Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Co Ci nie działa, że potrzebujesz schemat?

Opublikowano

Nie działa owijanie w automacie , sterownik puszcza podajnik sznurka , zapala się kontrolka od owijania , pojawia się sygnał dźwiękowy , dojeżdża do lewej strony i nie chce wrócić z powrotem - muszę przełączyć na manualne sterowanie i ręcznie owinąć . Dodam że jak ramie dojedzie do lewej strony to silnik cicho buczy tak jakby miał za mały prąd żeby się "bujnąć" , kręcenie potencjometrem nic nie daje . Mam znajomego elektronika ale twierdzi że bez schematu nic nie zrobi .

Gość Profil usunięty
Opublikowano

To taki średni ten Twój elektronik. :D Rozumiem, że tam jest jedna igła (owija jednym sznurkiem). Podpowiem tylko, że silnik jest sterowany PWM i tam należy szukać usterki.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Nie, że mu się nie chce tylko nie ma pojęcia jak się za to zabrać. Przyczyna nie leży w sterowniku, tylko w instalacji prasy.

Opublikowano

Sprawdźcie może najpierw czujniki przy aparacie owijającym, bo wydaje mi się, że jakieś tam będą. A skoro nie owija w automacie (nie wraca) i silnik buczy, można by wywnioskować, że nie dostaje sygnału, ze silnik doszedł do końca szyny i dalej go popycha w tą samą stronę.

Nie wiem czy słusznie, ale ja bym od tego zaczął.

Opublikowano

ustaw obydwa potencjometry po środku skali, podłącz sterownik konkretnymi kablami i spróbuj jeszcze raz. Kiepsko podpięty sterownik (cienkie kable) lubi wariować i między innymi takie cuda się wyprawiają

Opublikowano

to dobrze że słychać to pstryknięcie. Ramiona dojdą do lewej strony i zatrzymują się bo owija kraniec beli i czy w tym momencie nie masz za mocno skręconego potencjometru od owijania krańców bel?