Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

Z pro paku nie najgorzej działa na mączniaka Pecari (protiokonazol). Prochlorazem mącznika nie wytępisz, jak już to 0.3-0.4L Tern (fenpropidyna pięknie tempi mączniaka) + 0.6L tebu, koszt koło 80zł/ha

0.8- 1L tebu np Orius Extra 250 EW

tylko czy jest teraz sens jeszcze mączniaka tępic?

Opublikowano
14 minut temu, krilan06 napisał:

Znajomy zauważył początki fuzariozy na niektórych kłosach, warto jeszcze w ogóle to pryskać? Bo wg mnie jak to się pojawiło to już teraz za późno 

Jaki może być spadek plonu ? Mi się zdaje że te fungi to uja dają , nic nie dałem a zboże eleganckie tak samo jak w poprzednich latach z fungicydem

Opublikowano
12 minut temu, SawekBraczyk napisał:

Teraz to już musztarda po obiedzie . Niby można by było coś ratować ale według mnie to już darował bym . A to ogole robił T3 zabieg znajomy ? 

Robił t1 i t2 ale podejrzewam że budżetowe

Opublikowano

Przekonam się w tym sezonie:pszenica Kariatyda rośnie w monokulturze bez ochrony fungicydowej.Zwykle stosowałem dwa zabiegi:T1 i T2/3.

Opublikowano
3 minuty temu, Dziad932 napisał:

Jaki może być spadek plonu ? Mi się zdaje że te fungi to uja dają , nic nie dałem a zboże eleganckie tak samo jak w poprzednich latach z fungicydem

To co, wg Ciebie jak fuzarioza zaatakuje kłosy to nie będzie spadku plonu? Ciekawa teoria

Opublikowano
6 minut temu, krilan06 napisał:

To co, wg Ciebie jak fuzarioza zaatakuje kłosy to nie będzie spadku plonu? Ciekawa teoria

A jak się objawia fuzarioza ? 

Opublikowano
56 minut temu, krilan06 napisał:

Wpisz sobie w google fuzarioza kłosów 

Miałeś rację , byłem zobaczyć borowika a tam 1/4 kłosów białych i pustych 🤨, jprd nie nadaje się ta odmiana 

Opublikowano
6 minut temu, krilan06 napisał:

A jakiś zabieg fungicydowy robiłeś? Materiał siewny zaprawiany?

Zero fungi , i bez zaprawy 

U mnie 100 % upraw w tym roku tylko na nawozie

Opublikowano
1 godzinę temu, Dziad932 napisał:

Miałeś rację , byłem zobaczyć borowika a tam 1/4 kłosów białych i pustych 🤨, jprd nie nadaje się ta odmiana 

Nie nadaje się właściciel pola, który nawet nie zaprawił ziarna.

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, JanKrzysztof napisał:

Nie nadaje się właściciel pola, który nawet nie zaprawił ziarna.

No i znów w zaprawiarke inwestować

13 minut temu, soltys48 napisał:

Tylko dlaczego u mnie tego nie ma?

A bo macie pracowników ,nie mata krów , to i czas wolny na latanie z opryskiwaczem jest 

Opublikowano

Ale się z nas zgrywasz. Ani suszy nie masz, ani porażenia grzybem. Masz chronione wszystko tylko testujesz nasze zachowania 

Opublikowano
6 minut temu, Agrest napisał:

Ale się z nas zgrywasz. Ani suszy nie masz, ani porażenia grzybem. Masz chronione wszystko tylko testujesz nasze zachowania 

Sławek z ręką na sercu ani metra nie opryskane zboże fungi ,jak żadnego roku ,  sąsiad był dziś u mnie i tak gadaliśmy to mówi że nawet nie źle wyglądają te moje uprawy , po za tym pszenżytem borowik , ale tylko 2,5 ha jest to przeżyje 

Opublikowano

Znajomy się uparł i chce jeszcze opryskać pszenżyto tylko że mogę mu pożyczyć następujące dawki środków: metkonazol 0,4l/ha i tebukonazol 0,3l/ha. Ewentualnie mam jeszcze prochloraz. Zda to egzamin?

Opublikowano
Dziad932 napisał:

No i znów w zaprawiarke inwestować

a betoniarki ni mosz?

krilan06 napisał:

Znajomy się uparł i chce jeszcze opryskać pszenżyto tylko że mogę mu pożyczyć następujące dawki środków: metkonazol 0,4l/ha i tebukonazol 0,3l/ha. Ewentualnie mam jeszcze prochloraz. Zda to egzamin?

wybij mu to z głowy, niech siedzi spokojnie na tyłku bo za 40 dni będzie je młócił. jeszcze te pożyczanie środków hehe

Opublikowano
47 minut temu, Dziad932 napisał:

A bo macie pracowników ,nie mata krów , to i czas wolny na latanie z opryskiwaczem jest 

Że tak powiem pier**lisz......

Opryskanie 14ha zajmuje mi ok 2,5h(i nie jest to w jednym kawałku)

• Like 1