Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja stawiam na różnicach w pH i zasobności w magnez (lub z racji niższego pH różnice w jego pobieraniu). Dodatkowo jeśli jest nieznaczna różnica poziomu pomiędzy działkami, to na tej niższej placowo mógł zaszkodzić przymrozek.

Czy opryskując Gallaperem jęczmień jary mogę dodać 10kg siarczanu Mg na ha, czy może wyjdzie jakieś działanie antagonistyczne? Bo azotowych raczej nie mieszamy?

Opublikowano

Panowie otóż mój jęczmień jary "złapał" przymrozek, ale węzeł krzewienia jest cały tylko czubki liści zrobiły się żółte. Mogę ten jęczmień spokojnie opryskać na chwasty ? Bo na środku jest napisane żeby nie stosować go na rośliny uszkodzone przymrozkami, co może się stać jeśli jednak opryskam ten jęczmień ??

Opublikowano (edytowane)

Witam. Potrzebuje pomocy. Mianowicie mam jęczmień jary 2 pola kolo siebie jednakowe nawożenie i na jednym jest piękny a na drugim strasznie żółknie i nie chce rosnąć. Co mu może być ??? Pilnie proszę o pomoc.

kolego z jakich okolic jesteś może ci jakoś pomogę możliwe że mieszkamy w tym samym rejonie

Edytowane przez adamgaleon
Opublikowano

A nie lepiej trochę poczekać aż się roślinki zregenerują?

No wypadało by poczekać ale zaraz trzeba będzie lecieć ze skracaniem, odżywkami z T1 i mogę się trochę nie wyrobić w terminach 

Opublikowano

@adamgaleon. Podkarpackie, nie wiem co jest, od miedzy jest pas co zrobił się żółty a nawet brązowy i nie wien czy będzie rósł ponieważ jest dużo mniejszy jak reszta i jakby stal w miejscu.

Opublikowano

witam kolegów. Mam pytanie odnośnie jęczmienia jarego, dałem mu 2 dawke N 2 maja ze względu ze mieszkam za granicą i mam jeszcze zamiar zrobic oprys fungicydami a mianowicie na rdze, fusarie i na moczniaka ale zastanawiam się czy nie za wczesnie. i jeszcze chcialbym prysnac na chwasty w odstepie kilku dni, czy nie bedzie jakichś niepożądanych reakcji? Do fungicydow dodam jeszcze magnes i jakies odzywki.

Opublikowano

witam kolegów. Mam pytanie odnośnie jęczmienia jarego, dałem mu 2 dawke N 2 maja ze względu ze mieszkam za granicą i mam jeszcze zamiar zrobic oprys fungicydami a mianowicie na rdze, fusarie i na moczniaka ale zastanawiam się czy nie za wczesnie. i jeszcze chcialbym prysnac na chwasty w odstepie kilku dni, czy nie bedzie jakichś niepożądanych reakcji? Do fungicydow dodam jeszcze magnes i jakies odzywki.

W pierwszej kolejności chwasty po 4-5 dniach T1+ odżywki 

Opublikowano

u mnie to samo, po pszenicy też zrobił się żółty i niechce się krzewić, natomiast obok 2 rok po ugorze jest ładnie zielny i ze 3 razy gęstszy
a na ugorze jest taki gęsty że już ścieżek nie widać

Opublikowano

Jak robi się żółty to są niedobory a nie przymrozki wtedy robi się biały

Opublikowano

Pryskał ktoś jęczmień ozimy Soligorem  moddusem na t2? Nie było przypaleń ? Są w Soligorze  triazole i niem wiem jak zadziała  z mieszany z moddusem,i dobrz by było  wykonac zabieg w słoneczny dzien. pierwsze skracanie słabo zadziałało z powodu niskich temperatur. Co poradzicie?