Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Cześć chcę kupić ursusa 912 i mam do was prośbę abyście mi powiedzieli na co z wrócić uwagę przy zakupie.

Powiedzcie jakie najczęściej występują w nim awarie.

PS. Ursus 912 De lux

Edytowane przez tomek926
Opublikowano (edytowane)

Skrzynia, czy nie dymi za mocno :) i stan układu kierowniczego , ciśnienie oleju, podnośnik :) i przede wszystkim opony

Edytowane przez Murphys
Opublikowano

musisz sprawdzić serwomechanizm-albo orbitrol, stan pompy hydrauliki zew, oraz mikropompki(przekaźnik), najlepiej unieśc tył i sprawdzić zwolnice, stan pompy paliwa i ciśnienie oleju na jak najniższych obrotach- jak bedzie coś nie halo to już sam zauważysz.. pozdrawiam-posiadacz 902:]

Opublikowano

Jestem użytkownikiem Ursusa 912, mam go już kilka ładnych lat i wielu poważnych awarii nie było, jedynie ostatnio musiałem wymienić zużytą tarcze sprzęgłową. Najbardziej zwróciłbym uwagę na wzmacniacz momentu obrotowego,bo to główna, według mnie bolączka tego modelu, chociaż u mnie sprawuje się bez zastrzeżeń. Sprawdź czy jest sprawny i czy nie było nic przy nim kombinowane. A reszta to tak jak koledzy wyżej stan silnika, hydrauliki, stan opon i układu kierowniczego. Pozdrawiam ;)

Opublikowano (edytowane)

Weż zwróc uwage na wałek wom bo koło mnie kupują ludzie ciągniki od c-385 po 1634 to w każdym wałek do remontu bo tarcze nie sciskają albo nie rozłaczają więc weż breche o zaczep i wałek i zobaczysz czy sie nie zatrzyma albo czy sie będzie włączać

Edytowane przez milanreal1
orty
Opublikowano

A ja bym radził dołożyć trochę pieniędzy i kupić 914! To samo ale przód robi swoje, ktoś kto nie pracował nigdy na ciągniku z przodem nie wiem o czym mowa.

914 się nie spisze bo 912 będzie chodził więcej po drodze niż w polu

Opublikowano

*Ciśnienie oleju (na rozgrzanym silniku) przy 600 obr/min nie mniej niż 1,5 na zegarze.

*Czy działa podnośnik.

*Czy wzmacniacz momentu działa, jeżeli nie to czy działa chociaż wom, a jeżeli nie to czy kontrolka od ciśnienia oleju wzmacniacza momentu sie świeci. Jeżeli nic z tych rzeczy nie działa i kontrolna sie świeci to najprawdopodobniej mikropompka nie działa i najlepiej by było ją wymienić chociaż by z tego względu że ona smaruje główną przekładnie w tylnym moście.

*Z lewej strony silnika pod kolektorem wydechowym idzie taka rurka w dół silnika o średnicy 2 centymetrów tzw. odma (czy jakoś tak) jeżeli z niej będzie leciał dym tzn. że silnik do remontu.

To chyba by były takie najważniejsze rzeczy.

Wersja De Luxe powinna być wyposażona w szerokie opony z przodu lub ściętą maske, gruby, nietypowe felgi tylne, tapicerowane błotniki w kabinie.

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Weż zwróc uwage na wałek wom bo koło mnie kupują ludzie ciągniki od c-385 po 1634 to w każdym wałek do remontu bo tarcze nie sciskają albo nie rozłaczają więc weż breche o zaczep i wałek i zobaczysz czy sie nie zatrzyma albo czy sie będzie włączać

Panie moderatorze, jak już zaznaczasz, to zaznacz wszystkie :) Bez przecinków, jeszcze prawie dycha.

Edytowane przez zorzyk2
Opublikowano

Panie moderatorze, jak już zaznaczasz, to zaznacz wszystkie :) Bez przecinków, jeszcze prawie dycha.

Nie zesraj sie najwyżej za to pożegnam sie z kontem !!! :lol:

A tak szczeże to wszystko ok ale te moderatoży to są już nie powiem kto

Opublikowano

Hmm - masz coś do moderatorów? Byłem nim kiedyś i naprawdę to marudna robota poprawiać byki po userach.

No i wrzuć w słownik swoją wypowiedź, bo jest w niej byk.

A tak z innej beczki - jest parę tematów gdzie jest opisane czym się różni wersja zwykła od De-Luxe oraz Finn DL Transporter czy jakoś tak.

Opublikowano (edytowane)

Nie mam nic, to była motywacja. B) Może stylistyczny, "ognisto-lisi" słownik nie chce nic zaznaczyć. Staram się tego pilnować, pomimo problemów w komunikacji klawiatury z kompem - nie chce pisać dużych liter, języczków i ciągle muszę poprawiać. Jak ktoś "wlazł" na forum, to niech zrozumie, że nie jest pod budką z piwem.

Edytowane przez zorzyk2
Opublikowano (edytowane)

masz rację. Ja ostatnio zauważyłem, że przybywa nam młodych użytkowników których chyba w szkołach nie nauczyli pisać poprawna polszczyzną. Nie wiem czego teraz w szkołach uczą ;)

Szkoda że nie wiedzą o tym że moderatorzy mogą wyłapać podwójne konta po IP, lub porównać IP zablokowanego konta z nowoutworzonym z którego lecą podobne teksty jak tego zablokowanego.

Ogólnie IBP jest fajne i ma spore możliwości ;)

Edytowane przez Nikita_Bennet