Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Miał już ktoś z was i siał jęczmień jary FLAIR? to duńska odmiana.kupiłem na próbę 300 kg.zobaczymy jak się sprawdzi.

Na jęczmień ozimy dziś rozsialem 250 kg saletry zaksan. 

Miał już ktoś z was i siał jęczmień jary FLAIR? to duńska odmiana.kupiłem na próbę 300 kg.zobaczymy jak się sprawdzi.

Na jęczmień ozimy dziś rozsialem 250 kg saletry zaksan. 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, mysza103 napisał:

A no teraz jest różnica 150 kg saletry  a wcześniej napisałeś że chcesz jeszcze dać 150 N , więc trochę zdziwiony byłem że na jęczmień zimowy ponad 200 N

Sorry,źle się wyraziłem. Ja dałem 200kg saletrzaku tydzień temu. Trochę żałuję. Trzeba było dbać saletrosan. Ale miałem to na stanie akurat.

Edytowane przez bartekac7
Opublikowano

Pany, sieję jęczmień jary na dwóch kawałkach, na jednym przedplon ziemniaki i warzywa, na drugim pszenica ozima a po niej poplon z gryki przyorany na zimę. Pola obornikowane regularnie. Klasa ziemi 3a. Ile byście azotu dali? Ze 170kg/ha mocznika przedsiewnie i potem już nic? Czy jeszcze po wschodach trochę saletry? Jęczmień na paszę, żaden browar itp.

Opublikowano
3 godziny temu, Mikua napisał:

Ktoś siał jęczmień Ella z Danko ? Warto ? czy szukać czegoś innego 

Ja już będę siał go 3 rok. Nawet dobrze się sprawdził j plonował. W tym roku kupiłem już nowe nasiona Flair a obok będzie Ella zobaczymy porównanie i jak to będzie wyglądało.

Opublikowano
5 godzin temu, Mikua napisał:

Ktoś siał jęczmień Ella z Danko ? Warto ? czy szukać czegoś innego 

Ja sieję pierwszy raz, ale obok mnie miała tą odmianę posianą RSP. Widziałem od siewu do zbioru to zboże, wiem mniej więcej co tam było włożone. Wygląd miało piękny i sypało nieźle bo koło 7t/ha. Ziarno bardzo grube. Kupiłem od nich do siewu jak wielu innych gospodarzy.

Opublikowano
27 minut temu, MateuszKunik napisał:

panowie  co na t1 w jęczmieniu ozimym  cena nie gra roli bo jest za gęsty i widać dużo chorób ?

Boogi Xpro powinno sprawę załatwić , tylko brak rejestracji w ozimym .

Opublikowano

Zawaliłem sprawę, kupiłem zaprawę Funaben na jęczmień. Dawniej się tym na sucho zaprawiało, tu teraz na etykiecie jest, że na mokro. Jak waszym zdaniem zaprawić na mokro nie mając betoniarki? Rozsypać zboże na jakimś papierze czy tekturze i psikać a drugi niech miesza cały czas?

Opublikowano

Dzisiaj na Jęczmień ozimy Galileoo hybryda poszło 200kg saletry na II dawkę planuje 250kg saletry a na III jak będą warunki 100kg czy nie za bogato? Pierwszy rok sieje jęczmień ozimy i to w dodatku hybrydę? Dodam że ziemia 3klasa gdzie pszenica  w ostatnich latach oddaje od 8 do 10.5t/ha

Opublikowano

Właśnie skończyłem siew. Też za 2 tygodnie widzą jakieś przymrozki, ale powinno być dobrze. Siew bezpośrednia w orane jesienią pole. Po pół godzinie wszystko bieleje. I niby sporo deszczu spadło.

Opublikowano

Wczoraj pierwszy we wsi coś tam uprawiał a dzisiaj jeździli z nawozami. Po niedzieli chyba się trzeba wziąć i też uprawić i posiać już, na czwartek 17 stopni nadają🤔

Opublikowano
Dnia 5.03.2020 o 21:16, kamilc017 napisał:

Dzisiaj na Jęczmień ozimy Galileoo hybryda poszło 200kg saletry na II dawkę planuje 250kg saletry a na III jak będą warunki 100kg czy nie za bogato? Pierwszy rok sieje jęczmień ozimy i to w dodatku hybrydę? Dodam że ziemia 3klasa gdzie pszenica  w ostatnich latach oddaje od 8 do 10.5t/ha

Ja chyba w Ozimku jeczmieniu na II dam 200 kg saletry i koniec. Skracanie przynajmniej raz napewno będzie konieczne. 

Opublikowano
Dnia 7.03.2020 o 14:16, Agrest napisał:

Właśnie skończyłem siew. Też za 2 tygodnie widzą jakieś przymrozki, ale powinno być dobrze. Siew bezpośrednia w orane jesienią pole. Po pół godzinie wszystko bieleje. I niby sporo deszczu spadło.

Jęczmień siałeś?

Opublikowano
37 minut temu, GRZES1545 napisał:

Jęczmień siałeś?

Tak, KWS Vermont.