Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, Tomek90 napisał:

Nie odeszli tylko nie było w sprzedaży już bo wjechało Rotondo następca Twingo, tak samo Arkadia pszenica zamiast Tonacji. 

Miałem raz Twingo bo facet nie miał już Rotondo. Oba pierwszy rok po centrali. Niby ładne te Twingo było,na polu też ładnie wyglądało ale żniwa zweryfikowały,dla mnie typ żytni i wyglądem nie podszedł. Ziarno długie i szare. Rotondo tak jak widać kolor pszeniczny. Liborius jaśniejszy ale za to masą nadrabia. Czuć go w ręku, Rotondo u mnie już się wyrodzilo i trzeba wprowadzać coś nowego.

Opublikowano (edytowane)

W nocy i rano popadało dość fajnie. Ale sucho w cholerę - przejechałem się na pole zobaczyć czy coś tam już wylazło, to nawet ziemia niespecjalnie do klapkow chciała się czepiać 🤷

Różnica we wschodach  między ziemią lekka

IMG_20230923_124520285_HDR_copy_2040x1148.jpg

IMG_20230923_124630620_HDR_copy_918x1632.jpg

IMG_20230923_124621152_copy_1148x2040.jpg

i ziemia ciężka

IMG_20230923_122419292_HDR_copy_1632x918.jpg

No i generalnie bardzo dużo ziarna zostało na wierzchu 😐 kilka lat wstecz miałem zbyt mocno docisk skręcony i bardzo głęboko mi sial. Rok temu popuscilem i było elegancko i w tym roku też tak zostawiłem. Po siewie nie było widać ziarna na wierzchu (chodziłem po polu), po walowaniu nie było widać ziarna na wierzchu, po kilku dniach od siewu jak zbierałem kamienie też nie było widać ziarna na wierzchu. A dziś miejscami wygląda to tak 🤦

IMG_20230923_123832042_HDR_copy_2040x1148.jpg

Grzebnalem w kilku miejscach to ziarno, które skielkowalo jest na głębokości powiedziałbym 2-4cm. Jak grzebnalem na glinie, to ziarno dopiero powypuszczalo tak z centymetr w ziemi. Mam nadzieję, że teraz po deszczu wszystko ruszy. Od wtorku znowu ma być ponad 20st ciepła.

No a poza tym - trochę nakładek jest (bez tragedii), ale siałem dużym ciągnikiem i bardziej bałem się żeby mijakow nie było - nie ma. Ścieżki elegancko widac. Po weekendzie jadę zbierać te kamienie.

Aaaaaa i byłbym zapomniał 

TADEUS KRÓL!!!!! 

😅

Edytowane przez daron64
  • Haha 1
Opublikowano

Pozostając w atmosferze uwielbienia i jako że król jest jeden... oto On         Król Tadeus!!!!🤣🤣🤣

Po zakrapianej sobocie o świcie w niedzielę licznie wyszedł spod ziemi by od tej pory królować nad nią😁🤭🤭🤭

20230924_122051.jpg

Opublikowano (edytowane)

Agrest... podzielisz się?🤔 

Znaczy zawartością flakonika...😄

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano

Tylko, albo i aż 8mm spadło. Na zasiewy to ideał  . W tym roku mam super aurę na siewy i wschody. Pszenżyto po 24h ma korzonki. Ale widzę że i zasługa zaprawiania. Było dość wilgotne i dostało 1200ml cieczy na 100kg. Wyjątkowo mokre było i nie chciało schnąć w tym roku.

To ze zdjęcia siane w poniedziałek

Opublikowano

W tym roku bardzo dużo ziarna leży u mnie na na wierzchu, zastosowanie herbicydu we wczesnych fazach może porazić te rośliny, które powschodzą z tych nasion?

Opublikowano
32 minuty temu, friz napisał:

W zeszłym roku na jednym z pól sianych 7 października miałem bardzo nie równe wschody, zarna na wierzchu. Rośliny w fazie szpilki i trzech liści. Pryskałem snajperem który w pszenżycie ma rejestrację od 3 liści - wszystko było w porządku.

