Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 20.05.2021 o 07:47, GRZES1545 napisał:

Mam podobny dylemat, mam pumę do tego chwastox trio nowy 1.5l na ha + turbo 1l na ha . Ale chyba zrobię osobno.

Chwastox z puma razem mieszam 

Opublikowano
drobny napisał:

W jęczmieniu ozimym które brałem na siew od znajomego wyskoczyło sporo żyta.Czym go potraktować w czasie kwitnienia aby zlikwidować kłosy ??

90210grzesiu napisał:

Mam ładny jęczmień ozimy kosmos, który właśnie się wykłosił.. skracałem łącznie 0,8 medax max i korci mnie żeby dać mu 100 kg saletry. w marcu dostał 120 N. Nie położy sie jak dostanie w tej fazie? ps dawki na hektar.

i nic na jesień N nie dałeś ? bo przy takim nawożeniu to wogóle bym nie regulował, u mnie przy 160kg N bez regulacji jęczmień i jak nawałnicy nie będzie to ustoi

Opublikowano

Witam.Posiadam środki na T1 z ubiegłego roku,lecz zapomniałem ich zabrać z garażu na zimę i przemarzły.Czy negatywnie wpłynie to na tośliny jeśli to zastosuje?

Opublikowano
7 minut temu, CaseInter napisał:

Witam.Posiadam środki na T1 z ubiegłego roku,lecz zapomniałem ich zabrać z garażu na zimę i przemarzły.Czy negatywnie wpłynie to na tośliny jeśli to zastosuje?

A co masz ?

Opublikowano

Ja bym nie ryzykował jak sie skrystalizował to raczej będzie lipa. No ja właśnie nie wiem co dać na jeczmień jary propikonazolu się juz nie dostanie myślę żeby dać 1l Zamira (prochloraz i tebukonazol) co wy na to ?

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, ZELKOW napisał:

i nic na jesień N nie dałeś ? bo przy takim nawożeniu to wogóle bym nie regulował, u mnie przy 160kg N bez regulacji jęczmień i jak nawałnicy nie będzie to ustoi

Jęczmień po grochu, przed siewem 100 polifoski 6 i na gnojowicy 20 tys na hektar. rok temu po 30 gnojowicy bez polifoski i 92 N na wiosnę oddał 7 t ale mniej padało i redukował dolne pięterka. teraz myślę dać mu to 100 saletry żeby podnieść mtz. Poza trym więcej pada i azot pewnie wypłukało.

Edytowane przez 90210grzesiu
Opublikowano

Panowie mam pytanie jutro prawdopodobnie bede pryskal jeczmien z owsem od chwastow chwastoxem turbo moge dorzucić 10kg mocznika i 5kg suarczany na hektar ? Czemu tak bo jak dopada to nie wjade do zniw w pole 

I czy jesli wyplukalem 2 razy opryskiwacz woda filtry umyte po axial komplett pak to bedzie oki ? Nie chce spalic owsa jak jeden gosc co zostaly resztki axiala 

Opublikowano

Co myślicie o tych siewkach rdestu, zdążą narobić bigosu do żniw?

Za głowę się złapałem ile tego jest.

Jęczmień kończy kwitnienie

20210523_141736.jpg

20210523_141607.jpg

Opublikowano
4 godziny temu, Krzysiukov napisał:

Panowie czym pryskacie jęczmień ozimy na grzyba ? W jakim terminie ?

W tym roku elatus 0.9l/ha, kosmos dostał na w pełni rozwinięty liść flagowy, a concordia już zaczynała się kłosić.

Opublikowano
2 godziny temu, kamil255 napisał:

Chwasty osobno i dokarmianie dolistne osobno

Tak ale jak popada to nie wjade juz do zniw a jutro bedzie ciekawa przeprawa na dolkach 

Mniejsza o to a jak z tym wyplukaniem opryskiwacza wystarczy woda ?

Opublikowano
3 godziny temu, kamil255 napisał:

Chwasty osobno i dokarmianie dolistne osobno

A jaką przerwę zrobić w zbożu między odrzywką a herbicydem ?