Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, bartekac7 napisał:

No tak tylko  teraz takie gówniane zabiegi muszę robić.

Weź pyknij foto tego jęczmienia z pszenżytem. Bo mi to się widzi, że skoro jęczmień już się łamie to zwyczajnie kropić tego nie trzeba. Pszenżyto trudniej się wymłaca jak pszenicę- nie powinno go być za dużo w zbiorniku. Chyba, że też już dojrzewa. Ale to tak jak pisali- wystarczy na przyczepie przetrzymać i zginie wśród suchego, gorącego jęczmienia.

Opublikowano
Przed chwilą, sadownik12 napisał:

Weź pyknij foto tego jęczmienia z pszenżytem. Bo mi to się widzi, że skoro jęczmień już się łamie to zwyczajnie kropić tego nie trzeba. Pszenżyto trudniej się wymłaca jak pszenicę- nie powinno go być za dużo w zbiorniku. Chyba, że też już dojrzewa. Ale to tak jak pisali- wystarczy na przyczepie przetrzymać i zginie wśród suchego, gorącego jęczmienia.

Jak będę jutro to cyknę.  Tylko, że ja odrazu chcę go wywieźć. Jęczmienia nie trzymam.

Opublikowano

Jak popryskasz glifo to musisz z dwa tygodnie poczekać, żeby faktycznie to ziarko coś wilgoci oddało. No dla mnie gra nie warta świeczki, już lepiej stracić jakiś procent na skupie.

Opublikowano
16 minut temu, sadownik12 napisał:

Jak popryskasz glifo to musisz z dwa tygodnie poczekać, żeby faktycznie to ziarko coś wilgoci oddało. No dla mnie gra nie warta świeczki, już lepiej stracić jakiś procent na skupie.

Jutro cyknę fotę. No kiedyś miałem pszenicę w jęczmieniu, ale nie aż w takiej ilości. Pszenżyto jakoś ciężko wytępić. 

Opublikowano (edytowane)

Jęczmień jary bezorkowo bez nawożenia z worka

Gdzie grubiej obornika to wygląda dużo lepiej, teraz widać jak szybko obornik potrafi działać, dawany wiosną potem talerzówka i siew

290328915_7573296676078163_1858367837378370455_n.jpg

288720645_731416731460203_3713962815527476798_n.jpg

289462674_2886239121677226_485350129842999982_n.jpg

Edytowane przez cotamjaktam
  • Like 2
Opublikowano
40 minut temu, sadownik12 napisał:

Tu mam fotę,  ale to jest chyba sprzed tygodnia do półtora. No i tak tego nie oddaję pewnie, bo tutaj jęczmień jeszcze stał. Niby widać  na zdjęciu zielone pasy, ale obecnie bardziej widoczne. A teraz się skulił a pszenżyto stoi. Nie wiem. Jakoś zesmoliło go w ostatnim czasie na tej rędzinie. Pomijam te place gdzie kombajn sypał, bo to no wiadomo o tym nie mówię. 

20220623_175120496.jpg

Opublikowano
19 minut temu, bartekac7 napisał:

Tu mam fotę,  ale to jest chyba sprzed tygodnia do półtora. No i tak tego nie oddaję pewnie, bo tutaj jęczmień jeszcze stał. Niby widać  na zdjęciu zielone pasy, ale obecnie bardziej widoczne. A teraz się skulił a pszenżyto stoi. Nie wiem. Jakoś zesmoliło go w ostatnim czasie na tej rędzinie. Pomijam te place gdzie kombajn sypał, bo to no wiadomo o tym nie mówię. 

20220623_175120496.jpg

No zdjęcie może faktycznie tego nie oddaje, ale jeśli jest go tyle co na zdjęciu to ja bym nie pryskał. Życicy mam więcej i nie myślę randapować.

Opublikowano
5 minut temu, sadownik12 napisał:

No zdjęcie może faktycznie tego nie oddaje, ale jeśli jest go tyle co na zdjęciu to ja bym nie pryskał. Życicy mam więcej i nie myślę randapować.

Nie oddaje, bo było równo z pszenżytem. Teraz co innego😐. Nie gospodarze aż tak długo i życicy to nigdy nie miałem w zasadzie jeszcze.

Opublikowano
2 godziny temu, sadownik12 napisał:

Przy okazji nie osypiesz jęczmienia i na uwrociach nie wygnieciesz?To też strata.

Opublikowano

ja też kujawy.

U sąsiada jakaś odmiana 2 rzędowa środa czwartek pod kosę, a ja mam jakubusa to tam gdzie dostał więcej nawozu to jeszcze zielony

Opublikowano
16 minut temu, krilan06 napisał:

To u mnie bardziej zielony, jaką masz odmianę?

Mam 3 odmiany tu tylko góra taka sucha i to slabszy kawałek, a łodygi zielone ale powinno dociągnąć, odmiana bohun hr strzelce na fotce, mam jescze igp padura i su vireni

Opublikowano
11 godzin temu, soltys48 napisał:

I u mnie z 15t jeszcze jest. W środę mają mielić 🤭

ja już jadę na oparach zostało mi może ze 3 tony zboża a w chlewni około 200sztuk