Co w sytuacji gdy z planowanych 170kg wysiałem 110kg na hektar? Obsada około 220 wyszła ale wiadomo że wszystko nie wzejdzie. Siane w sobotę, warunki żeby wjechać w to pole to myślę najwcześniej wtorek. Przesiewać to czy zostawić? (70 arów tego jest) I jak już przesiewać to bez grabek za siewnikiem?

Opublikowano

Zostaw lepiej jak taka mała powierzchnia to będzie testowa . Na wiosnę więcej azotu sypnąć na rozkrzewienie .

Pojdź w ten wtorek na pole w ziemi pogrzeb to Zobaczysz że już korzonki są i kiełki . A dosiewając je zruszysz i niewiadomo ile odbije a ile padnie .

Chyba że Chcesz przesiać ale może być za gęsto bo wcześniejsze przeżyją 

• Thanks 1
Opublikowano
45 minut temu, friz napisał:

W tym roku bardzo dużo ziarna leży u mnie na na wierzchu, zastosowanie herbicydu we wczesnych fazach może porazić te rośliny, które powschodzą z tych nasion?

Na pewno odchorują lub zdechną. Wstrzymaj się do 3 liścia lub zrób zabieg na krzewieniem jesienne.

Po dff takie siewki mocno cierpią.

Do kolegi wyżej. Kwestia odmiany. Np rotondo przy 220 sztukach zagęści się tak że gleby nie będzie widać

Opublikowano (edytowane)

Obsada 220 jak na ten termin to spoko, chyba że na borowinie lub glinie to mało trochę, ja na swoich piaseczkach sieje od 200-230 roślin na m2 pszenżyta nawet pod koniec września i te 3-4 rozkrzewienia zawsze są przed zimą, a jak nie było i słabe wschody miałem to wiosną 80 N w pierwszej dawce i pszenżyto co wchodziło w zimę z obsadą 130 roślin m2 i od 3 liści do 2 rozkrzewień miało strasznie nie równe wschody oddało około 6,5 tony borowik klasa ziemi 4b 5 i 6 z przewagą 4b

tu fotki 1 połowa listopada 2 koniec kwietnia 3 koniec czerwca 

Więc nie trzymam się tych zaleceń co do obsady zawsze zaniżam i wychodzę na tym bardzo dobrze

pszenzyto-borowik-13-11-2021_l_99f1832c69a1acf9b05fbcbfe6e71acb.jpg

pszenzyto-borowik-29-04-2022_l_c46da63da39eac90d9ab0bea2c5907ea.jpg

pszenzyto-borowik-28-06_l_74587dee601b7e106eda5a8261598ceb.jpg

Edytowane przez cotamjaktam
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Na pewno odchorują lub zdechną. Wstrzymaj się do 3 liścia lub zrób zabieg na krzewieniem jesienne.

Po dff takie siewki mocno cierpią.

Do kolegi wyżej. Kwestia odmiany. Np rotondo przy 220 sztukach zagęści się tak że gleby nie będzie widać

Tak właśnie zrobię wstrzymam sie do fazy krzewienia i wjadę jakims np quelexem

Opublikowano

Reszta pszenżyta sprzedana. 

Pierwsza sprzedaż jednak na fakturze 690netto, dzisiejsza 680 - miałem bardzo dużo stokłosy. Także poprzedni sezon definitywnie zakończony, a że nowe już rośnie, to kolejny rozpoczęty. I od nowa Polska Ludowa.

Opublikowano
3 minuty temu, daron64 napisał:

Reszta pszenżyta sprzedana. 

Pierwsza sprzedaż jednak na fakturze 690netto, dzisiejsza 680 - miałem bardzo dużo stokłosy. Także poprzedni sezon definitywnie zakończony, a że nowe już rośnie, to kolejny rozpoczęty. I od nowa Polska Ludowa.

U nas owies w środę 690netto, w czwartek już 730netto. Nie wiem po ile pszenżyto ale też trochę zielska się trafią ale i tak wezmą tylko ciekawe czy cena już spada czy idzie też do góry jak za owies