które zostawiłem. Brat miał trochę lepszy rzepak i zostawił wszystko. Dał mu średnio 4t/ha. A dodam też że nasze siane były 5-6 wrzesień z przyczyn tech a 09.09spadł deszcz i padało chyba kilka dni.

Edytowane przez xyz88