Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
55 minut temu, yacenty napisał:

my dziś wjechaliśmy w końcu słoma jako taka. wilgotność 12proc, plon po zbożu słaby, po rzepaku zapowiada się bardzo dobrze jak na ten rok i dobrze z perspektywy ostatnich 5lat

a miało być 8t na 6 klasie

U mnie to samo po rzepaku bardzo ładny plon a po pszenicy dużo słabiej 

Opublikowano (edytowane)

Dziś skoszony jęczmień Bordeaux, ziarno bardzo grube, plon nie chcę strzelać ale tak po przyczepach to pewnie około 7,5t/ha z tym że u mnie w maju 79mm, a w czerwcu 62mm  

Edytowane przez krilan06
Opublikowano
krilan06 napisał:

Dziś skoszony jęczmień Bordeaux, ziarno bardzo grube, plon nie chcę strzelać ale tak po przyczepach to pewnie około 7,5t/ha z tym że u mnie w maju 79mm, a w czerwcu 62mm  

Piękny wynik gratuluje,dziś podliczyłem swój jeczmień i wyszła średnia z dokładnie 38ha 3,9 tony. Jest to najniższy wynik w gospodarstwie od kiedy sięgam pamięcią.Mroz -6 w kwietniu i 24litry opadu w maju nie pomogły dla uprawy.

Opublikowano
51 minut temu, Uszek1988 napisał:

Piękny wynik gratuluje,dziś podliczyłem swój jeczmień i wyszła średnia z dokładnie 38ha 3,9 tony. Jest to najniższy wynik w gospodarstwie od kiedy sięgam pamięcią.Mroz -6 w kwietniu i 24litry opadu w maju nie pomogły dla uprawy.

Tutaj pewnie największą rolę odegrał brak opadów, przy tej cenie to ja nie wiem jak wyjść na plus

Opublikowano
42 minuty temu, Pawelek998 napisał:

Dziś poszedł Bordeaux 3,5 ha skoszone oddane do skupu 24 tony

Przedplon pszenica pierwszy raz ozimy - zostaje u mnie na przyszły rok 

Jaką miałeś gęstość tego jęczmienia? 

• Root Admin
Opublikowano

7ha, 6 przyczep. bałem się że będzie dramat ale jest bardzo dobrze. i teraz ciekawostka: jęczmień po pszenicy 5t, po rzepaku 9-9.5. taka różnice robi przedplon.

• Like 2
Opublikowano
Dnia 4.07.2024 o 16:32, yacenty napisał:

nie dojdzie groch po jeczmieniu

poszukaj moich zdjęć z grudnia 22. groch miał strąki, nawet bardzo ładne ale przyszło jednej nocy -5 i ugotowało ten groch, poszedł wiosna pod takerzowke i posiałem kukurydzę

jak na spasanie to dojdzie i po pszenicy na spokojnie

Opublikowano (edytowane)
Dnia 6.07.2024 o 23:06, krilan06 napisał:

Jaką miałeś gęstość tego jęczmienia? 

Nie mam pojęcia poszło z pola tylko wilgotność mierzona 

20240706_132319.jpg

Edytowane przez Pawelek998
  • Root Admin
Opublikowano
dwdx1906 napisał:

2 minuty temu, yacenty napisał:

co to jest na spasanie?

dobra, niedokładnie czytałem, on chciał na ziarno, a to też jakby nie patrzeć pasza ;)

a co to jest to na spasanie?

Opublikowano
dwdx1906 napisał:

11 minut temu, yacenty napisał:

a co to jest to na spasanie?

spasać = zużytkować jako paszę 

zutylizować zwierzętami słabej jakości zboża

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, yacenty napisał:

7ha, 6 przyczep. bałem się że będzie dramat ale jest bardzo dobrze. i teraz ciekawostka: jęczmień po pszenicy 5t, po rzepaku 9-9.5. taka różnice robi przedplon.

u mnie co ciekawe swój rekord miałem właśnie po pszenicy, a w tym roku miałem Morrisa i Julię po kukurydzy i mimo nie najlepszego przedplonu ok 9t się zakręciły.

Edytowane przez Ernst98
  • Root Admin
Opublikowano

jako zielonkę?

Ernst98 napisał:

2 godziny temu, yacenty napisał:

u mnie co ciekawe swój rekord miałem właśnie po pszenicy, a w tym roku miałem Morrisa i Julię po kukurydzy i mimo nie najlepszego przedplonu ok 9t się zakręciły.

muszę spróbować Morrisa, Julia jakoś mi nie przypadła do gustu. była obok higginsa, tak samo prowadzona, koszona zielona, liście zzarte grzybem i plon wcale nie wyższy a słoma jeszcze większą niż w higginsie.