Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • Root Admin
Opublikowano
26 minut temu, Janeczko napisał(a):

Dwa razy talerzowka, orka i samosiewów nie miałem 

Tak samo zrobione i miałem 15-20procent pszenicy w jęczmieniu 

Opublikowano

Dwa razy talerzówka lepsza o ile jest coś wilgoci.

Zawsze coś nasion i kłosów wyleci, a by skiełkowały muszą być przykryte wilgotną glebą. 

Pierwszy raz talerzówka nie pobudzi wszystkich nasion

Opublikowano

Siałem po pszenżycie i pszenicy. 

Dwa razy talerzówka i orka.

Samosiewy trafiały się na poprzeczniakach i od między gdzie było gorsze przykrycie resztek. W niczym nie przeszkadzały bo w momencie omłotu jęczmienia Sandra, samosiewy jeszcze nie miały dojrzałych nasion i kłosy wylatywały razem ze słomą

Opublikowano
Godzinę temu, yacenty napisał(a):

Tak samo zrobione i miałem 15-20procent pszenicy w jęczmieniu 

Ziemia ziemi nie równa na moich piaskach wystarczy mój schemat a mam w sumie monokulturę z której próbuje wyjść. W tym roku jeden kawałek po lubinie całość talerzowka a pół orka i siew agregatem a pół drogi raz talerzowka i siew agregatem. Na razie nie widać różnicy zobaczymy później 

Opublikowano

Rok temu siałem gorzowska po jęczmieniu w samo talerzowke i było mnóstwo samosiewów. W tym roku zrobiłem inaczej rozlalem poferment poszła talerzowka dwa tygodnie poczekałem żeby wszystko wzeszło i orka. I nie widziałem żadnego jęczmienia w trawie 

• Root Admin
Opublikowano
Godzinę temu, Janeczko napisał(a):

Ziemia ziemi nie równa na moich piaskach wystarczy mój schemat a mam w sumie monokulturę z której próbuje wyjść. W tym roku jeden kawałek po lubinie całość talerzowka a pół orka i siew agregatem a pół drogi raz talerzowka i siew agregatem. Na razie nie widać różnicy zobaczymy później 

tez zależy ile zbierasz pszenicy czy jeczemienia. Przy 8-10t, nawet jak kombajn zgubi 1.5% to jest 120-150kg czyli czesto wiecej niz siejesz jęczmienia w plonie głównym, do tego dobra ziemia i wcale nie jest tak prosto pozbyc się ozimin z drugiej oziminy

Opublikowano

Największym kłopotem są obtrącone kłosy.

O ile pojedynczy ziarniaki bardzo szybko kiełkuje, o tyle kłosy potrafią się "zakonserwować" na tyle, by wyjść np w przyszłym roku po ponownym odwróceniu gleby.

Takie mam obserwacje. Nawet jak kiełkują ziarniaki w kłosie to nie wszystkie na raz

Opublikowano

Ja stosuję inną taktykę - czekam ze 2 tygodnie, aż ziarna zaczną wschodzić, potem płytko talerzówka, znowu dwa tygodnie i kolejny raz, potem tydzień i orka pod jęczmień

w ten sposób 90% ziaren wymiesza się z glebą i zaczniekiełkować, a potem przykryję je ziemią

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, yacenty napisał(a):

tez zależy ile zbierasz pszenicy czy jeczemienia. Przy 8-10t, nawet jak kombajn zgubi 1.5% to jest 120-150kg czyli czesto wiecej niz siejesz jęczmienia w plonie głównym, do tego dobra ziemia i wcale nie jest tak prosto pozbyc się ozimin z drugiej oziminy

Oczywiście dlatego napisałem że Ziemia ziemi nie równa u mnie 8t jest nie realne. Jedynie rzodkiew oleista posiana 3-4 lata temu jako poplon co roku po żniwach mi odbija ale że nie sieję rzepaku to mi nie przeszkadza.

