Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Doradźcie co zrobić

Jęczmień Kucyk, działka 3,5 ha, minimum 1 ha placowo już upalony. Na tych placach wysokość około 10 cm i widać 1 cm wąsów. Pozostały gdzie miał więcej wilgoci niby jeszcze liść flagowy, wys. około 40cm.  Z dołożeniem do interesu już się pogodziłem, tylko  mam taki problem że występuje sporo owsa głuchego.

Czy ryzykować jeszcze zabieg Axialem czy lepiej nie dobijać już i tak marnego plonu? Boję się że przy tej suszy axial upali nie tylko owies ale i jęczmień.

Opublikowano

Jesli pojawil sie owies gluchy, to osobiscie bym lecial Axialem.. Owsik to zaraza, jak nie zwalczysz to bedziesz mial z nim problem w kolejnych latach. Moj jeczmien jest na etapie flagowego, i jeszcze czekam, zeby owies gluchy wyskoczyl ponad lan. Wtedy lepiej bedzie pokryty preparatem, robilem tak nie raz i zadnych skutkow ubocznych w jeczmieniu nie bylo. Axial to srodek o wiele bezpieczniejszy niz np. Puma

Opublikowano

Jęczmień jary wysokość ok40 cm, pierwsze kolanko wyczuwalne, drugie prawie wyszło ( na około 1/3 pola) jest widoczne. Czy mogę skrócić moddusem? Bo o antywylegaczu można już zapomnieć, a boje się bo miejscami jest gęsty i może nie ustać do żniw.

Opublikowano

Jesli pojawil sie owies gluchy, to osobiscie bym lecial Axialem.. Owsik to zaraza, jak nie zwalczysz to bedziesz mial z nim problem w kolejnych latach. Moj jeczmien jest na etapie flagowego, i jeszcze czekam, zeby owies gluchy wyskoczyl ponad lan. Wtedy lepiej bedzie pokryty preparatem, robilem tak nie raz i zadnych skutkow ubocznych w jeczmieniu nie bylo. Axial to srodek o wiele bezpieczniejszy niz np. Puma

A praktykowałeś axial podczas kłoszenia ?

Opublikowano

Panowie mam pytanie. W jeczmieniu widać już liść flagowy, miejscami gdzie geście posiane już dość spory. Do wypryskania mam jeszcze 1 porcja to Cerone 0,4 (0,35 poszło tydzień temu w innym zestawie z T1) do tego micro mocznik+ siarczan magnezu 2 oprysk to Puma. Co zrobić jako pierwsze, czy nie za późno na Pume (owsika nie widać na razie, lub nie potrafię go odróżnić)

Opublikowano

witam jeczmien opryskany chwastoxem ale po pól godzinie po oprsyku spadł deszcz i widac miejscami sie chwasty przebijaja czy na poprawke ten axial bedzie ok jeczmien w fazie liscia flagowego a i jesli jest tam normalny owies czy tez go weznie ?

Opublikowano (edytowane)

Na pumę chyba późno, ja bym nie ryzykował bo gdyby coś nie wyszło to szkoda...

A jak odróżnić owies głuchy od jęczmienia w tej fazie? Dawać resztę Cerone gdy jęczmień nawet kolan nie siega? Edytowane przez panRys87
Opublikowano

czy mozna pryskać suligorem w jeczmieniu jarym po wykłoszeniu ?

Niby nic się nie powinno stać, tylko zwróć uwagę na karencje 35 dni 

witam jeczmien opryskany chwastoxem ale po pól godzinie po oprsyku spadł deszcz i widac miejscami sie chwasty przebijaja czy na poprawke ten axial bedzie ok jeczmien w fazie liscia flagowego a i jesli jest tam normalny owies czy tez go weznie ?

Może być w fazie liścia flagowego, tak ten "normalny" owies też weźmie 

Opublikowano (edytowane)

Czy jęczmień jary w tym stadium można prysnąć falconem  i czy można do niego dodać mocznika? Jeśli tak to czy 6kg mocznika wystarczy?

Ktoś pomoże?

post-23061-0-87299800-1464773705_thumb.jpg

Edytowane przez pupek
Opublikowano

tylko pytanie po co pryskać jeczmien jary po wykłoszeniu ? wszystkie zabiegi ochrony wykonuje sie przed kłoszeniem , moim zdaniem za późno na to

A Twoim zdaniem pełnia fazy kłoszenia to kiedy?

Opublikowano

Jęczmień właśnie kwitnie w czasie kłoszenia, kiedyś pisał o tym kolega Milanreal

Dzięki za odpowiedz, tylko teraz pytanie czy mogę w czasie kiedy jęczmień się kłosi/kwitnie jechać z T2? Chciałem dać 1l Fandango i na nie których działkach dać do tego 0,5l Bi 58 na skrzypionki, bo rozumiem że mocznik siarczan i mikro w tej fazie nie wchodzą w grę tak ??

Ja jęczmień jary pryskałem Tiltem Turbo, wygląda nawet ładnie, ale chciałem jeszcze prysnąć Sokołem, tylko po niektórych komentarzach zwątpiłem, bo jęczmień w fazie kłoszenia

Czemu zwątpiłeś? Mój jęczmień kłosi się i zamierzam normalnie jechać z T2 

jary- flaga wyłazi, można polecieć 0,4 moddusa w takiej fazie ? czy za dużo ?

Można, można tylko według mnie 0,4 moddusa w tej fazie to za dużo, max 0,3l a przy pierwszym kolanku było czymś skracane??