Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam TUR 2B Hydramet dwusekcyjny zamontowany na C-330. Chciałbym go ulepszyć zakładając euroramkę. Problemem jest jeden siłownik wysypu, a nie tak jak w każdym turze dwa. Czy któryś z kolegów przerabiał juz taki temat? Dziękuję i pozdrawiam:)

Opublikowano

Ja osobiście tego nie widziałem z bliska tak zeby ci opisac ale wiem o co ci chodzi, mysle ze sie da ta euroramke zamontowac tylko ze jak jest 1 siłonik to on nie ebdzie ci pracówał tak jak bys miał 2 tzn. tutaj mam na mysli kąt nachylenia w doł i w góre czyl ze ebdzie mniejszy sporo. Nie pochyli ci łyzku w doł tak jak masz na 2 siłownikach, jak nie zrozumiesz pisz na pW:d

Opublikowano

Moja propozycja jest taka żeby wywracanie ramki zrobić tak jak jest teraz wywracana łyżka, na środku ramki dorobić w odpowiednim miejscu ucho i będzie grało.

Przygotuj euroramkę

Zamontuj ją w dolnych otworach żeby się obracała

Zrób pionową "słupicę" do ucha siłownika wywrotu którą przyspawasz do euro-ramki i powinno być ok.

Wymiary i wykonanie zostawiam Tobie, myślę że Cię trochę naprowadziłem :)

PS: Ale konstrukcja będzie musiała być sztywna aby Ramka nie odkształcała się pod naciskiem łyżki czy siłownika.

Opublikowano

Dziękuję za podpowiedzi.

Dysponuje któryś z kolegów wymiarami euroramki?

Chciałbym wykonać ją w taki sposób, by można było zapinać orginalny osprzęt.

Na razie wiem tyle, że górny wałek ma mieć fi 40mm.

Opublikowano

Ja też w niedalekiej przyszłości będę robił euroramkę. Może jest jakaś uczynna osoba na forum, która mogła by podać wymiary euroramki, tj szerokość ramki, śr. dolnego wałka, rozstaw wałków poziomych, śr sworznia zabezpieczającego.

Najlepiej byłoby narysować wymiary na np tej fotce.

Jak tu się nie uda to trzeba będzie podjechać do kuzyna, bo nikt we wsi nie ma tura na euroramkę.

6f899b5883b0cb5fm.jpg

Opublikowano (edytowane)

Poczekaj trochę cierpliwie. Pisałem do Krisa14 i wkrótce powinien podać wymiary.

P.S.

Nie jestem pewien, czy przyspawasz haki i dolne uszy, bo na rysunku brakuje wymiaru odległości między nimi.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Trochę mało wymiarów, aby wykonać euroramkę, ale podstawa jest. Będę musiał jednak odwiedzić kuzyna i zrobić pełne wymiarowanie ramki, by inni też mogli z tego skorzystać. Mimo wszystko dzięki za zainteresowanie i pomoc.

W związku z prośbą kolegi Dominik020 o wymiary euroramki i moją obietnicą wrzucam fotki. Nie jest to mistrzostwo wymiarowania i rysunku, ale każdy będzie wiedział co i jak.

2be48c08d24a0612m.jpg

1a075996f0df864em.jpg

Edytowane przez Gość
Opublikowano

euroramke chcesz zamontować na jeden siłownik bo na rysunku jest ucho na środku tak jak by od tego w zimę też będę przerabiał na ciapku na 3 sekcyjny euroramka na dżojstiku ale jeśli na jeden siłownik to lipa trochę bo może nie dać rady bo to wszystko trochę waży i nie zapominając trzeba skrócić trochę tura

Opublikowano

do ciągnika typu 330 360 spokojnie może być na jednym siłowniku i ramka się nie wygnie. Przecież tam jest niewielki udźwig. Tyle że przy dwóch siłownikach można by się pokusić o samopoziomowanie mechaniczne. Przy jednym albo samopoziomowanie hydrauliczne ( większy koszt) albo ręcznie trzeba poziomować

Opublikowano (edytowane)

Potrzebuje wymiary blach na euroramke. Chciałbym ja wykonac tak jak oryginał zeby mozna było bez problemu zapiac kiedys orginalna łyżkę albo chwytak. Najwiekszy problem wg mnie stanowi odpowiednie wywiercenie otworów pod sworznie blokujace narzedzie (kolor żółtyt) wzgledem prętów fi 40 (kolor czerwony) Poniewaz nie leza one w jednej lini, sa przesuniete . Widziałem na allegro rózne rodzaje ramek i niektore sa proste a niektore z wycieciem jak na załaczonym obrazku. Jak to zrobic ???