Myślę jak ułożyć płodozmian żeby na moje warunki pasowało. Groch/łubin potem jęczmień w to wsiewka (jeszcze nie wiem jaka) i potem pszenżyto, poplon ozimy i znowu strąki.

Wiem że pasowałby rzepak ale nie pogodzę go z robota. Kukurydza za to ciężej z usługami i nie lubię się prosić bo każdy z laską robi usługę jedyne do czego się zmuszam to żeby kombajn nająć.

Hodowle znikają u nas więc trawy w płodozmianie też odpadają 

Edytowane przez Janeczko
Opublikowano
29 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Idealnie 3 dni dobrych temperatur na odchwaszczanie jęczmienia, może i pszenżyto by od razu zrobił :] 

Jakim środkiem planujesz zrobić zabieg? Ja też w tym roku kawałek jęczmienia będę musiał psiknąć "z wiosny", bo przed zimą pogoda mi nie pozwoliła. 

Dasz radę wjechać i wyjechać nie robiąc kolein po same jaja? 

Opublikowano
5 minut temu, kamcio15 napisał(a):

Jakim środkiem planujesz zrobić zabieg? Ja też w tym roku kawałek jęczmienia będę musiał psiknąć "z wiosny", bo przed zimą pogoda mi nie pozwoliła. 

Dasz radę wjechać i wyjechać nie robiąc kolein po same jaja? 

jeszcze nie wiem, jutro się rozeznam bo jadę do okolicznego punktu. 

Patrząc na prognozy to w późniejszym czasie szybko takiej pogody może nie być, a w połowie lutego- początkiem marca jęczmień tak wystrzeli że zakryje te chwasty i zabieg będzie bezcelowy. Nawet jeśli zrobię koleiny po kolano to dalej lepsza opcja niż nie wykonanie zabiegu wcale.

• Thanks 1
  • Haha 2
Opublikowano
6 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Patrząc na prognozy to w późniejszym czasie szybko takiej pogody może nie być, a w połowie lutego- początkiem marca jęczmień tak wystrzeli że zakryje te chwasty i zabieg będzie bezcelowy. Nawet jeśli zrobię koleiny po kolano to dalej lepsza opcja niż nie wykonanie zabiegu wcale.

Daj znać jak uda Ci się coś dowiedzieć 😉

Ja odkąd sieję jęczmień ozimy zawsze pryskałem przed zimą, ale w tym roku pogoda i ograniczony czas pokrzyżowały mi plany i jestem zmuszony zrobić to teraz lub później i dumam kiedy to zrobić i jakim środkiem. 

Opublikowano
2 minuty temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

jutro podjadę, ewentualnie w sobotę, pszenżyto raczej odpuszczę bo nie ma takiej presji a raczej mi pewne rzeczy kolidują, ale jęczmień będę robił, no chyba że warunki będą ekstremalne. Jak zakupię to ci podeślę info. 

Będę wdzięczny. Dzięki i pozdrawiam. 

Opublikowano
26 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Bez przesady to jaki ten jęczmień musi być żeby zabieg był bezcelowy ja bede pryskał w kwietniu i będzie ok 

@ROLOMAZ z czego się śmiejesz taka prawda a za 2 miesiące będą latać po polu jak kotka z pęcherzem i na forum pisać bo chaber został bo miotła stoi 

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
10 minut temu, alfa napisał(a):

Bez przesady to jaki ten jęczmień musi być żeby zabieg był bezcelowy ja bede pryskał w kwietniu i będzie ok 

@ROLOMAZ z czego się śmiejesz taka prawda a za 2 miesiące będą latać po polu jak kotka z pęcherzem i na forum pisać bo chaber został bo miotła stoi 

Powiem Ci tak, niektórzy mają już teraz taki jęczmień, że oprysk do chwastów nie dojdzie. A ty chcesz w kwietniu chwasty pryskać. Powodzenia.

Opublikowano

Co roku tak pryskam i u mnie się sprawdza i jest czysto wiadomo na południu wszystko trochę prędzej będzie. Zobaczysz jakie forum zawalone będzie w maju czym poprawić to czym tamto