Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

TU duży rozrzut w plonie 7-9t.na plus dla odmian dwurzędowych.O dziwo...

Tak z innej beczki!Jaki u was koszt usługi młócenia-na hektary,czy bizonem na godziny?

Opublikowano (edytowane)

Cena na hektary znana 450-500zł.Bizonowcy faktycznie nie podają ceny(a taki mi kosi). Kolejny zrezygnował z usług-nie będzie się "użerać"z klientami.

Wioska już po małych żniwach.

Edytowane przez Pawlak81
Opublikowano

A wiec nie tylko ja w tym sezonie niechętnie podchodzę do świadczenia usług. 
Cos jest w tym „użeraniu się z klientami”. Zawsze dla najmującego było drogo wiec jak w tym sezonie miałbym wołać 500-550zl/ha to już w ogóle stałbym się naciągaczem i pazerną mendą.. „bo przecież zawsze było po 350”.. 

• Root Admin
Opublikowano

mi wychodziło ze żeby to miało jakiś sens to trzeba wołać 700zł, więc nawet nie mam zamiaru wołać, tylko powiedziałem w tym roku kosze TYLKO u siebie. Chłopakom powiedziałem o tym 1 lipca więc maja czas znaleźć inny kombajn.

Czemu duży robi taniej? Bo ma mniejsze koszty stałe per skoszony hektar, bo jak jedzie duży to ma logistykę na polu i nie stoi jak pizda i czeka az ktoś łaskawie podjedzie 3 tonową taczką z burtą 40cm w którą nawet jest ciężko trafić. Zwróc uwage ze wiekszość duzych liczy postojowe, mali nie liczą więc siłą rzeczy muszą podnieść stawkę. Duży kombajn nie jedzie na kawałki 1-2ha, na którym tez się musisz złożyć i rozłożyć - to jest minimum 20minut, Poświęcić wolniejszą jazdę na obkoszenie pola do okoła. W tym Czase duży kombajn już wytnie 2ha :P

• Like 1
Opublikowano

Wystarczy powiedzieć od razu po ile  usługa a niestety większość mówi że się później dogadamy i wychodzą takie kwiatki. Jak ktoś ma nóż na gardle i brak innej usługi to zapłaci każda cenę 

Opublikowano

Ja kosze tylko w bliskiej okolicy znajomym. Pola małe gospodarstwa małe. Szczerze też najchętniej bym olał temat usług, ale trochę się nie da. Ludzie zaraz się gniewają czemu nie itp. tyle to jak maszyna bd chodzić się objedzie w międzyczasie.

Jak by przyszło 700 za ha zboża leżącego co daje 10t to spoko, ale u nas są pola gdzie tony nie będzie więc...

Opublikowano
7 minut temu, czesio200 napisał:

Ja kosze tylko w bliskiej okolicy znajomym. Pola małe gospodarstwa małe. Szczerze też najchętniej bym olał temat usług, ale trochę się nie da. Ludzie zaraz się gniewają czemu nie itp. tyle to jak maszyna bd chodzić się objedzie w międzyczasie.

Jak by przyszło 700 za ha zboża leżącego co daje 10t to spoko, ale u nas są pola gdzie tony nie będzie więc...

Dziwne, to usługobiorcy dyktują tobie warunki?? 

Niech sobie kupi jeden z drugim kombajn i kosi, nie majątek a zobaczy jaki to chleb, posiedzieć w smarach i kurzu. 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Dyskutujecie o sensie trzymania kombajnu na kilkudziesieciu/ponad stu hektarach a ja kolejny sezon z JD 1550 na nieco ponad 30..🙈

Ale to chyba tez ostatni jego sezon u mnie. Po żniwach chyba idzie na sprzedaż.. ziemia w dzierżawę, a ja za zachodnią granice na gospodarstwo. 🙃

Edytowane przez tobago