Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym pierwszy raz zasiać  jęczmień ozimy, zastanawiam się nad odmianami jakubus albo od syngenty hybrydowy. Stanowisko na 3-4 klasie pH 5.5-6 . Który byście wybrali , widzę że jakubus w tym roku ładnie oddaje, ale znowu opinia krążyła że ta hybryda taka rewelacyjna 

Opublikowano
Krzysiukov napisał:

1 godzinę temu, pawelol111 napisał:

U mnie też Jakubus i z 1.2 ha 2xd47 z nadstawkami 25 cm plus ponad 2 t dokoszone na kolejna przyczepe. 9t z ha powinno być.

I tak Ci nie uwierzą, zaraz ktoś napisze że na d47 wchodzi 500 kg jęczmienia. Żal d... ściska.

Ale ulży niektórym jak dopiszę ze na innej dzialce max 5t.

Opublikowano

łódzkie, ale ja jęczmień siałem po 20 marca i prezentuje się fajnie zobaczymy co pokaże kombajn, jak zawsze w ścieżkach trochę zielonkawe, ale to nim dojdzie to ten opadnie.

Opublikowano

Gość ma obok mnie jęczmień jary to w zasadzie pod koniec tygodnia chyba do koszenia. A wczoraj dopiero rzepak kosili. Moja przewodka siana w lutym jeszcze fest zielona.

Rzepak..., ja w poniedziałek zimowy wykosiłem a tu jary już. 

Opublikowano

U mnie podobnie - Lubelszczyzna. Rzepaku jeszcze nie kosiłem, a jęczmień jary już praktycznie gotowy będzie. Pod koniec tygodnia jak nie będzie padało to jedno i drugie myślę pod kosę. 

W tym roku, jare zboża u mnie niestety nie wyglądają, obsada kłosów słaba, ziarno całkiem chude, ostatnie obfite deszcze które przechodziły już niczego nie zmieniły. Jak będzie 5-tka z przodu to będę zadowolony :/

Opublikowano
18 minut temu, Roxer napisał:

U mnie podobnie - Lubelszczyzna. Rzepaku jeszcze nie kosiłem, a jęczmień jary już praktycznie gotowy będzie. Pod koniec tygodnia jak nie będzie padało to jedno i drugie myślę pod kosę. 

W tym roku, jare zboża u mnie niestety nie wyglądają, obsada kłosów słaba, ziarno całkiem chude, ostatnie obfite deszcze które przechodziły już niczego nie zmieniły. Jak będzie 5-tka z przodu to będę zadowolony :/

Właśnie ja też Lubelszczyzna pod Zamościem.  Jęczmieniem jare rzeywiście kiepskie, no ale pszenicę inny temat. Nie wiem,  może dlatego, że w moim przypadku pszenicę przewódkową siałem tylko jak dałem radę wejść w pole. W tym roku 1 marca, a chyba mogłem nawet wcześniej. 

Opublikowano
3 godziny temu, bartekac7 napisał:

Właśnie ja też Lubelszczyzna pod Zamościem.  Jęczmieniem jare rzeywiście kiepskie, no ale pszenicę inny temat. Nie wiem,  może dlatego, że w moim przypadku pszenicę przewódkową siałem tylko jak dałem radę wejść w pole. W tym roku 1 marca, a chyba mogłem nawet wcześniej. 

Pszenice ktoś już kosi lubelskie? Bo ja też z Lubelskiego ale u mnie nie widać żeby ktoś jeszcze kosił 

Opublikowano
2 godziny temu, rolnik039 napisał:

Pszenice ktoś już kosi lubelskie? Bo ja też z Lubelskiego ale u mnie nie widać żeby ktoś jeszcze kosił 

Rzepak tak. Pszenicę nie widziałem, ale nie wiem czy na borowinie nie byłaby do koszenia pod koniec tygodnia. Wczoraj jeszcze tak na ząb to jeszcze jej brakowało troszkę. Nie dużo, ale jednak.

Opublikowano (edytowane)

Panowie ja chcę posiać jęczmień po pszenicy i żeby uniknąć takiego problemu jak w tym roku, że miałem pszenżyto w jęczmieniu. Kolega sadownik12 pisał tu kiedyś na forum, żeby po skoszenia robić tak: talerzówka, glifosta na samosiewy, orka. Ma ktoś jeszcze jakąś sprawdzoną praktykę,  żeby nie było tak, że 20% pszenicy w jęczmieniu.

Rok temu było glifosat na ściernisko i samosiewy,talerzówka i orka, ale niestety potem było dużo pszenżyta. 

Edytowane przez bartekac7
Opublikowano
2 minuty temu, bartekac7 napisał:

Panowie ja chcę posiać jęczmień po pszenicy i żeby uniknąć takiego problemu jak w tym roku, że miałem pszenżyto w jęczmieniu. Kolega sadownik12 pisał tu kiedyś na forum, żeby po skoszenia robić tak: talerzówka, glifosta na samosiewy, orka. Ma ktoś jeszcze jakąś sprawdzoną praktykę,  żeby nie było tak, że 20% pszenicy w jęczmieniu.

Nie tak pisałem. Glifo kilka dni przed siewem, już po uprawach. Ale u mnie jest to, że ja sieje bez agregatu. Więc spowrotem nie nawyciągam nasion. A najważniejsze to wzruszyć ściernie i pozwolić maksymalnie skiełkować temu co zostało po kombajnie.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, sadownik12 napisał:

Nie tak pisałem. Glifo kilka dni przed siewem, już po uprawach. Ale u mnie jest to, że ja sieje bez agregatu. Więc spowrotem nie nawyciągam nasion. A najważniejsze to wzruszyć ściernie i pozwolić maksymalnie skiełkować temu co zostało po kombajnie.

A to sory. Pomyliło mi się. Ja agregat muszę dać, borowina szybko zasycha.

Edytowane przez bartekac7
  • Root Admin
Opublikowano

Mieszać ziemię, sugeruję 3-5x od zniw do siewu, płytko, jak się zazieleni pole to znów mieszać. Wiem ze to wysusza ale dzięki mieszaniu znacznie więcej nasion skiełkuje i zaraz zostanie zniszczone mechanicznie. Jak pierwszy raz ruszysz talerzówką to później możesz mieszać nawet zwykłą ciężką broną

U mnie już pole zielone po jęczmieniu.

Opublikowano
1 minutę temu, yacenty napisał:

Mieszać ziemię, sugeruję 3-5x od zniw do siewu, płytko, jak się zazieleni pole to znów mieszać. Wiem ze to wysusza ale dzięki mieszaniu znacznie więcej nasion skiełkuje i zaraz zostanie zniszczone mechanicznie. Jak pierwszy raz ruszysz talerzówką to później możesz mieszać nawet zwykłą ciężką broną

U mnie już pole zielone po jęczmieniu.

Ok. To tak spróbuję. A jakby tak oprócz częstego mieszania talerzówką, dodatkowo zrobić tak, że trochę po staremu orać na 2 tyg przed siewem i potem przed siewem znowu talerzówka. Dałoby to efekt?