Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 23.10.2024 o 21:12, Agrest napisał(a):

Może kwasy humusowe?

To ponoś może spalić .

Stosuje się chyba na gołą ziemię.

I jeszcze adiuwant?

Powiem Ci że nie winach tych wynalazków,choć lekkie uszkodzenia są bo herbicydzie.Wina leży w zbyt głębokim siewie.I sam nie wiem jak to się stało. Bo wychodziłem kilka razy  i wydalał się dobrze,a są takie pasy skrajne i za kołami płycej siały a po między głębiej.Tak to wygląda 8cm i 2,5. Pomogą jakieś odzywki ciepło u nas zapowiadają nawet 20 stopni to bym czym psiknął. Ale co siarczan magnezu i co??

IMG_1848.jpeg

Opublikowano

U mnie też poszło za głęboko i słabiej się krzewi ale nie tak głęboko. Miby raz zagęściłem agregatem ale za lekkim i za sucha gleba była i jest miejscami 5cm.

Pszenica podobnie.

A temu że zdjęcia nic nie pomoże. Musi wytworzyć drugi węzeł krzewienia. Ogólnie raczej już po plonie

Opublikowano

Do plonu jeszcze daleko, w tamtym roku pszenica zasiana w popiół głęboko całą jesień była żółta, na wiosnę jakoś jej przeszło ładnie się rozkrzewila i plon był przyzwoity jak na kl 4, tak było z pszenica a jak zachowa się jęczmień ciężko powiedzieć. 

Opublikowano
17 minut temu, Wpaw napisał(a):

Do plonu jeszcze daleko, w tamtym roku pszenica zasiana w popiół głęboko całą jesień była żółta, na wiosnę jakoś jej przeszło ładnie się rozkrzewila i plon był przyzwoity jak na kl 4, tak było z pszenica a jak zachowa się jęczmień ciężko powiedzieć. 

Co to znaczy przyzwoity?

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał(a):

U mnie też poszło za głęboko i słabiej się krzewi ale nie tak głęboko. Miby raz zagęściłem agregatem ale za lekkim i za sucha gleba była i jest miejscami 5cm.

Pszenica podobnie.

A temu że zdjęcia nic nie pomoże. Musi wytworzyć drugi węzeł krzewienia. Ogólnie raczej już po plonie

Pożyjemy zobaczymy prysnę jakość odżywki  bo i tak będę jechał na mszyce.  Mimo że to tylko 4 klasa ale podkład ma dobry bo stanowisko po soi i poszło 100 tys litów pofermentu z bigazowni. Wydaje się gęsto wystarczy że po jednym kłosie z jednej roślin to jakość plon będzie.

Teraz, lebek5 napisał(a):

Pożyjemy zobaczymy prysnę jakość odżywki  bo i tak będę jechał na mszyce.  Mimo że to tylko 4 klasa ale podkład ma dobry bo stanowisko po soi i poszło 100 tys litów pofermentu z bigazowni. Wydaje się gęsto wystarczy że po jednym kłosie z jednej roślin to jakość plon będzie. Tak wygląda na dzisiaj, lepiej niż tydzień temu 

IMG_1847.jpeg

• Root Admin
Opublikowano
3 godziny temu, Tomek90 napisał(a):

Gdzieś około 15 września, 240-270szt ustawione czyli będzie trochę mniej na polu. 

To ja sialem po 250 ale w pierwszym tygodniu października. W tym roku poszła pszenica 430 na koniec września 

• Confused 1
Opublikowano
46 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Jaki skład ten poferment? U nas leją beczkę na hektar, spółdzielnia co jest właścicielem 2 beczki max. 

Zależy jak beczką u nas 27 tys. Składu nie znam,biogazownia co przeważa odpady spożywcze rozrzedzone gnojowica świńska.

Opublikowano
Godzinę temu, yacenty napisał(a):

To ja sialem po 250 ale w pierwszym tygodniu października. W tym roku poszła pszenica 430 na koniec września 

Na dniach mam siać jeszcze pszenicę i zamiarowalem siać 400 sztuk,  ale nic o deszczu nie mówią i trza chyba zwiększyć właśnie na 430-450 sztuk , co da ok 230- 250 kg/ ha , tyle że już listopad za pasem , a u ciebie koncem wrzesnia tyle, co to za odmiana pszenicy?

• Haha 1
  • Root Admin
Opublikowano

Andorre, odmiana bardzo wczesna właśnie za jęczmień ozimy. Teraz będę siał pszenicę po kukurydzy to jedna odmiana pójdzie 380, czyli 170kg a druga 400 czyli 210kg. Po qq to jednak dużo większy bałagan na polu niż po rzepaku.

Ta pszenica andorre tydzień w sobotę, czyli prawie tydzień temu tak wyglądała 

20241019_113002.jpg

20241019_113007.jpg

20241019_113033.jpg

Opublikowano (edytowane)

Próba bezorkowego siewu jęczmienia zakończona porażką, materiał własny zaprawiony kinto. Nie wiem do końca co mu jest, są pasy gdzie rośnie nawet fajnie i zaczął się krzewić, ale są miejsca, pasy gdzie zżółkł i stoi w miejscu, mszyc nie zauważyłem ale też nie chodziłem zbyt często. Odchwaszczanie odpuszczam i czekam do wiosny ale pewnie będzie kasacja

P.S. ostatnie kilka dni zdążały się przymrozki ale to chyba nie przyczyna

IMG20241026095029.jpg

IMG20241026095012.jpg

Edytowane przez JAMorales