Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, tytanowyJanusz napisał:

no to umoczyłeś pupki, nawaliłeś azotu 160kg a tu tylko 4 tony😳 na jakiej ziemi?

4b, i miejscami 5 klasa . Policzyłem dokładnie nakład na ha pszenżyta wyszło mi 1330 zł ale do tego koszt kombajn + transport na skup , wtedy podbija mi na 1900 zł . Zysk z pszenżyta 4 tony x 75zł  wychodzi 3000 zł .

Opublikowano
36 minut temu, Mariusz2903 napisał:

4b, i miejscami 5 klasa . Policzyłem dokładnie nakład na ha pszenżyta wyszło mi 1330 zł ale do tego koszt kombajn + transport na skup , wtedy podbija mi na 1900 zł . Zysk z pszenżyta 4 tony x 75zł  wychodzi 3000 zł .

Zysk 1100 obrót 3000 nie za ciekawie przy takich plonach

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Wczoraj dokończone pszenżyto Rotondo , ziarno ładne , suche 12,5 % ale plon mizerny 4 tony , stanowisko po jęczmieniu jarym . Ludzie gadają że to najgorszy przed plon , szukam przyczyny takiej słabej wydajności przy 160 N , P 90 , K nalistnie Mg nalistnie .

fosforu to na bogato a potasu brak , chyba żę zasobność wysoka ale potas odpowiada za gospodarke wodną rosliny 

Opublikowano
40 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

też mi to przeszło przez myśl, kupić teraz za 680😜 i przetrzymać do lutego, marca

Gdzie kupisz po 680 zł jak piszą na forum że po ponad 800 zł pszenżyto , u mnie nawet połowa z kłosami i sam chwast 720 zł 

Opublikowano
3 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Rola ceny netto

🙆🏻‍♂️

Screenshot_20210817-151614.jpg

Rysiu sprzedaj zboże w  tej cenie i jedź do budowlanego  kupić stal,  OSB i styropian.  Wtedy się za głowę złapiesz. Albo porównaj swój ostatni remont do ówczesnych cen. Ciekawe czy dziś zrobisz tyle samo za cenę zboża.

Opublikowano
Mariusz2903 napisał:

Gdzie kupisz po 680 zł jak piszą na forum że po ponad 800 zł pszenżyto , u mnie nawet połowa z kłosami i sam chwast 720 zł

kupie. pobliski hodowca świń po tyle skupuje, agifirm po 690 także nie wszędzie tak ładnie płacą

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Rysiu sprzedaj zboże w  tej cenie i jedź do budowlanego  kupić stal,  OSB i styropian.  Wtedy się za głowę złapiesz. Albo porównaj swój ostatni remont do ówczesnych cen. Ciekawe czy dziś zrobisz tyle samo za cenę zboża.

🤷‍♂️

Screenshot_2021-08-17-19-17-01-62_a23b203fd3aafc6dcb84e438dda678b6.jpg

Opublikowano
40 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

kupie. pobliski hodowca świń po tyle skupuje, agifirm po 690 także nie wszędzie tak ładnie płacą

Sorry, że nie w temacie ale tą swoją prasę kostkę sprzedałeś?

Opublikowano
14 godzin temu, daron64 napisał:

Od wczoraj leje. Nie ma nawet szans w pszenżyto wjechać. Przed deszczem kopaliśmy się kombajnem zaraz po wjeździe w pole. Jak mi, k**wa, 8 ha pszenżyta zostanie w polu, to pier**le - nic nie sieje na przyszły rok.

Co do odmian, to kilka lat mam gringo i na przyzwoitej ziemi bardzo ładne. W tym roku pleśń jednak zrobiła swoją robotę i miejscami wygląda super, a miejscami tak, że żałuję, że nie przesialem na wiosnę.

IMG_20210616_112725516_HDR~2_copy_1849x1040.jpg

No też mam konkretnego "nerwa" bo zostało jeszcze niecałe 2ha żyta hybrydowego i 0,5ha pszenżyta. Ale to bardziej wina usługodawcy bo jak była pogoda to on miał jeszcze czas i nie kosił. 

Opublikowano

A widzisz - Tobie została jakaś resztka, a mi praktycznie całe, tyle co dwa razy robiliśmy podejście, to tylko przekoszone mamy. Ostatnio jak deszcz zgonil z pola, to kolega mówił, że wioskę obok tylko pokropiło i po deszczu kombajny znowu w pole wyjechały. A u mnie k**wa na pusto ciagnikiem koleiny ciałem w polu i drzewa poprzewracalo. 

Opublikowano

Raczej staram się na spokojnie. Z głodu nie zemre, jak go nie zbiore, interesu też nie będę musiał zwijac. Tylko takie sezonu sprawiają, że człowiek zaczyna się zastanawiać po co się szarpać z tym tak. Koło domu mam zebrane, to tutaj przygotuje pod siew, a na tamtym kawałku zobaczę. Jak zabiore, to posieje. Jak nie zbiore, to walić to

Opublikowano

Po 4 latach przerwy powracam do uprawy pszenżyta. Ostatnia odmiana jaką miałem to Dinaro, pierwsze 2 lata po kwalifikacie sypało ok 6 t/ha na klasie IVa i IVb  i przy 100kg N/ha, a w ostatnim roku zjadł go grzyb i oddało 3 t/ha. Na dzień dzisiejszy zastanawiam się nad odmianami : Corado (bardzo drogo wychodzi), Belcanto i Cappricia. Które z tych 3 odmian polecacie na ziemie klasy IVb w tych miejscach gdzie pszenica zawodzi tzn wschodzi i powoli zanika...

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, krilan06 napisał:

Żniwa dokończone, pszenżyto po ziemniakach słomy balik na baliku, a żyto hybrydowe - kombajnista chciał mnie udusić za to że tyle nawaliłem nawozu 😁. Ale najważniejsze że zebrane

No i dobrze to dożynki 🥂 . I co tam najlepiej sypało ?

Edytowane przez radzioRS