Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może być problem, jeszcze zależy czy zastosujesz zwykły glifosat czy reglone. Tyle że do zwalczenia perzu lepszy zdecydowanie będzie glifosat. Możesz zaryzykować i dać glifosat i potem sprawdzić siłę kiełkowania.

W tamtym roku przed żniwami pryskłałem jęczmień oizmy glifosatem. Siałem nasionami z tego pola i nie było problemu ze wschodami. Oczywiście siłę kiełkowania trzeba sprawdzić przed siewem obligatoryjnie.

Opublikowano

Jeszcze bym trochę poczekał z reglone, aż ziarno zacznie twardnieć (aż będzie ciężko przeciąć ziarnko paznokciem). Aż tak nierówno dochodzi Ci jęczmień?

tak nierowno dochodzi ale drugie jest to ze tam jest perz gluchy owies i wogole bo to dzierzawa swierza i trzeba zreglonowac tam mam oprysk i pisze ze po 7 10 dniach nastepuje usychanie czy cos takeigo bo to jest jakis oprysk o dzialaniau reglonujacym

Opublikowano

witam,

chcialbym zapytac sie czy ktos z was sial jeczmien ozimy JUP --jesli tak to prosze o opinie --chcialbym go posiac ale nie wiem jak z plonowaniem i czy sie oplaca czy zostac przy sprawdzonym lomerycie...

Opublikowano

tak nierowno dochodzi ale drugie jest to ze tam jest perz gluchy owies i wogole bo to dzierzawa swierza i trzeba zreglonowac tam mam oprysk i pisze ze po 7 10 dniach nastepuje usychanie czy cos takeigo bo to jest jakis oprysk o dzialaniau reglonujacym

A teraz już rozumiem. Reglone ma szybkie działanie i w dobrych warunkach już w niecały tydzień da dobre efekty, gorzej może być z perzem.

Na ostateczne zniszczenie perzu najlepszy jest jednak glifosat, i przygotuj się że będzie trzeba na ściernisko dać avans, tajfun czy klinik. A na owies głuchy dobry jest axial.

Opublikowano

teoretycznie możesz zasiać jęczmień ozimy po pszenicy, chociaż nie jest to najlepszy przedplon. Musisz już na wstępie zaprawić ziarno czymś lepszym (baytan, scenic, kinto duo). Na wiosnę obowiązkowo zabieg T1 z najwyższej półki.

Opublikowano

Nie jest źle, lepiej jęczmień po pszenicy niż odwrotnie. Płodozmian rzepak, pszenica, jęczmień to częsty standard. Zależy co rosło przed pszenicą. Miałem w tym roku kawałek jęczmienia oz po pszenżycie, odpuściłem sobie fungi i skracanie, bo wydawał się ch*jowy, a szóstka z ha uleciała.

Opublikowano

Ja mam jęczmień ozimy rok w rok po pszenżycie ozimym i nie narzekam ale nasiona są dobrze zaprawione potem ochrona i co najważniejsze dokładne zwalczanie odrostów z pszenżyta bo potem może być bałagan jak jęczmień dojrzewa a w nim pszenżyto zielone.

Opublikowano

Tylko i wyłącznie niszczenie samosiewów jeśli takie są uprawkami. Najpierw jest podorywka, potem kilka dni czekam aż coś skiełkuje i bronuję, w dodatku jak jeszcze trzeba to na kilka dni przed orką jadę agregatem, za wiele jęczmienia nie sieję to mogę się pobawić.

• Like 1
Opublikowano

witam,

mam pytania:

1.czy mogę zasiać jęczmień jary po życie i pszenżycie,

2.czy wapno rozsiać na ściernisko a jak nie to kiedy,

3.po rozsianiu wapna po jakim czasie mogę wozić obornik i gnojówkę (świński) te zabiegi chceb zrobić na jesień

pozdrawiam

Adam

Opublikowano (edytowane)

1. Siać możesz

2. Wapno mozesz na ściernisko pomoże rozłożyć resztki pożniwne,

3. od 4-6 tygodniu od wapnowania można stosować bez żadnych obaw :)

A teraz ja mam pytanie miał ktos z Was jęczmien favour ?? chciałbym go zasiać na IVa na próbę i prosiłbym o jakieś wypowiedzi na temat tej odmiany

Edytowane przez Kamilo1888
Opublikowano

Tez tak myslalem ,

Tylko w moim rejonie optymalmy siew 15-20 wrzesien czy troche nie za wczesnie no i potem bede musial uprawic bo nie mam agregatu

W sam raz tak jest, jak lżejsza ziemia to osiądzie i będzie lepsza uprawa a jak ciężka to kilka deszczy rozmoczy wtedy i również lepiej się uprawia - gorzej jak jest susza bo wtedy robi się skała.