Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak prysasz na rose to dobrym sposobem jest zmniejszenie cieczy użytkowej a pozostawienie śro na stał poziomie czyli jak normalnie pryskasz 300l na ha spróbuj opryskać 220l mi akurat tak najlepiej ustawić opryskiwacz 

Opublikowano
1 godzinę temu, daron64 napisał:

Kurcze myślałem czy wczoraj po południu nie skoczyć na wieś nie dopryskac tego drugiego kawałka, ale w dzień kropiło u takie błotko po wierzchu byki to odpuściłem. A w nocy dowalilo koło 0 - teraz przed 8 były 2st i szyby trzeba było drapać. Niby na tę noc pokazują minimum ~5. Potem już coś może padać i chlodniej. Tylko wiatr cały czas. Chyba trzeba będzie lance w dół i nie patrzeć na nic

Ja tez mialem dzis jechac z opryskiem ale w nocy 0 stopni i teraz mgla wiec odpuszczam moze jutro sie uda

Opublikowano
1 godzinę temu, daron64 napisał:

A jak widzicie w ogóle oprysk na schodząca rose? Teraz z rana jeszcze taki słaby wiaterek, a rosa jest do popołudnia, a po południu to już mocny wiatr bedzie

Pryskać na schodzącą rosę. 

Właśnie wróciłem z pola. Robiłem glifosatem na szron🤭

Opublikowano
2 godziny temu, daron64 napisał:

A jak widzicie w ogóle oprysk na schodząca rose? Teraz z rana jeszcze taki słaby wiaterek, a rosa jest do popołudnia, a po południu to już mocny wiatr bedzie

Jak najbardziej 

2 godziny temu, damianos95 napisał:

Jak prysasz na rose to dobrym sposobem jest zmniejszenie cieczy użytkowej a pozostawienie śro na stał poziomie czyli jak normalnie pryskasz 300l na ha spróbuj opryskać 220l mi akurat tak najlepiej ustawić opryskiwacz 

Dlaczego?

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Pryskać na schodzącą rosę. 

Właśnie wróciłem z pola. Robiłem glifosatem na szron🤭

46 minut temu, soltys48 napisał:

Jak najbardziej 

Kiedyś tam pryskalem na za***ista rose i było lux, tylko wtedy utrzymywała się cały dzień, a teraz jest tak do południa i schodzi. No tak czy siak zanim odpisakiscie już miałem ooryskane część. Z rana pryskalem górkę taka odkryta, a drugi opryskiwacz jak już wiało trochę to taki bardziej osłonięty kawałek. Tak narzekam na ten swój malutki opryskiwacz, ake jakbym miał hardiego odpalonego i zalanego do pełna to mogłoby być miejscami dość nieprzyjemnie. 

IMG_20221010_113347_copy_1350x3000.jpg

IMG_20221010_111642_copy_3000x1350.jpg

A zboze na tym słabszym kawałku jako tako wygląda. W porównaniu do tego koło domu sporo słabsze. Tutaj jak ze słońcem jechałem to średnio było widać ścieżki nawet (1zdjecie kolein wyzej). Tutaj gdzie zdjęcie górki, to te najgorsze gliny. Jednak jak się trochę więcej wysiłku poświęciło w uprawe, to i wschody potrafią być w miarę normalne.

IMG_20221010_114730_copy_3000x1350.jpg

IMG_20221010_114138_copy_3000x1350.jpg

IMG_20221010_114328_copy_3000x1350.jpg

IMG_20221010_114024_copy_3000x1350.jpg

Opublikowano

Zdjęcia pod słońce zawsze wychodzą ładnie. Te pierwsze z kolejną ze słońcem już tak super nie wygląda :)

A zielsko to też - miejscami nic dosłownie, a w dwóch miejscach ścieżki zarosły już 🤦 no ale tym to się chwalił w zdjęciach nie będę 😅

Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Jak najbardziej 

Dlaczego?

Kiedyś mi mówiono że ta rosa na roślinach trzeba liczyć jak dodatkowe rozcieńczenie składnika i dlatego należy zmniejszyć ilość cieczy bo gdy opryskam się normalna ilością cieczy to + ta rosa zbyt rozcieńczyć środek i może nie podziałać albo słabiej podziałac ale w sumie dużego doświadczenia nie mam z pryskaniem z rosa kilka razy się zdarzyło 

Opublikowano

Co myślicie jakbym jutro w 3 dniu po siewie pszenżyta zrobił zabieg herbicydem doglebowo , chlorotoluron+flufenacet ,🤔

Miał być diflufenikan ale w okolicy nie mają a zamawiać nie mam czasu 

Opublikowano
2 godziny temu, Dziad932 napisał:

Co myślicie jakbym jutro w 3 dniu po siewie pszenżyta zrobił zabieg herbicydem doglebowo , chlorotoluron+flufenacet ,🤔

Miał być diflufenikan ale w okolicy nie mają a zamawiać nie mam czasu 

Posiales już wszystko ? Jaka nazwa oprysku co zawiera flufenacet ?

Opublikowano

Panowie, kilka stron temu pisaliście o ubezpieczeniach zbóż/upraw. Gdybyście chcieli policzyć składkę, albo mieli dodatkowe pytania w zakresie ubezpieczenia upraw to dzwońcie/piszcie również na priv - KONTAKT.  Na terenie całego kraju realizuję ubezpieczenia dla Agro Ubezpieczeń (do niedawna Ubezpieczeń Pocztowych) - link do strony. Pozdrawiam Grzegorz

Opublikowano

Jarek, znowu wrzuciłeś gówno w wentylator i wyszedłeś z pokoju.

Dokończ temat bo nie wiadomo czy wysokie składki czy zaniżona wycena, czy poprostu żona olewała klientów...

Opublikowano
6 godzin temu, Dziad932 napisał:

Tak wszystko , coś z invigo ... Chyba Cevino 

Mam opryskaney kawałek po siewie bacarą. Zaczyna szpilkować i nic nie widać z uszkodzeń. Myślę że możesz zastosować 

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, Agrest napisał:

Mam opryskaney kawałek po siewie bacarą. Zaczyna szpilkować i nic nie widać z uszkodzeń. Myślę że możesz zastosować 

Tak zrobiłem , wszystkie te substancje kiedyś miały rejestracje przedwschodowo  ...

Edytowane przez Dziad932