485b49b304512f3b.jpg

Edytowane przez jedrysekjarek
Opublikowano

Też się właśnie przymierzam do robienbia EURORAMKI w turze 3 na C360-3P. Praktycznie taki sam jak 2A tylko bez tłoka. Powiedz mi będzie sz go skracał, czy wspawiesz sworznie w te haki w które teraz zaskakuje łyżka. Ja u siebie planuję właśnie tak zrobić żeby troche wyżej szło dzwigać bo czy Z Big Bagiem czy ze słomą zawsze mi brakuje dosłownie kilku cm żeby na spokojnie ładować.

Opublikowano

otwór nr.3 według zdjęcie troszkę wyżej ma być cofnięty o 50mm od prostej łączącej osie otworów nr2( nie tak jak narysowałeś). I jest to właściwy wymiar bo tyle samo mi wyszło wzorując się kupionymi hakami. Natomiast otwór 1 jest uwarunkowany konkretnym ładowaczem. Przykładowo im niżej będzie tym wyżej podniesie narzędzie ale mniej zagłębi poniżej poziomy gruntu. Tak samo 4 wynika z konstrukcji może zależeć od skoku siłownika, od poziomowania.

To "wycięcie" nie robi żadnej różnicy narzędzia opierają się i tak tylko na tych dwóch wałkach.

Opublikowano (edytowane)

Potrzebuje wymiary blach na euroramke. Chciałbym ja wykonac tak jak oryginał zeby mozna było bez problemu zapiac kiedys orginalna łyżkę albo chwytak. Najwiekszy problem wg mnie stanowi odpowiednie wywiercenie otworów pod sworznie blokujace narzedzie (kolor żółtyt) wzgledem prętów fi 40 (kolor czerwony) Poniewaz nie leza one w jednej lini, sa przesuniete . Widziałem na allegro rózne rodzaje ramek i niektore sa proste a niektore z wycieciem jak na załaczonym obrazku. Jak to zrobic ???

485b49b304512f3b.jpg

To banalnie proste. Kształt blach jest dowolny mój podyktowany był rozmiarem blachy, bo więcej nie miałem. Wycięcie zrobiłem, żeby odciążyć konstrukcję i żeby ładnie wyglądało. Otwór 1 uzależniony jest od tego na jakiej wysokości chcesz mieć dolny wałek. U mnie schodzi do ok 60mm nad ziemię do dołu wałka. Otwór 4 zależy od tego jak zrobisz poziomowanie. Na obrazku widać, że otwór 4 schodzi poniżej punktu obrotu co powoduje, że pod koniec wysuwania siłowników ramka pod ciężarem bezwładnie opada. Żeby to wyeliminować musisz otwór 4 wykonać znacznie wyżej(jak na obrazku) powyżej punktu obrotu. f082f7df83d59657m.jpg

Co do natrasowania otworu 3 to musisz wyznaczyć linię od czoła wałków jak na obrazku(nie patrz na fuszerkę przy rysowaniu, bo nie miałem czasu na precyzję, rysunek techniczny znam) Wtedy od tej lini w odległości 50mm znaczysz linię równoległą do poprzedniej. Następnie jak już zaznaczyłeś na swoim obrazku wyznaczasz linię od środka górnego wałka o długości 300mm. Punkt przecięcia linii będzie środkiem otworu. Ja z początku przy mierzeniu oryginalnej ramki z ładowacza metalfach pomyliłem się, bo miałem do dyspozycji tylko miarkę i mierzyłem z ukrycia w składnicy. Wyszło mi wtedy 55mm, ale gdy kupiłem chwytak do bel okazało się, że otwór powinien być w odległości 50mm. Żeby to uzyskać zeszlifowałem od czoła dolny wałek. Odległość zrobiłem na 53 mm dzięki czemu przy blokowaniu osprzętu nie "lata" luźno na otworach. Ty jednak rób w odległości 50mm. 42c9eea99de03fb1m.jpg

Wiem wiem rozpisałem się trochę i tłumaczę jak dziecku jak to zrobić, ale ja już tak mam. W skrócie ciężko mi to wytłumaczyć. Mam nadzieję, że ktoś to przeczyta i weźmie sobie te uwagi do serca. to chyba mój najdłuższy post. :wacko:

P.S.

Jak zaczekasz jeszcze z dzień lub dwa to będę miał prawdopodobnie takie trójkąty od ramki na wzór tych z metalfach. Wtedy cyknę fotkę i zwymiaruję ci je.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Sorki ze sie podepnę ale mam pytanie jak fachowo nazywa sie mój typ ramki, mam tura quick i sprawdzałem na szufli rozstaw mocowań to u mnie miedzy górnymi hakami jest 87 cm i miedzy dolnymi tak samo??