Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co do skracania tego żyta też dałem 131 N w czystym składniku na hybrydę Serafino, wyglądała na wybujałą, ale nic nie pada i skracać nie będę. Jak coś to medaxem w połowie dawki możesz spróbować bo CCC uszkadza system korzeniowy.  

Opublikowano
galan99 napisał:

Jeśli chodzi o  ochronę grzybową to po prawe czyściej jest .

Ochrona grzybowa ta sama i tego samego dnia, na zdjęciu może tego nie widać ale te z prawej ma źdźbła grubsze i większe korzenie a różnica jest taka że z prawej do T1 dodałem skracanie było to koło 6 kwietnia a po lewej skracanie dopiero koło 24 kwietnia było. A co do ochrony grzybowej sam zastanawiam się dlaczego jest zdrowsze z prawej.

Opublikowano

Przez tą pogodę jeszszcze nie opryskałem herbicydem pszenżyto. Może mu się coś stać jak huzar czy lancet jest do 2 kolanka? 

Opublikowano

Chłopaki doradzicie? Moje pszenżyto dostało 135kg czystego N Plus to co z mocznika dolistnie. Dałem do t1 medax max w dawce 0.4 kg/ha i jest dość bujne, szczególnie teraz po ostatnich opadach mocno ruszyło. Co radzicie skracać czymś jeszcze czy sobie medax poradzi? Mam borowika probusa (szczegolnie on jest bujny) i trapero które chyba najmniej poszło w górę ale za to mocno gęste. T1(duett 1l prochloraz 0,8l) ze skracaniem poszło 20 kwietnia, kiedy ewentualne t2 robić i jakie środki?   

Opublikowano

Czy mogę na pszenżyto w fazie liscia flagowego dać 0,5 l etefonu czy lepiej medax max 0,3-0,4 kg,ktory w ubiegłym roku jakoś mnie do siebie nie przekonał.Pszenzyto odmiana Claudius bardzo wysoka,daje sobie radę mimo suszy.Pierwsze skracanie w fazie pierwszego kolanka Modan 250 ec   0,5l/h.

Opublikowano

Witam ! 9 marca wysiałem 200 kg can 27 yara w pierwszej dawce , drugą dawkę 200kg can 27 dałem przed Wielkanocą bo mówili o deszczu w święta niestety nie padało aż do 1 maja pszenżyto blade jakby. azotu niewidziało oczywiście ochrona grzybowa była jak myślicie sypnąć ze sto kilogramów saletry czy poczekać może ten can yary zadziała?

Opublikowano

Witam. Mam pytanie 10  dni temu pryskałem pszenżyto ozime  fungicydem Delaro 325SC. Teraz chciałbym wykonać zabieg T2 a konkretnie przyspieszyć,  gdyż zależy mi na tym żeby dodać do fungicydu coś na skrzypionki  gdyż widzę że się zaczynają pojawiać. Na etykiecie Delaro 325SC napisane jest że przerwa między zabiegami jest minimum 21 dni w związku z tym mam pytanie czy coś się złego stanie jak odrobinę skrócę ten termin . Czy może zrobić dwa osobne zabiegi jeden na skrzypionkę drugi od grzyba. Proszę o poradę 

Opublikowano

Andrzej 23 Może i budżetowe dla ciebie rozwiązanie ale ja nieskracam zbóż ponieważ zależy mi na słomie takie nawożenie stosuję od lat paru i wydajność mam pszenżyta 6-7 ton z ha takiej wiosny ja nie pamiętam już bardzo dawno obornika mam aż nadmiar prosze o mądrą porade !

Opublikowano

Panowie proszę o poradę. 

Z powodu suszy wstrzymalem się z T1. Popadało i wszystko wygląda nieco lepiej. Pszenżyto w fazie drugiego kolanka. Co dać aby otrzymać powiedzmy takie T1/T2?

Opublikowano
4 godziny temu, Piotr1711 napisał:

Witam ! 9 marca wysiałem 200 kg can 27 yara w pierwszej dawce , drugą dawkę 200kg can 27 dałem przed Wielkanocą bo mówili o deszczu w święta niestety nie padało aż do 1 maja pszenżyto blade jakby. azotu niewidziało oczywiście ochrona grzybowa była jak myślicie sypnąć ze sto kilogramów saletry czy poczekać może ten can yary zadziała?

Ten azot powinien byc w glebie tylko czeka na deszcz. Dodawanie N jak nie ma deszczu jest nie uzasadnione. Tak uważam.

Opublikowano

Szron88 Dziękuję za odpowiedż też tak myśle,jeszcze takiej sytuacji nigdy nie miałem z nawożeniem myśle że za tydzień powinno zboże bardziej się zazielenić!