Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano
4 godziny temu, alfa napisał(a):

@krilan06 nie sądzę. Jeszcze nigdy na jesień nie odchwaszczalem i plony mam bardzo bardzo dobre to jeśli jeszcze tona by była 🤔 wow 

Co to są plony bardzo dobre?

Opublikowano
9 godzin temu, ROLOMAZ napisał(a):

Powiem Ci tak, niektórzy mają już teraz taki jęczmień, że oprysk do chwastów nie dojdzie. A ty chcesz w kwietniu chwasty pryskać. Powodzenia.

I co myślisz że nie zadziała ? Kolejnym ze swoją super teorią 

Opublikowano

Wszystko pryskam na wiosnę, bo i tak poprawki trzeba było robić a na dwa przejazdy szkoda czasu. Jeśli już to tylko mokre działki, bo wiosną szkoda koleiny ryć. Każdy robi tak jak uważa i najlepiej Mu się sprawdza i nie ma się co kłócić 🙂

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
5 godzin temu, yacenty napisał(a):

Co to są plony bardzo dobre?

Np 12 t pszenicy no dokładnie 11.7

Pryskam na wiosne i nie wiem co to poprawki jakieś pojedyncze chabry czy miotły 

• Root Admin
Opublikowano

to w dupie miałbym jęczmień, skoro umiesz w pszenice na 12t a jęczmień na 2t. Choć z całym szacunkiem nie wierze ze można zebrać 12t pszenicy i 2t jęczmienia.

U mnie jęczmień ozimy sypie 25-30% więcej od pszenicy. Więc gdybym zbierał 12t pszenicy to musiałbym zebrać 15t jęczmienia, ale ja nie umiem w pszenice i zbieram jej "tylko" 8.5t, a jęczmienia 10-10.5t i wiem jak dużo na plonie traci jęczmień pryskany wiosną - raz to ćwiczyłem, a raz robiłem wiosenna poprawkę.

• Like 2
Opublikowano

Dokładnie na tamten rok pszenica a jęczmień inne fazy jak deszcz padał i pszenica jakoś to wytrzymała a jęczmień tylko na lepszych kawałkach przetrzymał i to na max wydajność 7 t , co dwa lata wcześniej na piachu było więcej ale o tym już nie będę pisał bo i tak są eksperci że to wymyślone przeze mnie

Opublikowano

200kg siarczanu z siarkopolu.

N1 albo rsm32 albo saletra.

Korci mnie by jutro rzucić po 100kg saletry na zaspokojenie głodu. 

Opublikowano
53 minuty temu, Agrest napisał(a):

200kg siarczanu z siarkopolu.

N1 albo rsm32 albo saletra.

Korci mnie by jutro rzucić po 100kg saletry na zaspokojenie głodu. 

Żeby cię nie wykorcilo🤭 

Też bym rzucił ale wiesz jak jest.

Opublikowano

Donos obywatelski swoją drogą.

Ale można przegiąć jak zima wróci

Opublikowano
pawlak2507 napisał:

Dokładnie na tamten rok pszenica a jęczmień inne fazy jak deszcz padał i pszenica jakoś to wytrzymała a jęczmień tylko na lepszych kawałkach przetrzymał i to na max wydajność 7 t , co dwa lata wcześniej na piachu było więcej ale o tym już nie będę pisał bo i tak są eksperci że to wymyślone przeze mnie

Zgadzam się w 100 %.

Opublikowano
9 minut temu, Agrest napisał(a):

Donos obywatelski swoją drogą.

Ale można przegiąć jak zima wróci

Na donos byłbym spokojny, ale za duże ryzyko. Kręcić się po urzędach tłumaczyć itp. Tatuś właśnie mówił że od środy załamanie pogody ale nie zweryfikowałem jego słów😁 na długo terminowej pogodzie pokazują że zimno będzie.

Opublikowano

Po dzisiejszym wybuchu lata w środku zimy od piątku ochłodzenie.

Opublikowano

Zobaczymy co nam czas przyniesie🤭

U cb też czubki jęczmienia mróz popalił? U mnie siano. Z brzegu, nie wchodziłem dalej bo błoto bardzo.

5 minut temu, Agrest napisał(a):

Po dzisiejszym wybuchu lata w środku zimy od piątku ochłodzenie.