Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Agrest napisał:

Cieszy ta uprawa bo jeszcze człowiek z zimowego letargu dobrze się nie obudzi a za chwilę kłosy wychodzą.

Tak jak agrest wśród roślin sadowniczych.  Sezon zabiegów w pełni a agrest do zbioru początkiem czerwca.

Jeszcze ten widok wykłoszonego łanu jęczmienia 🤩

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, damianos95 napisał:

A co ci szkodzi ten aminopyralid ? Co on takiego złego robi ? Pytam z ciekawości

Soja jest w płodozmianie bezpośrednio po jęczmieniu. 

3 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Dwa tygodnie jak posiany ale wschodzi ładnie . Axial na chwasty a na T1 Priaxor 0, 75 l + Tebu 0, 25 l .

A dwuliścienne?

• Root Admin
Opublikowano

Nie odchwaszczam wiosną, ale moim zdaniem lekko bez sensu - jaka szansa ze oprysk dotrze do chwastów jak masz tak duży jęczmień? Ile procent oprysku siądzie na chwasty? 2-3? 5? No chyba ze chwasty już wyższe od jęczmienia. Kiedyś jak robiłem poprawkę w pszenicy to zaraz na początku kwietnia, kiedy zboże było malutkie i łan przewiewny, wtedy srodek trafił na chwasta i pięknie wyczyścił pole.

• Like 1
Opublikowano

A co wogóle masz do zwalczenia o tak późnej porze?

Może warto przejść i zobaczyć czy jest próg szkodliwości kwalifikujący do zabiegu?

Opublikowano

Gdzie łan jest zwarty presji chwastów praktycznie nie ma są miejsca gdzie łan jest rzadszy i tam występuje głównie miotła zbożowa i chwasty dwu liścienne.

Opublikowano

Plon jak zawsze liczymy na duży hehe😉 dostał ok 120 N łącznie, plus w nawożeniu dolistnym npk, mocznik siarczan magnezu, aminokwasy, 2x i fungi, stanowisko po rzepaku, igp padura niższy i mniej się boję że padura wylegnie, myślę że jest bezpieczna, a ten sadzi mocno 😉

Opublikowano
4 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

A czy on doleci do ziela?

To bardziej sie zastanów

Myślę że doleci bo w niektórych miejscach jest bardzo dobrze widoczne tylko czy podnieść dawkę na 1.2l

• Root Admin
Opublikowano
24 minuty temu, Mari82 napisał:

Plon jak zawsze liczymy na duży hehe😉 dostał ok 120 N łącznie, plus w nawożeniu dolistnym npk, mocznik siarczan magnezu, aminokwasy, 2x i fungi, stanowisko po rzepaku, igp padura niższy i mniej się boję że padura wylegnie, myślę że jest bezpieczna, a ten sadzi mocno 😉

przy takim podejściu jak liczysz ze bedzie duży plon to skracaj mocno, a teraz wracając na ziemie, skracaj byle by ustał, im mocniej skrócisz tym mocniej zbijesz plon.

Ile sypał rok temu? Albo inne pytanie - ile u ciebie zwykle sypie pszenica?

Opublikowano (edytowane)

Pszenicę zależy od gleby odmiany ale od 6 do 7 t,ale bywały lata gdzie i 5 było bo susza, jęczmień w tamtym roku lg veronica na jednej działce 6.5 na drugiej 7.4 t 

@Agresttak wiem t2 powinno się robić przy fladze, ale z racji tego, że t1 szedł dość wcześnie,co widzę przyniosło efekt na tą chwilę chce połowicznie zrobić sobie doświadczenie i spróbować inaczej, zawsze robiłem t1 stantardowo a t2 na flagę tak można powiedzieć przy delikatnie wysuwającym się kłosie a teraz chce zobaczyć wczesne zabiegi, ewentualnie dam t3 delikatne na kłos 

Edytowane przez Mari82