Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Przed chwilą, Ziel napisał:

Od azotu będzie bujnie wyglądać do liścia flagowego a plonu nie będzie.

Po truskawce akurat dużo zostaje w glebie fosforu i potasu bo tam się nie żałuje, daje się tyle ile ma być nawet jak HydroComplex kosztuje 6000 za tonę ...

Opublikowano

A najwięcej herbicydów które duszą Ci zboże. Ciekawe jak tam stan mikroflory po tej dawce wszelkich pestycydów.  Może z życiem biologicznym nie tęgo?

Bo papu raczej nie brakuje

Opublikowano (edytowane)

Po bobie mam w glebie Stomp i Bandur i jakoś nie duszą wcale zboża więc chyba akurat to chybione. Od jednoliściennych pryskam raz w sezonie więc też szkodzić nie powinno. 

Ziemia jest zwyczajnie zjeżdżona i tyle. Same uprawki, rozwijanie taśm, ściółkowanie itp itd to jak pisałem z 10 albo i więcej przejazdów w ciągu roku. A tam gdzie jeździ opryskiwacz to z dodatkowe 20-25 przejazdów w sezonie. Bób po truskawce też gorzej jakoś rośnie.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Stomp akurat w zbożu można stosować. Ale np devrinol już będzie niszczył

Opublikowano (edytowane)

Nie używam metrybuzyny. Struktura gleby to kitu, teraz mam głębosz to trochę jest lepiej, ale kiedyś po truskawkach tylko jare siałem, bo we wrześniu zaoranie zagonowym po truskawce graniczyło z cudem.

Opublikowano
3 godziny temu, Ziel napisał:

Kiedy sie nauczycie ze roślina nie rośnie tylko z azotu? Bez fosforu, potasu i mikro w odpowiednich ilościach gówno ci urośnie. Od azotu będzie bujnie wyglądać do liścia flagowego a plonu nie będzie.

Nie wiem czy to do mnie. Co 2lata idzie obornik, NPK też staram się co roku sypnąć raz więcej raz mniej zależy od opłacalności. Wkurza mnie jak ktoś o tym pisze, przecież to są podstawy a i odpowiednie pH. 

Opublikowano
Dnia 22.06.2024 o 15:34, wicia433 napisał:

a adiuwant jakiś konkretny? w jakiej fazie było zboże podczas oprysku?

Taki jaki mają w sklepie. Faza zależy od roku najważniejsze żeby w pogodę się wstrzelić i nie opóźniać za bardzo  

Opublikowano
20 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Nie używam metrybuzyny. Struktura gleby to kitu, teraz mam głębosz to trochę jest lepiej, ale kiedyś po truskawkach tylko jare siałem, bo we wrześniu zaoranie zagonowym po truskawce graniczyło z cudem.

Pomyśl o rzodkwi melioracyjnej jako poplon.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Ziel napisał:

Pomyśl o rzodkwi melioracyjnej jako poplon.

Sieje, ale na zimę, i potem orka w styczniu, lutym pod kukurydze. Poplony pod oziminy to porażka jak przyjdzie susza sieprniowo-wrzesniowa. Jedynie pod truskawkę sadzona na jesieni daje poplon, ale tu w razie czego głębosz, potem 30-40mm deszczownia i orka idzie. Ogólnie na działkach typowo zbożowych mam płodozmian kukurydza-jare-ozime-poplon zimowy i znowu od początku. Na działkach gdzie truskawki czy bób tylko ozime i jare, bo po kukurydzy później przeszkadzają resztki w sadzarkach i pielnikach.

Opublikowano

Ja nic nie sprzedaje prosto z pola bo nie wyrobie się z kursami ale strategia taka że w tym roku sprzedaje to co mam posiane na dzierżawach na gębę a to co moje to w następnym gdyby były dopłaty znowu

Opublikowano
4 godziny temu, Janeczko napisał:

gdyby były dopłaty znowu

Nie nastawiał bym się teraz na dopłaty, nie za tuska 

3 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

Ja sypie na magazyn ile wejdzie reszta sprzedaż. Ale mysle ze 3/4 zbiorów bedzie czekac...

Słabo posypie to i całe zbiory zmieścisz. 

Ci bracia ze wschodu wiele nam psują 🤬

Opublikowano
2 godziny temu, tytanowyJanusz napisał:

Nie nastawiał bym się teraz na dopłaty, nie za tuska 

Tego nie przewidzisz co wymyśla tracą elektorat więc mogą dać jakąś jałmużnę żeby nie było że liczy tylko na rekompensatę część pójdzie po żniwach a część po nowym roku bo nie ch*ja zgadniesz w którym momencie będzie lepsza cena a tak zawsze to w połowie się jest w d*pie. Myślę że ogół rolników będzie trzymał sporo ludzi postawiło magazyny zbożowe to teraz nie będą świecić pustkami, sytuacja z wojna na Ukrainie i Palestynie, zakłamania Rosji co do ilości zebranego zboża, zaraz okres monsunów i innych kataklizmów wodnych na świecie,a może zaraz przyjdzie wichura i połowa Polski nie zbierze plonów bo nie ma co zaczynał kosić bo dopiero czerwiec. Ogólnie no nie zgadniesz nigdy nie udało mi się na górce sprzedać zboża a na dołku kupić nawozy czy rolnictwo w pigułce