Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Jary to będę siał końcem marca jak się dobrze gleba nagrzeje odmiany to Etoile i Vermont na glebach od III do V.Na ozimy pójdzie azot w 3 dawkach,za tydzień jak pogoda pozwoli 200kg saletrosanu 26 później po 150 saletry w 2 dawkach

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, lukasz3044 napisał:

Ja chyba dam rsm 32 200 kg przed siewem. I za tydzień sieje jęczmień browar

No właśnie jak lepiej zrobić?

Poszło już 300kg ultra8, rsm lepiej przed siewem czy na szpilkę?

Azot na raz czy na kolanko dać N2?

W jęczmieniu te fazy biegną szybko.

Opublikowano

Dałem już po 250 kg polifoski 6. I zawsze robiłem że jak się tylko wyrzadkowala dawałem 180 kg saletry 32 i koniec. A teraz dam przed siewem rsm po 200 kg. Później boję się dawać rsm żeby nie przebialkowac jęczmienia.

Opublikowano

Robisz na słód?

W wypadku paszowego chyba więcej białka jest na plus.

Opublikowano

Niby zasada jest taka że jęczmień na browar sieje się jak najszybciej żeby białko było niskie. Chyba do 12. A jęczmień na pasze można później siać żeby białka było więcej

Opublikowano
10 godzin temu, ahten napisał:

Jakie fazy ma u Was jeczmien ozimy? 

Rośnie cały czas od siewu. Zima nie było. Azot trzeba dać choć trochę że 100 saletrosanu. Ja tak uważam, i w sobotę jak da się wjechać to Amazona do 30 i ogień 

Opublikowano

Mam kosmos po grochu i na gnojowicy, to tydzień temu było po 5 małych liści na tych starszych pędach ale były też nowe pędy takie po kilkanaście minimetrów. Czekam z azotem aż przestanie wiać i dam ze 200 mocznika i to będzie wszystko w tym roku. Jęczmień ma po 6-10 pędów.

Opublikowano
Dnia 23.02.2020 o 10:54, Agrest napisał:

No właśnie jak lepiej zrobić?

Poszło już 300kg ultra8, rsm lepiej przed siewem czy na szpilkę?

Azot na raz czy na kolanko dać N2?

W jęczmieniu te fazy biegną szybko.

ja od dwóch lat daję pod korzeń i na kolanko.Dwa lata temu był super a w tamtym roku chyba nie potrzebnie dawałem na kolanko bo później długo długo susza i bez szału.

Opublikowano

Ja jednak chyba dam na szpilkę jak ścieżki będę widział

Opublikowano

Panowie pytanie. Zostało mi z jesieni po oprysku pszenicy trochę chlorotoluronu (Tolurex). Nie ma on rejestracji na jęczmień jary i tu pytanie- czy pryskał ktoś taką substancją czy lepiej nie kombinować i Pumę kupić?

Opublikowano
20 godzin temu, ahten napisał:

Jakie fazy ma u Was jeczmien ozimy? 

Narazie chyba krzewienia ma do 12 rozkrzewień. Cały czas coś przepaduje, wjechać w pole nie można bo by może coś rzucił azotu żeby nabrał koloru. 

Opublikowano

Jęczmień ozimy pierwszy raz posiałem. W ubiegłą sobotę o 6 rano udało mi się wjechać, bo był jeszcze lekki przymrozek, chociaż o 8 już w pszenicy musiałem uciekać, bo zaczęło się robić błoto. Dałem 100 kg polifoski 6 plus saletrzak. Azot dzielę na dwie dawki, później pewnie dostanie 150 jakiegoś N, może saletry?  Tylko niestety nie odchwaściłem go...a pole mam po rzepaku. Okoliczni sprzedawcy odradzali mi odchwaszczanie na jesieni z uwagi na suszę i ziemię jaką posiadam (borowina). Jak myślicie w jakiej fazie można zastosować odchwaszczenie, bo widzę czasami samosiewy rzepaku. 

Pierwszy raz w zbożach nie robiłem odchwaszczenia jesiennego. Chociaż zboża mam czyste zazwyczaj, bo mam płodozmian w postaci rzepaku i fasoli. O miotłę zbożową martwić się nie muszę (na borowinie jej nie ma). Tylko w tym przypadku owies głuchy może się pojawiać?

Teraz dwa dni padało i dziś mam 14 stopni i słonce...jak w kwietniu prawie. Liczę, że w weekend może znowu będzie coś koło 0 w nocy to bym z miłą chęcią w pszenicę jeszcze wjechał i rozsiał to co mi zostało. 

Opublikowano (edytowane)

To ile ty tego azotu chcesz dać jak na rzepak ? . Już coś tam rzuciłeś  azotu  i jeszcze chcesz dać 150 N to łącznie  się zakręci koło 200 N albo i przekroczy .

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
8 godzin temu, mysza103 napisał:

To ile ty tego azotu chcesz dać jak na rzepak ? . Już coś tam rzuciłeś  azotu  i jeszcze chcesz dać 150 N to łącznie  się zakręci koło 200 N albo i przekroczy .

Chodziło mi 150 kg na 1 ha saletrzaku/saletry. Nie wiem zobaczę.  Zależy wszystko od pogody. Opadów etc. Ciężko mi określić ile wysieje. Co Ty, do 200 N bardzo bardzo daleko, aż tyle nie wyjdzie.

Opublikowano
49 minut temu, bartekac7 napisał:

Chodziło mi 150 kg na 1 ha saletrzaku/saletry. Nie wiem zobaczę.  Zależy wszystko od pogody. Opadów etc. Ciężko mi określić ile wysieje. Co Ty, do 200 N bardzo bardzo daleko, aż tyle nie wyjdzie.

A no teraz jest różnica 150 kg saletry  a wcześniej napisałeś że chcesz jeszcze dać 150 N , więc trochę zdziwiony byłem że na jęczmień zimowy ponad 200 N