Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Jutro będą 2 tyg jak robiłem oprysk na mszyce środkiem Bi58 i jęczmień robi się lekko żółty. Jak długo działa ten środek? Teraz i tak za zimno na drugi oprysk chyba. Czy mszyce atakują też pszenżyto?

Opublikowano

Jakie substancje polecacie do jesiennego zwalczenia grzyba w jęczmieniu ? ;)

prochloraz + tebukonazol, morfolina + propikonazol, prochloraz + propikonazol czy sam tebukonazol ?

co skuteczniejsze ?

prochloraz +tebu

a najlepiej karbendazym

Opublikowano

wchodzicie na stronę IOR PIB Poznań, wybieracie u dołu sygnalizacja agrofagów --> następnie Aspirator Johnsona --> wybieracie najbliższą dla siebie miejscowość (Białystok, Sosnicowice-śląsk, Winna Góra) i macie monitoring do 12.10 wszystkich gatunków mszyc, zastanawiam się tylko dlaczego poprzestali na 12.10.

Opublikowano

Panowie mój jęczmień ozimy cały czas jest żółty. Objawy nie pasują mi do żadnych chorób grzybowych. Wystepuje to na całym polu o powierzchnie 2 ha. Czubki liści są żółte a niektóre są całkiem zżółknięte i odpadają od rośliny. Dodatko na jednej roslinie zżółkniety był liść sercowy i gdy za niego pociągnąłem to bez problemu wyszedł. Co to może być? Może to ploniarka zbożowa? Jęczmień nie był pryskany od grzyba ani mszyc ponieważ nie zauważyłem żadnego nalotu. Jedynie był pryśnięty odżywką

Opublikowano (edytowane)

Panowie mój jęczmień ozimy cały czas jest żółty. Objawy nie pasują mi do żadnych chorób grzybowych. Wystepuje to na całym polu o powierzchnie 2 ha. Czubki liści są żółte a niektóre są całkiem zżółknięte i odpadają od rośliny. Dodatko na jednej roslinie zżółkniety był liść sercowy i gdy za niego pociągnąłem to bez problemu wyszedł. Co to może być? Może to ploniarka zbożowa? Jęczmień nie był pryskany od grzyba ani mszyc ponieważ nie zauważyłem żadnego nalotu. Jedynie był pryśnięty odżywką

to może być ploniarka (larw szukaj w środku pędu po rozkrojeniu czy rozszarpnięciu paznokciem jeśli w środku będzie larwa do 5mm długości max. beżowa do żółtej to może być właśnie ona, a ziarno było zaprawione? Podobne objawy są w przypadku zgorzeli siewek, w jakiej fazie się znajduje?

Edytowane przez proxy8441
Opublikowano (edytowane)

To jeszcze jedno podejście. Tak zaczyna wyglądać coraz więcej roślin, największe ich nasilenie występuje przy granicy z sąsiednimi polami

Materiał kwalifikowany, wysiew w terminie optymalnym(19.09) w obsadzie 250 nasion/m2, 31.10 oprysk na chwasty + deltametryna, pH=7 (badane w 2014). Co to może być?

post-8947-0-91301100-1447010323_thumb.jpg

Edytowane przez misio3p
Opublikowano

Objawy niedoboru Cu
Oznaki niedostatecznego zaopatrzenia roślin w miedź, to m.in. bielenie młodych listków, chloroza starszych liści, przywiędły wygląd roślin, brak jędrności pędów oraz usychanie wierzchołków drzew owocowych.
Szczególnie wrażliwe na niedobór miedzi są zboża. Niedobór miedzi u zbóż objawia się białą plamistością, bieleniem i skręcaniem się liści, bieleniem kłosów i zasychaniem końców źdźbeł. Rośliny mają zwiędły wygląd i dużą skłonność do wylegania. 

nie jestem pewny :) ale mozliwe ze pasuje do stanu na zdjeciach , ale spróbuj dać takze potasu bo u mnie było podobnie w fazie 2-3 kolanka jak brakowało potasu też były zółte liscie i usychały te starsze bo młodsze dawały rade . 2 x zabieg o duzej zawartosci potasu załatwił sprawe :)

