Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Fakt przy burakach jest w huk roboty , trzeba zasiać , potem przerwać , opielić , jak wejdzie jakaś pchełka to opryskać bo zje , potem opielić , na i przy zbiorze zaczyna się szopka trzeba każdego buraka wyrwać i obciąć liścię i na przyczepę :D Syzyfowa robota ;)

Opublikowano (edytowane)

sklad na 1 tone paszy

soja 100kg

rzepak 150kg

drozdze 50kg

mocznik 25kg

witaminy 25kg

reszta sruta z roznych zboz

2,5kg na sztuke dziennie od 150kg do konca opasu.

Jest ok? czy czegos brakuje? bialka?

Nie zadawaj tego samego pytania w kilku tematach. Wystarczy w jednym

Tez mam problem prawie cale stado sie zablokowalo w rosnieciu. dostaja qq i siano do oporu a do tego pasze wiec powinny isc w oczach a one niektore w wieku 2 lat 400kg waza mlodsze sztuki w wieku 1 roku nie lapia jeszcze 300kg. zadnych biegunek nie ma, zadnym siersc nie sterczy, wszystkie sa gladkie a nie rosna. Niektore byly odrobaczane ale nie widze roznicy. Na jesien wprowadzilem 2 byki do obory ktore chodzily na palu mialy po 200kg, a teraz po paru miesiacach w oborze jeden mial na wadze 180kg, czyli zmalal.. Co moze byc przyczyna??

Edytowane przez danielhaker
Opublikowano

to Ci powiem masakra ....dawka wygląda super nie jeden byk by chciał tak się stołować a próbowałeś jakiegoś wet sprowadzić bo naprawdę coś z nimi nie tak może na coś chorują może pobrać im krew zrobić morfologie masz naprawdę poważny problem chyba

Opublikowano

az zaczołem o tym czytać i mysle ze za dużo białka

http://www.odr.pl/produkcja-zwierzca/bydo/229-zasadowica-i-ketoza

Żywienie a zasadowica

Zasadowicę powodują błędy żywieniowe prowadzące do gromadzenia nadmiernych ilości amoniaku w żwaczu. Do nich należy:

- skarmianie w dużych ilościach wysoko białkowych pasz treściwych - śruty sojowej, rzepakowej, bogatych w białko mieszanek treściwych i koncentratów,

- stosowanie zielonek uprawianych na polach i użytkach zielonych intensywnie nawożonych azotem, lub gnojowicą,

- nie umiejętne stosowanie w żywieniu bydła mocznika, amoniakowanych wysłodków buraczanych oraz melasy mocznikowanej,

- skarmianie pasz zanieczyszczonych ziemią, wątpliwej jakości, a także nieregularne karmienie bydła oraz zagrzewanie się pasz (wtórna fermentacja),

- wypasanie pastwisk wczesną wiosną bez przygotowania krów do żywienia zielonkami. Młoda trawa a szczególnie z udziałem motylkowatych zawiera dużo białka ulegającego rozkładowi w żwaczu i związków azotowych niebiałkowych. W tych uwarunkowaniach w żwaczu nagromadzają się duże ilości amoniaku, który szkodzi i zmienia pH.

Następstwa i szkodliwość

Przebieg schorzenia może być lekki - subkliniczny, kliniczny i sporadycznie ciężki przy zatruciu mocznikiem.

Zasadowica podkliniczna - pogarsza zdrowotność oraz wzrost i rozwój cieląt. Psuje rozród (trudniejsze porody, zatrzymanie łożyska, opóźniona inwolucja macicy, pogorszenie inseminacji).

Kliniczny przebieg zasadowicy - utrata apetytu, biegunka i wychudzenie, a podwyższona koncentracja amoniaku uszkadza wątrobę

Opublikowano

Witam wszystkich, nie chcę cwaniakować ale w opasaniu bydła jest ważnych kilka czynników , jakość materiału przeznaczonego do opasania , tzn. potencjał danej sztuki , regularne żywienie ,odrobaczanie ( dwa różne środki jeden może nie na wszystko zadziałać ) . Często mieszańce mają lepsze przyrosty niż w czystej rasie .Ja osobiście zwracam uwagę na opłacalność ,wolę zadać wysłodziny z browaru do woli ( ok.20-30 kg/szt. + siano-kiszonka aniżeli 2.5kg śruty ze zbóż .Moje bydło nie musi rosnąć jak na drożdżach , wystarczy że w wieku 20-22 miesięcy osiągnie wagę 650kg to jest OK (p.s. nie jestem pewien ,czy post jest na temat... :wacko: ) . Tyrający pozdrawia wszystkich tyrających. :D

Witam wszystkich, nie chcę cwaniakować ale w opasaniu bydła jest ważnych kilka czynników , jakość materiału przeznaczonego do opasania , tzn. potencjał danej sztuki , regularne żywienie ,odrobaczanie ( dwa różne środki jeden może nie na wszystko zadziałać ) . Często mieszańce mają lepsze przyrosty niż w czystej rasie .Ja osobiście zwracam uwagę na opłacalność ,wolę zadać wysłodziny z browaru do woli ( ok.20-30 kg/szt. + siano-kiszonka aniżeli 2.5kg śruty ze zbóż .Moje bydło nie musi rosnąć jak na drożdżach , wystarczy że w wieku 20-22 miesięcy osiągnie wagę 650kg to jest OK (p.s. nie jestem pewien ,czy post jest na temat... :wacko: ) . Tyrający pozdrawia wszystkich tyrających. :D

Opublikowano

a moim zdaniem czy ktoś uzyska 600 czy 900 to mało ważne.najważniejsze ile mu na tym zostanie.pompowanie koncentratu do obucha i tak wiele niezmieni 2kg na dobe i tak nieurośnie a portfel momentalnie odchudzony