Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
k16mk napisał:

Pszenżyto Belcanto siew 80kg drugi Meloman siew 130kg stan na dziś ale ruszyło 😊

IMG_20200509_183951.jpg

IMG_20200509_182637.jpg

i jeszcze pszenżyto jare Mamut siew 130 kg 6 marzec już 4-5 pędów😃

1.jpg

2.jpg

Jak porównujesz Belcanto do Melomana? Która lepsza na 4kl?

Opublikowano

powiedziałbym tak belcanto lepsze na 4a , a meloman na 4b  a ogólnie belcanto na tą chwilę bardziej reprezentacyjne  ciemniejsze grubsze liście i źdźbła.

Opublikowano

Ja robiłem w piątek, na chwile obecna w pełni wykształcony flagowy do wykloszenia około 1-1,5 tyg

Ja robiłem w piątek, na chwile obecna w pełni wykształcony flagowy do wykloszenia około 1-1,5 tyg

Opublikowano
15 minut temu, krilan06 napisał:

No właśnie też czekam - przymrozki. Pewnie w piątek wyjadę. Od razu dorzucę na skrzypionkę.

A to ja już skrzyoionkę mam za sobą bo plaga niesamowita była 

Opublikowano
6 minut temu, michal_19 napisał:

Chyba ze 130N dostało

No właśnie nie, susza była i zaledwie 110 N. Tylko przed siewem szedł obornik bydlęcy. Gdyby nie susza to bym władował ok 180 N

5 minut temu, AgroSzymi99 napisał:

A to ja już skrzyoionkę mam za sobą bo plaga niesamowita była 

Większość zbóż mam pryśnięte na skrzypionkę, na pszenżycie aż takiej tragedii nie ma

Opublikowano
15 minut temu, krilan06 napisał:

Resized_20200513_175712_5827.jpeg

Resized_20200513_174649_9847.jpeg

Górne zdjęcie - Rotondo, dolne - Belcanto. Oprócz tego mam jeszcze Melomana, Octavio i pszenżyto jare Sopot siane w pażdzierniku

Możesz zrobić zdjęcie tego jarego?

Opublikowano

Drugi raz siałem pszenżyto jare na jesień i tak się składa że w kwietniu nie pada więc to nie jest to co powinno być. Przy opadach - 7ton jak najbardziej byłoby do osiągnięcia 

Przed chwilą, rolnikos25 napisał:

Jak pszenżyto się kłosi to normalnie grzybówkę można robić?

Tak, chyba że zacznie kwitnąć 

Opublikowano

Jare 2 razy siałem i 2 razy się nie udało. Może jakby w grudniu zasiać bo zbiorze qq na ziarno to by się udało, co myślicie? Tylko znowu po kukurydzy to szkoda stanowiska.

Opublikowano (edytowane)

U mnie Trismart w zeszłym roku mi po głowę sięgał, w tym do pępka. Kwiecień je skrócił bez skracania, ciekawe jak to się odbije na kłosie.

Edytowane przez karban
Opublikowano

O patrzcie, myślałem że u mnie tylko tak 😄 Panteon w zeszłym roku wysoki, a w tym może z 50cm ma i już kłos w połowie na wierzchu. Nawożenie identyczne, nie skracane. A na polu obok Octavio pięknie rośnie, jeszcze ani myśli kłosa wypuścić

Opublikowano

dawaliście juz t2 w pszenżytach ja chce zrobić takie t2/t3 jak będzie kłos wychodził można bez problemu dać w tej fazie  0.8 l tebukonazol+ 0,5l azoksy i do tego siarczanu 10kg/ha??