Opublikowano (edytowane)

materiał kwalifikowany powinien wykluczyć zgorzel siewek ale czy możemy to założyć...?(niekiedy jakość materiału kwalifikowanego jest podważana lecz sam osobiście nie miałem zastrzerzeń), sprawdź zaprawę i czy jej substancje czynne załatwiały by ten powód. zastanawia mnie to, że przy granicy z innymi polami jest większe nasilenie. na zdjęciu widać, że żółkną najstarsze liście co wyklucza przypalenie herbicydem. nie przesadziłeś z pyretroidem?

Edytowane przez MartineZ
Opublikowano (edytowane)

Pyretroidu według zaleceń czyli 0,1 l/ha

Dodaję zdjęcia, jak wygląda to od granic. Na początku myślałem, że to środek na samosiewy zbóż mi tak zboże załatwił, jednak szybko ta teza została obalona, bo z drugiej strony zaczęło robić się to samo.

post-8947-0-28581400-1447017887_thumb.jpg

post-8947-0-47176600-1447018169_thumb.jpg

Edytowane przez misio3p
Opublikowano

Niedobór składników przy miedzy. Zwróć uwagę że sąsiedniego rzepaku obok też nie ma. U mnie tak sąsiad wyorał martwicę i zmieszał z moją ziemią. Od 4 lat nic nie rośnie 3m od miedzy. Na początku wschody ładne a jak roślina zaczyna ciągnąć przez korzeń to zaczynają się problemy. U mnie pomaga ciągłe wapnowanie. 

Opublikowano

a bierzesz pod uwage mozliwosc ze sasiad pryskajac rzepak nie zwrocil uwagi i zniosło mu oporysk na twoje pole,bo z tego co widac jes przez cała długosc 2-3m

Opublikowano (edytowane)

misio3p 

zgodzę się z kolegami wyżej bo faktycznie to może być niedobór mikroskładników ciepło i przejedź mikroelementami. Jak nie chcesz robić kosztów to przejedź na pół opryskiwacza od miedzy z każdej strony i powtórz zabieg po tygodniu jeśli pogoda(temp) pozwoli. Ale przed tym wziąłbym próbki gleby, żeby wiedzieć na przyszłość bo jeśli to brak mikroelementów to problem będzie się powtarzał w następnych latach. Wapnowanie by pomogło na kwaśnej ziemi(lepsze pobieranie składników przy wyższym pH) ale skoro w 2014 roku miał pH=7 to powiedziałbym, że jest optymalnie. 

Opcja kolegi wyżej byłaby według mnie możliwa gdyby to młode liście były żółte bo to one są najbardziej wrażliwe. Na wcześniejszych zdjęciach wyraźnie widać, że  to starsze liście robią się żółte, więc wykluczam herbicyd ale to tylko moje skromne zdanie.

Jeśli zdecydujesz się na zabieg mikro to zwróć uwagę na wiatr. Żeby nie było tak, że przez mocny wiatr  przy jednej z miedzy odżywka nie doleci.

Edytowane przez MartineZ
Opublikowano (edytowane)

Panowie co temu jeczmieniowi dolega?pryskany na chwasty razem z na mszyce tydzień temu.zborze wlasne zaprawiane.wszystkie zielone a mój coraz gorszy. Czy to grzyb?co z nim zrobić?

post-43304-0-31304800-1447056316_thumb.jpg

post-43304-0-26135100-1447056451_thumb.jpg

Edytowane przez gomez181
Opublikowano

jeśli objawy niedoboru cynku występują na najmłodszych liściach to znaczy że ta hipoteza odpada, widać że na całej długości pola przy granicy to nie występuje bo np. w połowie długości jak z lewej tak i z prawej widać że ma zabarwienie prawidłowe, może nie donawozisz do skraju pola nawozem PK jak i wapnem.