Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

U mnie do kolan jest to wcale nie taki niski. Ale niektórzy to fakt mają takie malutkie, że ani do połowy łydki nie sięgają.

Opublikowano

No chyba szybciej nie będą. Właśnie zobaczyłem w papiery i rok temu stosowałem etefon na ości 03.06 A wczoraj jak byłem to może ze 2 źdźbła znalazłem z ościami tak na 2mm reszta w pełni flagowego/pół flagowego. Też sieje elle chyba 4 rok. Co do wysokości to jest w kolano i nie wiem zbytnio co robić do połowy maja nic nie rósł a po tych deszczach i teraz co się cieplej zrobiło wystrzelił jak z procy. 23.05 stosowałem regulacje 0,63kg/ha Medax Max + 0,1l Moddus była faza 1 kolanka do 2 kolanka na największych źdźbłach. Nie było warunków wcześniej wjechać. Zastanawiam się teraz czy walić jeszcze na ości 0,5l etefonu by skrócić dokłosie żeby go nie położyło bo dowaliłem azotu :D

Opublikowano

Sądzę, że po połowie lipca pod kosę pójdzie wszystko (jeśli tylko nie będzie lać), podobnie jak było 2018. Rzepak wtedy cięli już od pierwszych dni lipca, zboża po 15. Prezes z RSP mówi, że kombajny do rzepaku na 5 lipca w tym roku mają być gotowe.

Ja nic nie daję już, szkoda pieniędzy na Cerone przy moim areale i nawet tego opakowania nie spożytkuję. Jakby był w półlitrowych butelkach to nawet bym kupił, połowa w tym roku by poszła a reszta w przyszłym.

Opublikowano
3 godziny temu, krilan06 napisał:

I jakiś niski ten jęczmień jary w tym roku

Przynajmniej kombajn będzie miał lżej🤔

Opublikowano

U mnie kombajniści są nauczenie ucinać kłosy jęczmienia w połowie😁.

Jak siedzisz i mówisz niżej to jest ok. Jak zsiądziesz z kombajnu heder w górę. 

Dlatego trzeba tak kombinować żeby młócić nim się skuli . O ile nie polegnie. 

Opublikowano

Z reguły u nas nisko koszą tylko żeby dotrwał ten jęczmień do kombajnu... Bo na jednym kawałku ok, skosi mi gościu wcześnie bo bez kłopotu dojedzie ale na drugim muszę czekać bo z drogi kombajn na pole nie wjedzie. Ma mi to kosić wójt swoim Claasem jak będzie pszenicę przez miedzę kosił a pszenicy prędko nie ruszy bo ma chyba 30ha rzepaku najpierw do koszenia, chyba, że pogoda dopisze tak jak w 2018, że rzepak szybko skończył i pszenicę zaczął kosić po 20 lipca

Opublikowano

60cm chyba bedzie leżał 🤔

45 minut temu, Agrest napisał:

U mnie kombajniści są nauczenie ucinać kłosy jęczmienia w połowie😁.

Jak siedzisz i mówisz niżej to jest ok. Jak zsiądziesz z kombajnu heder w górę. 

Dlatego trzeba tak kombinować żeby młócić nim się skuli . O ile nie polegnie. 

Pewnie kamieni nie zbieracie to wysoko koszą😁

Opublikowano

Ja jestem dobrej myśli 60cm ma w najwyzszych miejscach  , miałem regulować ,ale sie powstrzymalem przy 1 kolanku dużo wilgoci nie bylo sytuacja teraz zmieniła sie diametralnie. siew 320szt/m2

Opublikowano
2 godziny temu, usieq96 napisał:

No chyba szybciej nie będą. Właśnie zobaczyłem w papiery i rok temu stosowałem etefon na ości 03.06 A wczoraj jak byłem to może ze 2 źdźbła znalazłem z ościami tak na 2mm reszta w pełni flagowego/pół flagowego. Też sieje elle chyba 4 rok. Co do wysokości to jest w kolano i nie wiem zbytnio co robić do połowy maja nic nie rósł a po tych deszczach i teraz co się cieplej zrobiło wystrzelił jak z procy. 23.05 stosowałem regulacje 0,63kg/ha Medax Max + 0,1l Moddus była faza 1 kolanka do 2 kolanka na największych źdźbłach. Nie było warunków wcześniej wjechać. Zastanawiam się teraz czy walić jeszcze na ości 0,5l etefonu by skrócić dokłosie żeby go nie położyło bo dowaliłem azotu :D

Dawaj cerone i się nie zastanawiaj 😉 u mnie też była Ella ostatnich kilka lat i od dwóch lat również zauważyłem że potrafi wyrosnąć. pierwsze lata jak miałem to ładna lekko poza kolano.

Dwa lata temu odpuściłem skracanie R2 przy flagowce bo nie była wysoka, a potem ciepło deszcz i po wykloszeniu  zaskoczenie, Elcia do pasa mi sięgała 😅 

Opublikowano

Tak jak mówię, nawet bym opryskał Cerone u siebie, tylko szkoda mi ten oprysk trzymać nie wiadomo ile, bo ze względu na mały areał nawet tego nie zużyję. Półlitrowa butelka dla mnie w sam raz, prawie na ten rok i na przyszły. Wysoka Ella rośnie fakt, w zeszłym roku w RSP też w żniwa to do pasa była. Ale tylko niewielkie placki położone były. Może na lepszym kawałku mi go nie wyłoży, w dolinie jest, osłonięte od wiatrów to może dostoi. Jak się będzie miał wyłożyć to się położy czy pryskany czy nie...

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

60cm chyba bedzie leżał 🤔

Pewnie kamieni nie zbieracie to wysoko koszą😁

Nie ma kamieni ale każdy oszczędza maszynę, a co w zbiorniku to drugi plan😁

Opublikowano
DominikKuchniak napisał:

Dnia 3.06.2020 o 23:19, zdzichu124 napisał: Ja dzisiaj poleciałem siarczan magnezu, azoksystrobina, Tebukonazol, Yara Vita zboże, dimetoat i to chyba ostatni zabieg . W pełni wykształcony liść flagowy w tej chwili , zastanawiam się tylko czy nie dać jeszcze cerone bo wygląda bardzo mocno Jakie dawki fungicydow?

Po 125g każdego , czyli standardowej 250tki po pół litra dałem

Opublikowano (edytowane)

Jęczmień jest ładny na całości tak jak na pierwszym zdjęciu, zaczyna się klosic , ale są na polu takie place jak na drugim zdjęciu , co to może być ? Odmiana kucyk, tydzień temu poszedł siarczan + Tebu+azoksy+Yara zboże + dimetoat czy ta mieszanka mogła przypalic ?IMG_20200606_113925.jpg

IMG_20200606_113818.jpg

Edytowane przez zdzichu124