Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Niedługo wszystko będzie na Perkinsie i JD ;P Moje zdanie jest takie, że każdy wybiera sobie sam. Tutaj możemy tylko doradzać ale ostateczny wybór należy do autora tematu. A to czy ktoś kupuje lepszy, droższy bo chce zaszpanować to dla mnie śmiech na sali. Ja wolę kupić starszy, tańszy ciągnik i się cieszyć niż nówkę. Czemu? To proste i tu taki przykład: Jadę sobie moim starym poczciwym Ursusem a tu nagle turla się Case, turla się Fendt, turla się NH a ja zapierdzielam ile fabryka dała i mijam ich z uśmiechem :) Jaki jest wniosek? Wolę się wpierdzielić w dół i jechać dalej niż jeździć powolutku i przy każdym dołku sprawdzać czy coś się nie porysowało. Ciągnik to tylko ciągnik on ma pracować a nie wyglądać, to nie pokaz mody. Jak ktoś chce zaszpanować sąsiadom to lepszym rozwiązaniem jest kupić Belarusa i np nową Skodę Ocatvie, niż po lakach wozić się maszyną za kilkaset tysięcy a do kościoła zajeżdżać Polonezem :) To co napisałem nie jest skierowane do konkretnych osób, to tylko mój wniosek.

Opublikowano

fakt skoda :P a kto wogule kupuje do szpanu?? ja kupuje jd. bo chce miec conajmniej na 30 lat dobra i komfortowa maszyn. dos długo mecze sie z ursusem 902 i teraz chce na długie lata cos z lepsza mysla techniczna. a ze podoba mi sie jd bo jezdziłęm znajomego to ma oznaczac ze kupuje dla szpanu?? i to jeszcze małą 5100R. a nie jakiegos 8R co ma 400koni co i tak wiekszosc rolników i tak ma małe maszyny. fakt znam rolnika co kupuje potężne ciagniki. ale jak ma ponad 1000ha i widze ze przeleci raz talerzówa zas odrazu uprawnym siewnikiem co by moja a nawet 2 902 zesrały. to chyba musi kupic duzego i tez nie dla szpanu. ale coz taki nawyk polaków ze niby szpan. na co cie stac to to kupujesz.

Opublikowano

Chyba że Audi Sport Quattro...

No fakt ale, nie chciałem przekroczyć budżetu :D Choć pomyśl dobrze jacy są ludzie, gdyby taką nówką octavianką zajechał na wsi to myślę, że niektórzy by się obiadem zadławili. :P Wcale nie trzeba super drogiej fury wystarczy wbić się między dużo tańsze i zazdrość jest.

@gajor24 Wiedziałem, że nie przeczytasz dokładnie co napisałem. Specjalnie napisałem na końcu, że to nie jest skierowane konkretnie do danej osoby tylko jak już ten temat ktoś poruszył to jak kontynuowałem. A są tacy ludzie którzy biorą kredyty, nie mają co do garnka włożyć a nowe Audi pod domem stoi :D Ludzie są poj**ani i dlatego trzeba przewidywać.

Opublikowano

Witam panowie ponownie:)

Dowiedziałem się wielu istotnych rzeczy a mianowicie że zetor ma podaną moc ale na silniku czyli trzeba odjąć 8km na straty :/ czyli proxa 75 równa się z 5070m z mocą bo john deere przechodzi przez hamownie i ma moc podaną już po wszystkich stratach (pompy, wentylatory, i inne duperele)

A i traktora nie kupuje dla szpanu bo u mnie na wsi jak bym kupił starego mtz-ta to by był szpan :)

tak więc wybór zapadł będzie john deere 5070M

Przekonało nas do tego

-komfort

-sprzęgło w kąpieli olejowej

-rama

-półbiegi pod obciążeniem (przy prasie bardzo przydatne)

-zwolnice planetarne

nom i wiele innych plusów;)

temat można zamknąć dziękuję za rady panowie:)

Opublikowano

Przeczytałem ale skoro od początku napaliłeś się na 5080 to sądziłem, że szukasz ciągnika o mocy około 80 KM, nie sądziłem, że zejdziesz niżej stąd moje pytanie czemu tak? Ale wybór twój a temat rzeka więc uważam za zamknięty. :)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez juras390
      John Deere 7600
      Czy ktoś jest posiadaczem bo ja jestem i będę potrzebował porady
      Proszę 
    • Przez raffik4
      Witam zwracam się z prosbą o doradzemie mi jaki mam wybrać ciagnik do 60km na co prawda małà działke 2h na ktorej uprawiam warzywa,jest sad ciagnik miałby słuzyc do ogolnych zastosowań ziemia jest ciezka duzo pracy nie bedzie orka,glebogryzarka,kultywator,czasem koszenie trawy,zalezy mi na prostocie ,trwałosci i dobrego dostepu do czesci dodam iz mam na mysli ciagnik uzywany.
    • Przez lukaszgg
      Witam. Stoję przed wyborem ciągnika na gospodarstwo, wolę kupić coś nowego. I tutaj moje pytanie skierowane do was, co aktualnie polecacie? Coś co by mnie interesowało to przedział w granicach 80 - 110 KM  cena 200 netto 

• Dodaj nową pozycję...
v