Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja nie wiedziałem, informacji na ten temat mało w necie A restauracji żaden gramicyd w zborzach z wsiewką koniczynyz tego co mi wiadomo nie ma

Opublikowano
staszek131415 napisał:

1 godzinę temu, robi57362 napisał:

nie żadnych objawów nie było testowo opryskalem jedno pole chwastoxem drugie puma i chwastox pokrecil koniczyne a puma nic

Ameryki tym nie odkryłeś nie trzeba było pryskać by to stwierdzić

to niby co trzeba bylo zrobić? wypić samenu🤔

Zapracowany napisał:

Dzięki, dobrze wiedzieć. Ja na próbę jedną działkę z wsiewką poleciałem axialem bo owsa głuchego  w tytę

samym axialem czy komplet ? komplet wytnie wsiewke sam nie próbowałem

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, greg91 napisał:

Słyszał ktoś o pryskaniu jęczmień ozimy huzarem, kuzyn opierniczył bo mu tak ktoś w sklepie doradził a teraz lata co tu robić bo kłosy zbielałe wyszły.

Nic juz nie poradzi raczej 

Czyta sie etykiety i nie ufa nikomu juz pare razy sam tego doswiadczylem ze narbilbym sobie problemu bo podobno noc sie nie stanie ale takich mamy sprzedawcow co albo maja 3 srodki i na tym bazuja albo wszystko do wszystkiego moze byc 

Mi tez keden kazal dac 25kg siarczanu i 30kg mocznika na 300l wody na hektar jak jeczmien strzela w zdzblo

Edytowane przez damianos95
Opublikowano

No to ładna bomba. To też mu mówiłem to on nato że rok temu też tym pryskał i nic mu nie było. Pewnie teraz był opryskany jak strzelał w źdźbło i taki jest efek tego.

Opublikowano
1 godzinę temu, robi57362 napisał:

to niby co trzeba bylo zrobić? wypić samenu🤔

samym axialem czy komplet ? komplet wytnie wsiewke sam nie próbowałem

Samym

Opublikowano
Zapracowany napisał:

Czy jęczmień jary można dokrzewiać?

Chyba tylko formą azotanowa azotu. O chemicznym dokrzewianiu nigdy nie słyszałem.

AgroSzymi99 napisał:

Pryskaliście już swoje jęczmieniem na T1 ?

Jeszcze nie, mój jest w fazie końca krzewnienia, jak wskoczy pierwsze kolanko polecę, bo już rynchosporioza pojawiła się.

Opublikowano

Ja już po T1 dzisiaj skończyłem , choroby mocno biorą , jest już pierwsze kolanko ale dopiero około 0.5-1cm nad wezlem i nie dodałem moddusa , planuje polecieć osobno regulacja pod koniec tygodnia niech trochę późniejszą faza będzie żeby nie narobić bigosu.

Opublikowano

Regulator wzrostu działa skuteczniej w fazie pierwszego czy drugiego kolanka? Zawsze leciałem na pierwsze ale spotkałem się ze szkołą, że w jęczmieniu najlepiej np moddusowaty na drugie kolanko i poprawka etefonem na pierwsze ości. Jakie macie z tym doświadczenia?

Opublikowano
1 godzinę temu, Grzegorz86 napisał:

Regulator wzrostu działa skuteczniej w fazie pierwszego czy drugiego kolanka? Zawsze leciałem na pierwsze ale spotkałem się ze szkołą, że w jęczmieniu najlepiej np moddusowaty na drugie kolanko i poprawka etefonem na pierwsze ości. Jakie macie z tym doświadczenia?

No, to działa tak, że gdy złapiesz jęczmień na pierwszym kolanko, a najlepiej na 1-2 cm od węzła, to od tego momentu go hamujesz i usztywniasz. Gdy go złapiesz na 2 kolanko to te kilka centymetrów już ci uciekło i dolna część rośliny nie będzie tak mocna. Nigdy się nie spotkałem z sugestiami że lepiej na 2 kolanko 

Opublikowano

Wczoraj zrobione T1, Bi58 i Moddus. Chyba już się tu wjeżdżać opryskiwaczem nie będzie.

20200518_183831.jpg

Opublikowano (edytowane)

Mój jęczmień  zaczął pobierać  azot. Wyraźnie złapał kolor i ma piękny szeroki liść, ponad 2cm.

Źdźbło dość grube, ale obsada raczej za niska. Siałem 350szt Sporo nasion zawiodło i trochę podmarzł. Niby jest od 4 do 6 rozkrzewień, ale wydaje się rzadki.

Na pędach głównych wydaje mi się że zaczyna wychodzić flaga. Naliczyłem 4 kolanka, kłos około 3cm, 14 pięterek 

Bardzo sucho ponownie. Na 5cm brak wilgoci.

20200519_114457.jpg

Edytowane przez Agrest