Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Jeśli chodzi o npk to dawałem 200kg. azot w tym roku trochę eksperyment bo pod korzeń poszło 200kg saletrosanu 26 (fajnie się sprawdził bo zawiera wiecej formy amonowej która ładnie dostarczała azotu roślinie ale zakwasza podobnie jak mocznik,wcześniej dawałem zaksan albo salmag pod korzeń i w końcówce krzewienia 200kg zaksanu.Pole IV b ph 5.7 nasiona z centrali plon coś ok 6t

Opublikowano

Z NPK idzie 9-15-28 + 6S 200kg

Więc zabezpieczenie w siarke będzie

Kusi mnie saletrzak, 200kg pod korzeń  i 150kg potem

Kusi mnie cena właśnie to nawóz z importu, ale juz sprawdzony u mnie

Opublikowano
8 godzin temu, Waaak napisał:

Ale tej siarki z NPK za dużo nie ma

Opublikowano
Dnia 14.10.2020 o 18:01, Waaak napisał:

Witam, przymierzam się do zakupu nawozów i mam dylemat

Rok temu pod jęczmień jary spałem mocznik, teraz też sie przymierzalem, ale chciałbym wiedzieć jakie nawozenie Wy stosujecie pod jary? 

Może saletrzak pod korzeń? 

Powiem, że jak na razie moja "przygoda" z rolnictwem się zaczyna, dużo się ucze, czytam i chcę zasięgnąć rady doświadczonych rolników

Ja pod korzeń npk 200 poli6 i 200l Rsm 32

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, drobny napisał:

Jechać z optymalna dawką dff 0,2l czy zmniejszyć do setki,4 dni po zabiegu będe pryskał fungi + mikro jak myslicie?

Ja przez pomyłkę dałem 0.24 dff i po tygodniu wszystko ok z jeczmieniem

Edytowane przez WOJTUNIO
Opublikowano

A co to za "pomyłka" ??? Przecież to ok. 125 g dff/ha, gdzie np. w Komplecie przy dawce 0,5 l/ha wychodzi 140 g dff, a jest to normalna zarejestrowana, bezpieczna dawka. Przy 150 g też nic się nie dzieje. Słuchajcie dalej tych gwiazdorów z ha. wiedzy i innych słomków 😎

Opublikowano
33 minuty temu, mraukot napisał:

A co to za "pomyłka" ??? Przecież to ok. 125 g dff/ha, gdzie np. w Komplecie przy dawce 0,5 l/ha wychodzi 140 g dff, a jest to normalna zarejestrowana, bezpieczna dawka. Przy 150 g też nic się nie dzieje. Słuchajcie dalej tych gwiazdorów z ha. wiedzy i innych słomków 😎

Tylko że dff nie szedł solo poszedł flufenacet i tribenuron. I poszło sporo deszczu

• Root Admin
Opublikowano

z tym dff to trzeba uważać bo dużo ludzi miesza pojęcia pisze dff 0.2 i cholera wie czy chodzi o 0.2l legato 500sc czy chodzi o 200g substancji diflufenikan. tak ostatnio kolega mi robił zupę na pszenicę i dopiero za 4 smsem wyszło że chodzi mu o 0.15l środka który zawiera diflufenikan, czyli defacto 75g diflufenikanu na hektar

Opublikowano
Dnia 14.10.2020 o 19:17, Waaak napisał:

w mojej okolicy mało kto kupuje saletrzak pytanie dlaczego jest najtańszy bo słabo działa może zboże po nim nie wylega ale na słabe ziemie to z 500 kg trzeba tak jak koledzy wcześniej pisali salmag 

Opublikowano
WOJTUNIO napisał:

Tylko że dff nie szedł solo poszedł flufenacet i tribenuron. I poszło sporo deszczu

Każda z tych substancji posiada odmienny mechanizm działania, więc raczej jedna nie potęguje działania drugiej.. U mnie od oprysku w zeszłą sobotę, do dzis spadło 88 mm deszczu, a poszło 0,35 kg/ha expert met + 0,25 legato (125 g. dff) Na jednej działce jedna scieżka nie opryskana bo nie zdążyłem, więc będzie porównanie.

Opublikowano (edytowane)

Jeśli mocna glina to w zastoiskach dużo zgniło i jak pojechałeś z niską obsadą to może być problem.

Dziś byłem u pszenżyta sianego 5 października i gdzie stała woda lub mocna glina to zgniło,  newet to co miało kiełek 

Edytowane przez Agrest
  • Root Admin
Opublikowano

Obsada była już +10% względem optymalnej, plus Systiva, więc można by obniżyć obsadę. Pytanie, czy jak takie nasionka kiełkują na wierzchu czy one normalnie urosną (węzeł krzewienia wciągnie się do gleby) czy szlag je trafi?

Opublikowano (edytowane)

U mnie 2 redlice od drogi ziarno leżało na wierzchu, powschodzilo , teraz różnica w fazie jest niewielka, rośnie jak te co bylo w ziemi , moze być bardziej wrażliwe na wymarzanie.

Edytowane przez michal_19
Opublikowano

Panowie u mnie taka sytuacja. Znalazłem kilka takich roślin. Zżółkły i można je luźno z ziemi wyciągnąc. Żadne zabiegi nie wykonywane bo pogoda nie pozwala. Ziarno zaprawione systiva. Ma ktoś pomysł?

IMG_20201019_104917215.jpg

Opublikowano

Rolnica wychodzi w nocy i zjada liście. Ale tu na 90% masz drutowca. U mnie to samo jest z pszenicą. Rozgrzebałem ziemię wokół rośliny i znalazłem drutowca. Inna opcja to zgorzel siewek, ale u ciebie dobra zaprawa. No chyba, że nic nie dodałeś do tej Systivy.